Sanomalehtien aamujakajatkin patistettiin yrittäjiksi: Sanomien uusi jakeluyhtiö ei anna työvälineitä eikä työnjohtoa

Sanomalehtien jakelu takkuilee Uudellamaalla. Yrittäjiksi pakotetut lehdenjakajat ovat jättäneet hommiaan kesken: työvälineitä ei ole, ja työnjohtona toimii kännysovellus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudellamaalla muun muassa Helsingin Sanomat on jäänyt joillain paikkakunnilla joulukuun aamuina jakamatta.

Sanomalehtien jakelu takkuilee Uudellamaalla. Yrittäjiksi pakotetut lehdenjakajat ovat jättäneet hommiaan kesken: työvälineitä ei ole, ja työnjohtona toimii kännysovellus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna, että yhtiöllä on ollut viime päivinä vaikeuksia lehtiensä varhaisjakelussa Uudellamaalla. Esimerkiksi Hyvinkäällä Hesarien aamujakelu siirtyi joulukuun alussa Postilta Sanomien omalle Early Bird-jakeluyhtiölle.

Osa lehdenjakajista jätti kuitenkin työnsä jo ensimmäisten päivien aikana, eikä tehnyt edes jakokierrostaan loppuun. Työn todellinen luonne ja työehdot yllättivät kokeneetkin tekijät.

Tästä huolimatta Sanomien mukaan uudesta jakelumuodosta on saatu ”hyviä kokemuksia.”

Seura otti selvää, mistä ongelmissa on kyse.

Pakkoyrittäjäksi omissa vaatteissa ja laitteilla

Uusi jakeluyhtiö on määrännyt jakajilleen tarkat rajat ja niukat työedut. Työntekijän pitää jakaa lehdet omissa vaatteissaan, omalla työntökärryllä, autolla tai polkupyörällä, eli toimia itsenäisenä yrittäjänä.

Yritys antaa jakajilleen käteen käytännössä vain avaimen, jolla pääsee jakelureitin kerrostaloihin.

Sanomalehden jakajat ajettiin yrittäjiksi aluksi Karkkilassa, Nummi-Pusulassa, Vihdissä, Nurmijärvellä, Keravalla ja Järvenpäässä kesästä 2016 alkaen. Hyvinkääläiset, tuusulalaiset ja pornaislaiset jakajat seurasivat perässä nyt joulukuussa.

Kun jokainen jakaja on itsenäinen yrittäjä, Early Birdin ei tarvitse antaa heille työtiloja eikä -välineitä. Maksettavaksi jäävät pelkät palkka- tai palkkiokulut.

”Jokainen jakaja on itsenäinen alihankkijamme, joka voi toimia esimerkiksi toiminimellä tai freelancer-verokortilla. Jos toimii freelancer-kevytyrittäjänä, ero työntekijään on siinä, että pitää huolehtia omasta eläkemaksusta ja vakuutuksista. Voi myös perustaa ihan perinteisen oman yrityksen”, Early Birdin johtaja Riku Punkkinen sanoo.

Sovellus laskuttaa, muuta valvontaa ei ole

Early Birdin alihankkijaksi ryhtyvä jakaja lataa kännykälleen sovelluksen, josta hän valitsee itselleen kullekin haluamalleen yölle jakopiirit. Kun urakka on valmis, hän kuittaa sen päättyneeksi, jolloin sovellus lähettää laskun Early Birdille.

Jakajilla ei ole enää ollenkaan työnjohtoa, he saavat tehdä kaiken itse, Riku Punkkinen kertoo.

”Ei kukaan katso heidän perään. Koordinaattorit pitävät huolta, että kaikki jakopiirit tulevat jaetuiksi. Koordinaattoritkin ovat yrittäjiä.”

Jos jakaja ei halua olla yrittäjä, Sanomien jakelijaksi hänellä ei ole asiaa.

”Sanoman palkkalistoilla ei voi olla. Kaikki ovat joko yrittäjiä tai jakajien perustamien yritysten työntekijöitä.”

Varhaisjakeluun on yötyön takia hankala saada ihmisiä, mutta Riku Punkkisen mukaan tulijoita on ollut riittävästi.

”Mutta kyllä se rajaa porukkaa, kuka pärjää meillä. Meidän vaihtuvuus ei kuitenkaan ole niin iso kuin varhaisjakelussa yleensä, koska ihmiset kokevat motivoivaksi tehdä työtä itselleen. Yrittäjä tienaa sitä enemmän, mitä enemmän tekee työtä. Jos jakaa montaa piiriä tai isoa piiriä niin saa enemmän rahaa kuin yhdestä pienestä piiristä yössä.”

Sanomat myönsi sunnuntaina 16.12., että jakelun uusimmat häiriöt johtuvat nimenomaan työvoimapulasta.

X