Voisiko hyvän elämän salaisuus löytyä syömisestä? Saku Tuominen uskoo, että ruoka on avain lähes kaikkeen tärkeään

Saku Tuomisen uutuuskirja kehuu, miten ruoanlaitosta saa avaimet onnelliseen elämään. Mitä intuitiivinen kokkaaminen oikein on?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saku Tuominen peräänkuuluttaa intohimoa ja armollisuutta –  ne ovat parhaat ainekset sekä hyvään elämään että hyvään ruoanlaittoon.

Saku Tuomisen uutuuskirja kehuu, miten ruoanlaitosta saa avaimet onnelliseen elämään. Mitä intuitiivinen kokkaaminen oikein on?
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Kirja-arvostelu. Kirjailija, yrittäjä ja luova johtaja Saku Tuominen, 52, esittelee Kaikki, mitä olen oppinut hyvästä ruoasta -uutuusteoksessaan oman elämänfilosofiansa, jonka ytimessä on syöminen. Tai kirjan mukaan ”ajatus siitä, että parhaimmillaan ruoka voi olla avain lähes kaikkeen, mikä hyvässä elämässä on tärkeää.”

Rehellisesti ruoanvalmistuksesta

Simple things understood deeply – Asioita, jotka on helppo ymmärtää pinnallisesti, mutta vaikea sisäistää syvällisesti.” –Vince Lombard

Kirjassaan Saku Tuominen lainaa amerikkalaista jalkapallon valmentajalegendaa Vince Lombardia, jonka periaate sopii hänen mukaansa myös ruoanlaittoon: ”Simple things understood deeply”.

Lombardin lisäksi Saku Tuominen ammentaa aineksia omaan ruoka- ja elämänfilosofiaansa useilta suomalaisilta mestarikokeilta ja ruokavaikuttajilta, joille hän kumartaa kirjassaan syvään.

Voisiko ruoka olla vastaus hyvään elämään?

Saku Tuominen kertoo pohtineensa oman elämisensä hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä syömisen ja hyvän ruoan näkökulmasta:

Haluanko voida hyvin?
Haluanko rauhoittua raskaan päivän jalkeen?
Haluanko nauttia?

Tuomisen mukaan ruoka voi parhaimmillaan olla vastaus tähän kaikkeen.

Hänen mielestään yksi ruoan tärkeimmistä tehtävistä on tuoda perheenjäsenet ja läheiset ihmiset yhteen – haistamaan, maistamaan ja kokemaan visuaalista nautintoa.

Keittiössä ei Tuomisen mukaan tarvitse puurtaa pakonomaisesti kiireen keskellä.

Hän siteeraa englantilaista kokkia ja ruokakirjailija Nigella Lawsonia, joka on todennut:

”Keittiö ei ole paikka, josta haluan paeta, vaan paikka, johon haluan paeta.”

Lue myös: Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit – herkuttele satokauden kasviksilla

Ruokaa laittaessa voi harjoittaa läsnäolotaitoja

Saku Tuominen käyttää kirjassa paljon sivuja osoittaakseen, miten kokkaaminen voi parhaimmillaan olla meditatiivinen ja voimaannuttava prosessi.

Tuominen puhuu intuitiivisesta kokkaamisesta, joka auttaa kehittämään omaa ymmärrystä mauista ja yhdistelmistä ja kannustaa rohkeasti kokeilemaan uutta.

”Maistaa, maistaa uudelleen ja maistaa vielä kerran. Alkaa pikkuhiljaa luottaa omaan makuaistiinsa ja oppii nauttimaan kokeiluista silloinkin, kun ne eivät toimi.”

Tällaista improvisointiahan monet kotikokit tekevät koko ajan, ilman että käyttävät menetelmästään mitään erityistä termiä.

Saku Tuominen

Saku Tuominen uskoo, että intuitiivinen kokkaus tekee hyvää. Se on meditatiivista.  © Otava

Katso Vaikka Googlesta – keittiössäkin

Amatöörikokiksi itseään kainosteleva Saku Tuominen kertoo valmistavansa uusia ruokalajeja muutaman netistä hakemansa reseptin avulla, jotka hän soveltaa itselleen sopivaksi.

Rohkaisua omaan kokkaamiseensa voi Tuomisen mukaan hakea netin hakukoneista.

”Jos esimerkiksi pohdin, sopisiko rakuuna bataatin tai kirveli simpukoiden kanssa, syötän kyseiset raaka-aineet Googleen englanniksi: tarragon with sweet potatoes, clams with chervil. Jos osumia tulee, kokeilen varmasti. Jos ei, saatan kokeilla silti”, Saku kirjoittaa.

Kokkaaminen on elinikäinen oppimispolku 

Saku Tuominen peräänkuuluttaa intohimoa ja armollisuutta –  ne ovat hänen mukaansa parhaat ainekset sekä hyvään elämään että hyvään ruoanlaittoon.

Keittiössä ei voi tehdä virheitä, Tuominen väittää.

Kaikki, mitä olen oppinut hyvästä ruoasta (Otava 2019) on Saku Tuomisen kolmas ruokakirja. Aiemmin häneltä ovat ilmestyneet kirjat Aglio & olio: yksinkertaisen pastan A & O (2007) sekä Basta!: italialaisen ruokakulttuurin abc (2011).

Seura kuuluu Otava-konserniin.

Lue myös: Nettikiusaamisen käsikirja – Jessikka Aron teos kertoo miten hirveillä tavoilla ihmisten elämän voi pilata verkossa

X