Saunabuumi kuumenee entisestään jouluna – Liikuteltavassa kylpyvaunussa nautit löylyistä halutussa maisemassa ja hulppeissa olosissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Oma sauna paras sauna – löylyjen lämmöistä voi nauttia monin eri tavoin.
Oma sauna paras sauna. Auton peräkoukussa kulkee mukana kylpykeskus, josta löytyy designpalju, tilava sauna suihkulla sekä jääkaappi takkahuoneesta. © Salvos
Suomessa on maailman suurin saunatiheys: noin viisi miljoonaa ihmistä ja noin kolme miljoonaa saunaa. Ja kun tähän vielä lisätään kylpyvaunut, ei ole löylyistä pulaa!

Sauna löytyy erittäin suurella todennäköisyydellä lähistöltä, viettää joulun sitten missä tahansa kotimaassa.

Aattoiltana meillä lämpeneekin yli miljoona saunaa. Saunakyselyn mukaan yli 80 prosentilla suomalaisista saunominen kuuluu jouluperinteeseen.

Etenkin miehille saunominen jouluna on tärkeää: heistä puolet kertoo harmistuvansa, jos eivät pääse joulusaunaan.

Liikuteltavat saunat kasvattavat suosiotaan.

Liikuteltavat saunat kasvattavat suosiotaan. Saunavaunut.fi-sivustolla esiteltävässä kylpyvaunussa olevaa paljun tulipesää voi käyttää takkana, jossa makkarat paistuvat saunomisen ja kylpemisen lomassa! © Salvos

Oman kodin löylyt parhaimmat

Suurin osa saunoo omassa kodissa, minkä katsotaan olevan paras saunapaikka, seuraavaksi suosituinta on saunoa sukulaisilla. Myös taloyhtiöiden saunat lämpenevät jouluna. Saunominen kuuluu tietysti myös mökkijouluun.

Viime aikoina suosiotaan ovat lisänneet tien päällä liikuteltavat saunat, niin sanonut saunavaunut, jotka eivät vaadi rakennuslupaa.

Viola Virtamon Sauna-kirja  (Cozy publishing) puolestaan johdattaa lukijan taianomaisiin saunahetkiin upein kuvin ja tarinoin. Tekstit haluttiin myös englanniksi, jotta saunomisen ihanuutta voisi helpommin selittää myös ulkomaalaisille.

Tutkimusten mukaan saunomisella on terveyttä edistäviä vaikutuksia: esimerkiksi eniten saunovilla verenpaine pysyy parhaiten kurissa.

Jouluaattona Suomessa lämpiää yli miljoona saunaa.

Jouluaattona Suomessa lämpiää yli miljoona saunaa. © Kristiina Kurronen / Otavamedia

Lähteet: Harvian saunakysely 2017, Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys -projekti, sauna­vaunut.fi, Viola Minerva Virtamo: Sauna (Cozy publishing)

X