Salaiset raportit kertovat: Shell tiesi ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista jo vuosikymmeniä sitten – ei tehnyt mitään

Shellin nykyiset lupaukset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat liian pehmoisia, kriitikot huomauttavat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Shellin bensa-asema Woods Pointissa Australiassa.

Shellin nykyiset lupaukset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat liian pehmoisia, kriitikot huomauttavat.
Teksti: Lauri Seppälä

Jo vuonna 1962 energiayhtiö Royal Dutch Shellin johtava geologi Marion King Hubbert tunnusti ilmastonmuutoksesta mahdollisesti aiheutuvat maailmanlaajuiset ympäristöriskit, varoitti fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kehotti tutkijoita edistämään aurinkoenergiaa.

Ilmastonmuutos kiinnosti Shelliä myöhemminkin. Se listasi 1980-luvulla ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja tiesi, mitä kautta päästöjä aiheutuu, paljastavat huhtikuussa 2018 julkaistut raportit. Ne on laadittu 1980-luvulla ja luokiteltu ”luottamuksellisiksi”.

Tiedoista huolimatta Shell jatkoi öljynporausta ja puolsi pitkään ilmastonmuutoksen skeptikoiden esittämiä väittämiä. Kului vuosikymmeniä ennen kuin Shell ryhtyi aktiivisiin toimiin.

Huhtikuussa paljastettujen asiakirjojen joukossa on Shellin oma ilmastotieteellinen ohjelma vuodelta 1981. Se on siis kirjoitettu kauan ennen kuin YK:n hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC perustettiin vuonna 1988.

Raportti kertoo muun muassa seuraavaa:

”Kun ilmaston lämpeneminen tulee näkyväksi, voi olla liian myöhäistä ryhtyä tehokkaisiin vastatoimiin vaikutusten vähentämiseksi tai jopa tilanteen vakauttamiseksi.”

Myrskyt ennakoitiin

Asiakirjassa vuodelta 1998 Shellin omat tutkijat ennustivat, että katastrofaaliset sääilmiöt ja suuren yleisön kasvava huoli aiheuttavat oikeusjuttuja valtioiden hallituksia ja öljyalan yrityksiä kohtaan.

Tätä skenaariota käsitellään osiossa, joka on otsikoitu ”2010 – ympäristö takaisin etusivulle”. Se kertoo muun muassa:

”Vaikka ilmastonmuutos ei ole tärkeä tavoite useimmille ihmisille vuosisadan alkupuolella, kansalaisjärjestöt silti vastustavat Kioton pöytäkirjan laiminlyöntejä.” (Kioton pöytäkirja allekirjoitettiin 1997.)

”Vuonna 2010 sarja voimakkaita myrskyjä aiheuttaa suuria vahinkoja Yhdysvaltojen itärannikolle. Vaikka ei ole selvää, johtuvatko myrskyt ilmastonmuutoksesta, ihmiset eivät halua ottaa lisää riskejä.”

”Loppujen lopuksi kaksi peräkkäistä IPCC:n raporttia vuodesta 1995 ovat vahvistaneet ihmisen yhteyden ilmastonmuutokseen.”

Shellin tiedottaja kieltäytyi vahvistamasta tai kumoamasta asiakirjojen aitoutta.

Exxon tiennyt 40 vuotta

Shellin vuoden 1998 raportti ennusti, että fossiilisten polttoaineiden käyttö aiheuttaa kasvavassa määrin yhteiskunnallista liikehdintää ja ihmiset tulevat ”tietoisiksi ympäristökysymyksistä” – samaan tapaan kuin aiempi sukupolvi, joka alkoi suhtautua kriittisesti tupakointiin.

”Suorat toiminnalliset kampanjat yrityksiä vastaan lisääntyvät. Erityisesti nuoret kuluttajat vaativat toimintaa. Energia-, auto- ja öljyteollisuus katsovat, että heidän markkina-arvonsa voi huveta miljardeilla yhdessä yössä”, raportti sanoo.

Vuonna 2015 vuotaneet aineistot vahvistivat, että maailman suurin öljyntuottaja Exxon on tiennyt ilmastonmuutoksesta lähes 40 vuotta.

Siitä huolimatta Exxon kielsi ilmastonmuutoksen ja käytti runsaasti rahaa väärien tietojen levittämiseen.

Viherpesun mestari

2010-luvulla Shell on alkanut voimakkaasti puoltaa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Se on puhunut kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen tarpeesta ja siitä, miten tulevaisuuden energianlähteiden on muututtava.

Shell on myös ilmoittanut, että se tukee vuonna 2015 solmittua Pariisin ilmastosopimusta, ja luvannut leikata omat ilmastopäästönsä puoleen vuoteen 2050 mennessä.

Shellin julkilausumat ovat herättäneet voimakasta kritiikkiä. Shell pumppaa jatkuvasti öljyä ja kaasua eivätkä sen päästöt ole kriitikoiden mukaan laskeneet uskottavasti. Shelliä onkin syytetty viherpesusta.

Maailmanvarainstituutin tietojen mukaan maailmassa on vain yksitoista maata, joiden hiilijalanjälki on suurempi kuin Shellillä.

Hollannin Maan ystävät -ryhmän mukaan Shell lisää toimillaan ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia erityisesti maailman köyhimmillä ja tulvista alttiimmilla alueilla.

X