Sastamalan hikipaja sai näpäytyksen Aluehallintovirastolta: ”Sellaisia asiakkaita ei pitäisi ohjata kuntouttavaan työtoimintaan”

Aluehalllintovirasto löysi Sastamalan työllistämistavoista Seuran syksyllä uutisoimia outouksia. Kaupunki sanoo nyt korjanneensa havaitut puutteet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yritysten ei tarvinnut palkata lisää omaa väkeä, kun he saivat teetettyä työt edullisesti kaupungin “tarjoamilla” työttömillä. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Aluehalllintovirasto löysi Sastamalan työllistämistavoista Seuran syksyllä uutisoimia outouksia. Kaupunki sanoo nyt korjanneensa havaitut puutteet.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Seura kertoi elokuussa 2019 Sastamalan työllisyyspalveluiden tavasta ohjata työttömiä yritysten alihankintatyöhön ilman palkkaa. Työttömät tekivät kuntouttavana työtoimintana eli työttömyysetuuksilla ainakin Finnpigin lämpöpusseja, Trelleborgin komponentteja ja Finnmirrorin peilejä.

Yritysten ei tarvinnut palkata lisää omaa väkeä, kun he saivat teetettyä työt edullisesti kaupungin “tarjoamilla” työttömillä.

Juttumme jälkeen Aluehallintovirasto teki kuntaan valvontakäynnin, ja nyt AVI on pitkän tutkimisen jälkeen antanut asiasta valvontapäätöksen.

Sen mukaan Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluiden pitää nyt varmistaa, että kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan asiakkaita vastedes lain edellytysten mukaisesti.

Seura kertoi jutussaan, miten työttömillä oli teetetty oikeita töitä yhdeksän euron päivähinnoilla. Viranomaisten tutkinnassa varmistui, että havainnot pitivät paikkansa.

Seura kertoi jutussaan, miten työttömillä oli teetetty oikeita töitä yhdeksän euron päivähinnoilla. Viranomaisten tutkinnassa varmistui, että havainnot pitivät paikkansa.

”Itse pyysivät tätä”

Avin mukaan osa työttömistä oli määrätty kuntoutukseen ilman todellista tarvetta. He olisivat kyenneet myös normaaleihin palkkatöihin.

”Sellaisia asiakkaita ei pitäisi ohjata kuntouttavaan työtoimintaan”, viraston ylitarkastaja Niina Lehtinen muistuttaa.

Omassa selvityksessään Sastamala perusteli kuntoutusmääriä sillä, että monet työttömät olivat itse pyytäneet päästä siihen.

Osa viraston haastattelemista ihmisistä tosin kertoi, että heidät oli suoraan kyselemättä määrätty kunnan pajoihin.

Vuosien putki päällä

Toinen AVI:n huomaama epäkohta oli kuntouttavan työtoiminnan kesto. Eräs ihminen oli ollut siinä yhtäjaksoisesti viraston mukaan jopa 6,5 vuotta.

Sastamala myöntää tämän osittain: yhdelle ihmiselle on voinut kertyä viiden vuoden jakso.

Oikeasti kuntoutus saisi kestää enintään kaksi vuotta, sitten tarve pitää harkita uudelleen.

”Jos asiakas pysyy vuosia samalla tuntimäärällä samassa kuntouttavassa työtoiminnassa, se ei ole asianmukaista. Hänen pitää edetä kohti työtä, opiskeluja tai työvoimapalveluja. Oli viitteitä, että tätä edistymistä ei ole kaikkien asiakkaiden kohdalla tapahtunut”, Niina Lehtinen kertoo.

AVI ei ota päätöksessään kantaa alihankintatöihin. Ne ovatkin vähentyneet, sillä ainakin Trelleborg ja Finnmirror veivät työkoneensa pois kunnan pajoista Seuran jutun ilmestyttyä.

Sastamala vakuuttaa parantaneensa työllistämistapansa.

”Aktivointisuunnitelmien kirjauksissa oli aikaisemmin puutteita. Kaikki suunnitelmiin liittyvät seikat dokumentoidaan nyt tarkemmin”, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg lupaa.

Lue myös: Seuran paljastama kuntouttava työtoiminta joutui poliisin ja Avin syyniin – 9 euron työntekijöiden käyttö tutkitaan Sastamalassa

X