Turisti voi nauttia iloisesta kesäjuhlasta Espanjassa – San Juan-rantajuhlaa vietetään nuotioiden äärellä ja suurkaupungit koristellaan loisteliaasti

Espanjassa voi kokea ainutlaatuisen kesäjuhlan!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuotioiden sytyttäminen on keskeinen osa juhlaa, symboloiden puhdistautumista ja pahan karkottamista.

Espanjassa voi kokea ainutlaatuisen kesäjuhlan!
Teksti:
Aino Mielo

Espanjalaisen Nuria Lirasin, 26, lempijuhlapyhä on tulinen rantajuhla San Juan, jota juhlitaan yleensä rantakaupungeissa. Nuria on kotoisin pienestä rantakylästä, Albirista.

San Juan on yksi Espanjan rakastetuimmista juhlista. Kesäpäivänseisauksen juhlaa juhlitaan 23.6. Juhla on peräisin pyhimys San Juan Bautistan (Johannes Kastaja) syntymäpäivästä, mutta Lirasin mukaan juhlan uskonnollinen merkitys on toissijainen monille espanjalaisille nuorille.

”Rehellisesti sanottuna espanjalaisnuoret eivät ole kovin uskonnollisia. Jouduin itsekin hieman hakemaan tietoa juhlan alkuperistä”, Nuria Liras myöntää haastattelussa.

Hän on juhlinut San Juania niin pikkukaupungissa kuin suurkaupungissakin.

Pienissä kaupungeissa hypitään nuotion yli ja poltetaan negatiivisia ajatuksia

Pienissä rantakaupungeissa, kuten Lirasin kotikylä Albirissa, San Juan -juhlaa vietetään usein rannalla piknikin merkeissä. Perheet ja ystävät kokoontuvat nauttimaan yhdessäolosta, ruoasta ja juomasta. Perinteeseen osallistuvat sekä nuoret että vanhat.

”Sukupolvien välinen ero on se, että nuoret näkevät tapahtuman enemmän bileinä, kuin jonakin uskonnollisena”, kuvaa Liras.

Keskiyön lähestyessä, osallistujat menevät uimaan tai kastelevat jalkateränsä mereen ja tekevät yhden toiveen.

Arroyo De La Miel, San Juan juhlat rakettien loistossa © iStock

Keskiyön jälkeen rannalle sytytetään pieniä nuotioita, joiden yli hypitään. Tämä rituaali symboloi esteiden ylittämistä ja pahan karkottamista. Lisäksi nuotioon voidaan polttaa muistilappuja, joihin on kirjoitettu negatiivisia ajatuksia ja huolia.

”Ihmiset sytyttivät ennen näitä nuotioita, jotta aurinko saisi niistä voimaa. Opin tämän vasta hiljattain”, Liras kertoo.

Hän itse pitää perinteestä kovasti, ja osallistuu siihen joka vuosi keinolla millä hyvänsä.

”Kerran en ollut kotikaupungissani, joten en pystynyt juhlimaan San Juania. Ystäväni tarjoutuivat tekemään tulen tuhkakuppiin, jotta voisimme polttaa siellä lappuja. Se oli liikuttavaa.”

Polttofestivaali Hogueras de San Juan kerää paikallisia ja turisteja Alicantessa

Suurissa kaupungeissa, kuten Alicantessa, San Juan -juhla on näyttävämpi ja laajempi tapahtuma, joka tunnetaan nimellä ”Hogueras de San Juan”. Juhlaa vietetään kesäkuun 14.–20. päivinä ja se huipentuu valtavien pahvihahmojen (Hogueras) polttamiseen.

Kaupunki täyttyy värikkäistä rakennetuista hahmoista, jotka muistuttavat paraatia. Ne voivat esittää usein satiirisia tai humoristisia aiheita. Hahmot on levitetty ympäri kaupunkia.

”Alicantessa on yli 100 hahmoa, ja ne voi nähdä vain kerran vuodessa. Ne ovat upeita, hauskoja ja joka kerta erilaisia.”

Nuria Liras katsomassa hahmojen polttajaisia siskonsa kanssa © Nuria Liras

Polttoseremonian aikana kaupungin kadut täyttyvät laulusta, tanssista ja juhlivista ihmisistä. Kun palomiehet tulevat sammuttamaan kokkoja, he suihkuttavat myös ihmisiä viilentääkseen heitä.

”Sitä kutsutaan kylvyksi espanjaksi”, Nuria Liras kertoo.

Lue myös: Viron juhannus sisältää taikauskoa, yrttejä, leikkejä ja näyttävän juhannuskokon – Jaanilaupäev vie ajatukset myös vapaussodan sankareihin

Juhannuskokot ovat tuttu keskikesän perinne myös Virossa. © iStock

Artikkeli on osa juttusarjaamme, jossa kerromme juhlapyhien ja perinteiden vietosta eri maissa.

X