Sauli Niinistö suuttui presidenttikirjasta: ”Fortum-painostusväite on käsittämätön”

Tasavallan presidentin mukaan hänestä kirjoitetuissa uutuuskirjoissa on virheitä. Niinistö kiistää painostaneensa Fortumia Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aamulehden kokeneiden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen Niinistö-kirja saa päähenkilöltään kovaa kritiikkiä.

Tasavallan presidentin mukaan hänestä kirjoitetuissa uutuuskirjoissa on virheitä. Niinistö kiistää painostaneensa Fortumia Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näyttää ärtyneen uusista elämäkertakirjoistaan, jotka on koottu pitkälti lähipiirilähteistä, häntä itseään kuulematta. Etenkin Into Kustannuksen julkaisema, Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittama ”Mäntyniemen herra” saa nyt presidentiltä kipakkaa kritiikkiä väitteistään.

Niinistö on julkaissut presidentinkanslian verkkosivuilla pitkän oikaisun siitä, mikä hänen mielestään on kirjassa pielessä.

Kirjassa kerrottiin, että energiayhtiö Fortum lähti vastentahtoisesti kesällä 2015 ydinvoimayhtiö Fennovoiman osaomistajaksi vasta sitten kun Sauli Niinistö oli puuttunut asiaan- ja jotta Suomen suhteet Venäjään eivät kärsisi.

”Väite on käsittämätön”, Niinistö kirjoittaa. Hän kiistää olleensa mitenkään mukana ”vaatimassa” Fortumia sijoittamaan varojaan venäläisten ydinvoimalaprojektiin. Tasavallan presidentti ei kuitenkaan oikaisussaan erikseen kerro, millaisia keskusteluja hän on käynyt hankkeen osapuolten kanssa. Tai että puhuiko hän ylipäätään Fortumin johdolle asiasta mitään heinäkuussa 2015.

Mörttisen ja Nurmen kirjassa kerrottiin, että Niinistö olisi ilmaissut pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille, miksi Fortumin mukaantulo olisi idänsuhteille välttämätöntä.

Hallitus myönsi jo elokuussa 2015 keskustelleensa hankkeesta Fortumin johdon kanssa ”informatiivisesti”, mutta ei maininnut presidentin osuudesta mitään. Perinteisesti Suomessa presidentin toiveetkin ymmärretään helposti määräyksiksi – vaikka hän ei niitä suoraan sanoisikaan.

Kiky-kokouskaan ei ollut valtaoikeuksien ylittämistä

Sauli Niinistö pitää myös outona kirjan väitteitä siitä, että hän olisi pyrkinyt salaamaan loppusyksyn 2015 tapaamisensa työmarkkinaosapuolten kanssa. Tasavallan presidentin mukaan aloite yhteistapaamiseen tuli ay- ja työnantajapuolelta, ja hän halusi puhua näille etenkin Suomen taloustilanteen kriittisyydestä. Hallituksen ajama kilpailukykysopimus oli tuolloin vaarassa kaatua.

Niinistö sanoo kertoneensa näkemyksensä avoimesti myös tuoreeltaan uudenvuodenpuheessaan, jossa hän kannusti osapuolia pääsemään sovintoon. Presidentti muistuttaa, ettei tuolloin kukaan moittinut hänen sotkeutuneen sisäpolitiikkaan.

Nyt kirjan julkaisun jälkeen moni arvostelija on epäillyt Niinistön koetelleen valtaoikeuksiensa rajoja, kun hän osallistui hallituksen apuna työmarkkinaratkaisuihin. Juristina Niinistö lienee erityisen tuohtunut kirjan aiheuttamista tällaisista tulkinnoista.

Uimosen presidenttikirjaa ei mainita nimeltä

Viikon toinen Niinistö-kirja, Risto Uimosen tekemä  ja myötäsukaiseksi kehuttu ”Sauli Niinistö – Tasavallan presidentti” pääsee kohdehenkilönsä kirjoituksessa vähemmällä. Sitä ei edes nimeltä mainita. Sauli Niinistö korostaa silti, ettei hän ole osallistunut kummankaan teoksen tekemiseen mitenkään.

”Näin ollen on selvää, että niissä esiintyy suurempia ja pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja”, presidentti sanoo. Hänen mielestään kaikkia on tarpeetonta lähteä korjaamaan.

X