Satunnainenkin solvaaminen sivaltaa syvältä – Miksi keski-ikäiset pilkkaavat netissä nuoria enemmän?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
Usein internetissä asiattomuuksia laukova on nuoren sijasta keski-ikäinen. "Tulevaisuudessa nettihäiriköinti vähenee", uskoo kuitenkin Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka.

Elisa teetti tutkimuksen nuorten verkkokäyttäytymisestä. Siinä 63 prosenttia nuorista koki, että he olivat saaneet sosiaalisessa mediassa kannustusta. Määrä oli kymmenenkertainen verrattuna pilkatuiksi tulleisiin, joita oli viisi prosenttia.

Heikki Turkkaa tutkimuksen yhteistyökumppanijärjestö Aseman Lapset ry:ltä tulos ei yllätä.

”Kouluissakin suurin osa nuorista voi ja käyttäytyy hyvin. Sen sijaan minut yllätti se, miten syvälle nettihäirinnän vaikutukset voivat mennä”, Heikki Turkka sanoo.

Satunnainenkin verkkohäiriköinti vaikutti nuorten hyvinvointiin.

Tutkimuksen mukaan 4 prosenttia nuorista tuli kiusatuksi kuukausittain ja 11 prosenttia harvemmin. Vain 38 prosenttia nuorista ei ollut kokenut minkäänlaista verkkohäirintää.

Verkkohäiriköinti synnyttää häpeää – verkossa on helppo myös tukea kiusattua

Moni nuori tunsi, että heidän kokemansa verkkohäiriköinti oli synnyttänyt vihaa, häpeää ja ahdistusta. Eniten satuttivat inhottavien kuvien, videoiden ja huhujen levittäminen sekä kiristys ja uhkailu. Tutkimuksen mukaan juuri näiden kohteiksi puolustettiin usein.

Heikki Turkan mukaan nuorten on helpompi myös tukea kiusattua verkossa.

”Koulukiusaamiseen on vaikeampi puuttua, sillä silloin voi joutua itse hankalaan tilanteeseen tai jopa kiusatuksi. Työssäni olen huomannut, että halua puuttua kiusaamiseen nuorilta kyllä löytyy – uskallusta ei. Verkossa se on helpompaa.”

Asiattomasti käyttäytyvät ennen kaikkea aikuiset

Heikki Turkka uskoo, että tulevaisuudessa nettikiusaamiseen ja –häirintään törmätään yhä harvemmin.

”Sukupolvenvaihdos on tässä keskeisessä roolissa. Monesti vihapuhetta harrastavat kouluttamattomat, vähän syrjässä olevat henkilöt, jotka kokevat, ettei heillä ole sellaista ihmisarvoa, mikä heille kuuluisi. He yrittävät luoda sitä pilkkaamalla muita.”

Usein internetissä asiattomuuksia puhuva onkin nuoren sijasta keski-ikäinen.

© iStock

Nuorten verkkokäyttäytymistä pitäisi valvoa tarkemmin – mutta keneltä löytyvät tarvittavat taidot?

Nuoria ohjataan kouluissa parempaan nettikäyttäytymiseen. Haasteena voi kuitenkin olla se, ettei opettaja aina täysin tiedä, mistä puhuu.

”Opettamassa on ihmisiä, jotka eivät ole millään tavalla natiiveja näiden laitteiden kanssa. Nuorilla ne ovat olleet hallussa syntymästä saakka. Peruskoulussa opetus voi olla aika kaukana siitä, mitä sen pitäisi olla”, Heikki Turkka selittää.

Kasvavalla nuorella syy-seuraussuhteet eivät ole vielä samalla tavalla hallussa kuin aikuisella. Nuori ei välttämättä ymmärrä, miten syvästi verkossa heitetty herja voi sattua.

Lisäksi nuoren henkiset kasvukivut voivat oireilla kiusaamisena.

”Se on sellaista oman paikan etsimistä yhteisössä. Vastuu lasten ja nuorten konflikteihin puuttumiseen ja ratkaisemiseen on meillä aikuisilla.”

Vanhempien olisikin syytä käydä enemmän keskustelua nuortensa kanssa verkkokäyttäytymisestä. Monelle nuorelle sosiaalinen media toimii eräänlaisena päiväkirjana, jonka väkisin lukeminen voi olla arveluttavaa.

”Vanhemman olisi tärkeää jutella nuorensa kanssa verkkokäyttäytymisestä. Kysyä, voisiko tai haluaisiko nuori näyttää tai kertoa, mitä siellä sosiaalisessa mediassa tapahtuu. Väkivalloin sinne on aika ruma mennä”, Heikki Turkka korostaa.

Nuorten syrjäytyminen voi lisätä verkkohäiriköintiä

Turkka toivoo verkkokäyttäytymisen muuttuvan parempaan suuntaan tulevaisuudessa sukupolvenvaihdoksen ja kohonneen koulutustason myötä. Toisaalta hän haluaa muistuttaa nuorien syrjäytymisestä, mikä on yhä suuri ongelma.

”Meillä on erimerkiksi 68 000 työ- ja opiskeluelämän ulkopuolella olevaa poikaa, jotka ovat riskiryhmänä voivat käyttää tällaista kanavaa pahan olonsa purkamiseen.”

”Mikäli meidän järjestelmämme pystyisi ehkäisemään paremmin syrjäytymistä ja tekemään tuen tarvitsijoiden kanssa paremmin töitä, tämä kaikki vähenisi”, Turkka lisää.

X