Valitse turvallinen salasana – Lue it-asiantuntijan 5 helppoa vinkkiä salasanan turvalliseen asetukseen

Salasanan käytössä auttaa hallintaohjelma
© iStock
Salasanan asettamisessa kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotta tunnistautuminen ja kirjautuminen laitteisiin sekä ohjelmistoihin olisi mahdollisimman turvallista.

1. Unohditko salasanan? Kukaan ei muista kymmeniä salasanojaan ulkomuistista

• Ainoa turvallinen tapa asettaa salasana on käyttää luotettavan valmistajan tarjoamaa salasanojen hallintaohjelmaa.
  • Salasanojen hallintaohjelmilla ylläpidetään erilaisia verkkosivujen tai ohjelmien salasanoja. Käyttäjän ei tarvitse muistaa kuin yksi pääsalasana, hallintaohjelma muistaa puolestasi kaikki muut.
  • Salasanojen hallintaohjelmia tarjoavat muun muassa F-Secure KeyLast Pass ja RoboForm.
  • Useimmat hallintaohjelmat tarjoavat maksullista salasanojen synkronointiominaisuutta esimerkiksi tietokoneen ja älylaitteiden välillä.  Muutamien kymmenien eurojen investointi vuodessa yleensä kannattaa, sillä sen jälkeen jälkeen salasanat ovat käytettävissä kaikilla laitteilla.

2. Älä käytä samoja salasanoja eri palveluissa

• Älä käytä edes samojen salasanojen muunnoksia useassa eri palvelussa, vaan anna salasanojen hallintaohjelman luoda ne puolestasi.

Näin luot salasanojen hallintaohjeman avulla salasanat käyttämiisi palveluihin

• Luo hallintaohjelmaan uusi merkintä ja tiedot palvelusta; nimi, käyttäjätunnus ja mahdollinen verkko-osoite.
  • Ohjelmissa on tyypillisesti kuvake, jota klikkaamalla tai painamalla ohjelma luo palveluun sattumanvaraisen salasanan – kuvan ohjelmassa salasana luodaan arpanoppa-kuvakkeen avulla.

• Voit valita, kuinka pitkä salasanasta tulee ja mitä merkkejä siinä käytetään, minkä jälkeen tiedot tallennetaan.
  • Kun seuraavan kerran tarvitset kirjautumistietoja, voit hakea palvelun tai sivuston salasanojen hallintaohjelmasta ja yksinkertaisesti kopioida ja liittää sekä tunnuksen että salasanan sivustolle tai palveluun, johon olet kirjautumassa.

3. Unohda jo salasanat paljastavat muistilaput

• Salasanoja ei kannattaa kirjoittaa paperiselle muistilapulle eikä varsinkaan säilyttää niitä salasanaa vaativien laitteiden lähettyvillä.

Lue myös: Oletko törmännyt sähköpostikalasteluun tai romanssihuijariin? Nyt neuvoo hakkeri, miten vältät tietoturvaiskun kohteeksi joutumisen

Älä säilytä salasanaa muistilapulla

Salasanan kertova muistilappu on mennyttä maailmaa. Muistilappu ei ole myöskään puhelimen PIN-koodia tai PUK-koodin säilytyspaikka. © iStock

4.  Jos opettelet salasanan ulkoa, älä käytä yksittäisiä sanoja

• Suosi yksittäisten sanojen sijasta kokonaisia lauseita – niiden murtaminen on hankalampaa.

5. Ota käyttöön salasanan kaksivaiheinen tunnistus palveluissa, joissa se on mahdollista

• Kaksivaiheisessa tunnistuksessa kirjautuminen on vahvistettava salasanan lisäksi esimerkiksi matkapuhelimeen asennettavalla sovelluksella tai tekstiviestillä, jolloin tunnuksien väärinkäyttö vaikeutuu huomattavasti.
  • Kaksivaiheisen tunnistuksen tulisi olla käytössä sähköpostipalveluissa sekä palveluissa, joissa tapahtuu rahansiirtoa ja joista pääsee kirjautumaan muihin palveluihin. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Gmail, Facebook, Ebay, Amazon ja Apple ID.

Lue myös: Surffaa ja shoppaile turvallisesti netissä – Vältä virukset, haitta- ja vakoiluohjelmat näillä vinkeillä!

Ohjeet ja vinkit salasanan asetukseen ja käyttöön antoi työasema-arkkitehti Tapio Kuosma PHOENIX Groupilta.