Sauli Niinistö kehottaa torjumaan ilmastonmuutosta: ” Tästä tulee valmista vasta kun suuri joukko alkaa asiaa ajaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa myös kuulla kansalaisten mietteitä ilmastonmuutoksesta. © Marjo Tynkkynen/Kuvaryhmä
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo jokaisen kansalaisen osallistuvan ilmastotalkoisiin. Hän lupaa myös itse näyttää esimerkkiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa ilmastoteoista presidentinkanslian sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan. Hän peräänkuuluttaa jokaisen kansalaisen tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi, olivat ne kuinka pieniä tahansa. Hän kertoo myös itse tehneensä kansalaisen ilmastolupauksen, jota on pyrkinyt noudattamaan.

” Taisin minäkin joskus ajatella, ettei ilmastonmuutosta omilla pienen mittakaavan puuhilla torjuta. Mutta pieni miljoonakertaisena onkin suuri; Suomessa noin 2/3 kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta. Maailmalla, globaalisti, onkin sitten kyse miljardikertaisuuksista” kirjoittaa Niinistö.

Hän painottaa, että vaikka valtioiden tasolla tehdään erilaisia sitoumuksia ja sopimuksia, valmista tulee vasta kun ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuu suuri joukko.

Neljä vuodenaikaa uhattuna

Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio kirjoitti syyskuun lopussa aihetta käsitelleeseen Seuran teemanumeroon kolumnin ilmastonmuutoksesta , jossa hänkin peräänkuulutti jokaisen ilmastotekoja. Haukio on huolissaan erityisesti Suomen vuodenaikojen säilyttämisestä tuleville sukupolville.

”Neljän vuodenajan lumoa, jonka jäljet vaikuttavat kaikkialla kulttuurissamme. Tämän kaiken voimme vielä säilyttää myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme, jos vain osaamme ja haluamme vihdoin toimia vastuullisesti.”

Pimeys lisääntyy ilmaston muuttuessa

Seuran ilmastonmuutos-teemanumero käsitteli muun muassa sitä, miten muutos aikanaan vaikuttaa Suomen tuleviin säätiloihin.

Ilmastotutkija Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitokselta ennustaa Seurassa, että valkoinen talvi tulee häviämään eteläisestä Suomesta. Esimerkiksi Rovaniemen talvi tulee vuonna 2070 muistuttamaan tamperelaista nykytalvea.

”Etelässä talvesta tulee yhtä marraskuuta, mutta sillä erotuksella, että ei ole yhtä valoisaa kuin marraskuussa,” hän sanoo.

Samalla metsät muuttuvat enemmän lehtomaisiksi, ja se taas lupaa hyvää tänne tuleville uusille eläinlajeille. Voimme odottaa tänne muun muassa sakaalia, pesukarhua ja yhä enemmän villisikoja.

Sääammattilainen Pekka Pouta löytää silti pimeästä märästä talvestakin hyviä puolia:

”Juoksukausi pitenee ja joulusienet saa haettua suoraan metsästä ruokapöytään.”

 

X