Tehtävä: Etsi 14 sananmuunnosta tästä uudenvuoden turvaohjeesta

Kannattaa pitää tolkku mukana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudenvuodenviettoon on syytä suhtautua vakavasti. Ilotulitteen ohjeet pitää ehdottomasti lukea. Vinkkejä mutulla ei kannata uskoa.

Kannattaa pitää tolkku mukana.
Teksti:
Vesa Mäkinen

Ensi yönä taivaalla taas vinkuu tutusti. Ikävä kyllä liian moni ilotulite lienee tänäkin uutenavuotena turvaton kyherö.

Vaikka onnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina liki puoleen, huolimaton ilotulitteiden käyttö aiheuttaa edelleen lukuisia tuskan parahduksia eri puolilla maata. Liian lähellä räjähtäneestä raketista ei välttämättä selviä pelkällä viivalla hatussa. Ilotulitteista tulee silmävammoja vuosittain.

Turvatekniikan keskus muistuttaa perussäännöistä:

Suurin osa onnettomuuksista voitaisiin välttää noudattamalla säädöksiä ja käyttämällä turvalaseja. Rakettia ei saa ampua kädestä eikä kaveria päin. Turvaetäisyys on välttämätön. Ilotulitteen ohjeet pitää ehdottomasti lukea. Vinkkejä mutulla ei kannata uskoa.

Myös ilotulitteiden meteli voi aiheuttaa hankaluuksia. Tukevampikin tölli kumisee rakettien paukkeen vuoksi, ja kotieläimiä pelottaa. Ei ole mukava seurata, kun koirat luikkivat kauhuissaan pöydän alle tai kanit pakkaseen. Senkin vuoksi raketteja saa ampua vain iltakuuden ja aamukahden välillä.

Viranomaiset kehottavat tänäkin uutenavuontena maltillisuuteen alkoholin kanssa. Toki voi tarjota tutuille viskiä, mutta kannattaa pitää tolkku mukana. Juovuksissa vilu kappasee yllättävän nopeasti.

Vanhalla kansalla oli monenlaisia veikeitä neuvoja uudenvuodenviettoon, esimerkiksi että ei saisi pissiä nuhassa. Vakavammin kannattaa suhtautua konkreettisiin vaaroihin. Jos aiot uudenvuoden aamuna vaikkapa tankata Rukalla, kannattaa ennen kotimatkaa selvittää, oletko ajokunnossa.

Ajamaan lähtöä kannattaa siirtää suosiolla myöhemmäs, jos on esimerkiksi Pallaksella yritelty yömyöhään.

X