Sairaus selätti Jope Ruonansuun – Edesmenneen viihdetaiteilijan pitkä ura muistetaan erityisesti Jopet Show’sta ja ”Aatteleppa ite” -lausahduksesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koomikko Jope Ruonansuu vuonna 2017. Ruonansuu menehty heinäkuussa 2020 syöpään.
Koomikko Jope Ruonansuu vuonna 2017. Ruonansuu menehtyi heinäkuussa 2020 syöpään. © Kari Pekonen/Otavamedia
Pitkän uran tehnyt viihdetaiteilija Jorma "Jope" Ruonansuu menehtyi heinäkuussa. Erityisen hyvin Jope Ruonansuu muistetaan Jopet Show -ohjelmastaan, jossa hän hauskuutti katsojia lukuisilla imitaatioillaan ja sketseillään.

Tieto viihdetaiteilija Jorma Olavi ”Jope” Ruonansuun kuolemasta saavutti yleisön lauantaina 18. heinäkuuta 2020.

Vain 56 vuoden iässä menehtynyt Ruonansuu tunnettiin viihdyttämisen moniosaajana, jolta sujui niin musiikki, komedia, imitointi kuin näytteleminenkin.

Uransa aikana Jope Ruonansuu sai lukuisia palkintoja, kuten Huumori-Venlan, vuoden viihdetaiteilijan palkinnon ja parhaan tv-esiintyjän Venlan. Hänen Jopet show -sarjansa sai myös useita ehdokkuuksia ja palkintosijoituksia tv-gaaloissa.

Imitaattoriksi 16-vuotiaana

Jope Ruonansuu aloitti imitaattorina ja koomikkona vain 16-vuotiaana. Alun perin puusepäksi kouluttautuneen miehen kyvyt huomattiin 1980-luvulla Klaustrofobia-viihdeohjelmassa, ja myöhemmin Vesa-Matti Loirin Vesku Show’ssa.

Pedro Hietanen kertoi MTV:n haastattelussa, että Ruonansuu pääsi ohjelmaan Loirin kuultua tämän imitaation Lapin kesä -kappaleesta.

Myös Loiri muisteli menehtynyttä ystäväänsä MTV:n haastattelussa. Hän kertoi viimeisestä kohtaamisestaan Ruonansuun kanssa joulukuussa. Tuolloin Loiri aavisteli Ruonansuun lähdön olevan lähellä, vaikka sanoja asiasta ei vaihdettu.

”Aatteleppa ite!” – Koko kansan viihdyttäjä

Erityisen hyvin Jope Ruonansuu muistetaan Jopet Show -ohjelmastaan, jossa hän hauskuutti katsojia lukuisilla imitaatioillaan ja sketseillään.

Monet Ruonansuun keksimistä lausahduksista, kuten ”Aatteleppa ite”, jäivät elämään kansan suussa. Myös sivupersoona, joka kertoo mitä henkilö todella ajatteli, nousi suosituksi hahmoksi ohjelman myötä.

Jope Ruonansuu esiintyi näyttelijänä useissa elokuvissa, kuten Pekko-sarjassa ja Matti Nykäsestä kertovassa elokuvassa. Hänet nähtiin myös presidentti Martti Ahtisaaren roolissa Uuno Turhapuro -elokuvassa.

Ahtisaari-imitaatio oli elokuvaroolin ja lukuisten esiintymisten vuoksi niin suosittu, että Ruonansuu levytti albumillisen musiikkia ”vara-Marana”.

Uransa aikana Ruonansuu levytti 24 albumillista musiikkia. Huumorilevyjensä lisäksi hänellä oli myös herkempi puolensa. Ilkka Vainio kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa Ruonansuun halunneen levyttää joka albumille jonkin kauniin laulun. Tunnetuimmaksi niistä kohosi Enkeleitä toisillemme.

Ruonansuun vaikeat viimeiset vuodet

Huumorintäyteisen uran lisäksi Jope Ruonansuun elämässä oli vaikeampiakin aikoja. Hän kertoi avoimesti julkisuudessa koulukiusaamisestaan sekä alkoholinkäytöstään.

Ruonansuu kärsi myös pitkään ylipainosta, minkä vuoksi hän kävi lihavuusleikkauksessa vuonna 2015. Onnistuneen operaation vuoksi hänen painonsa putosi useilla kymmenillä kiloilla.

Vuonna 2018 Ruonansuulle diagnosoitiin ruokatorven syöpä. Syöpä saatiin hetkeksi kuriin viime kesänä, ja kasvain oli alkanut pienentyä. Syöpä kuitenkin uusiutui tänä vuonna, kertoi Iltalehden haastattelema näyttelijä Mika Räinä.

Helmikuussa 2019 Ruonansuu oli hoidettavana Päijät-Hämeen sairaalassa Lahdessa.

Ruonansuu antoi myös muutama vuosi sitten kasvonsa syöpäjärjestöjen Aattelepa ite -kampanjalle varoittaakseen miehiä syövästä ja haitallisista elintavoista.

Jope Ruonansuu s. 15.4.1964 – 18.7.2020.

X