Seitsemän ”halla-aholaista” kansanedustajaa istuu kokoomuksen ja keskustan uusissa eduskuntaryhmissä

Seura uutisoi viime viikolla, kuinka porvaripuolueiden listoilta pyrki eduskuntaan kymmeniä ehdokkaita, joiden vaalikonevastaukset muistuttivat Jussi Halla-ahon (ps) profiilia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seura uutisoi viime viikolla, kuinka porvaripuolueiden listoilta pyrki eduskuntaan kymmeniä ehdokkaita, joiden vaalikonevastaukset muistuttivat Jussi Halla-ahon (ps) profiilia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Suurin osa näistä ”halla-aholaisista” jäi vaaleissa ilman tarvittavaa äänipottia. Läpimenneiden joukossa on kuitenkin seitsemän kansanedustajaa. Heistä kolme on uusia.

Testissä syötimme Halla-ahon vastaukset Ylen ja HS:n vaalikoneisiin. ”Halla-aholaisuuden” raja kulki 75 prosentin kohdalla. Jos ehdokkaan vastaukset sopivat yli 75-prosenttisesti yhteen Halla-ahon vastausten kanssa, yhteensopivuutta pidetiin merkittävänä.

Kokoomuksen viisikko

Tuoreiden vaalitulosteen valossa kokoomuken leiristä löytyy kolme istuvaa ”halla-aholaista” kansanedustajaa: Wille Rydman (Helsinki), Pauli Kiuru (Pirkanmaa) sekä Jukka Kopra (Kaakkois-Suomi) jatkavat eduskunnassa myös tulevalla kaudella.

Heidän lisäkseen kokoomuksen ryhmään liittyy kaksi uutta ”halla-aholaista” ehdokasta.
Toinen heistä tulee Lapin vaalipiiristä. Yli 5 000 ääntä saalistanut Heikki Autto oli Ylen vaalikoneessa 77-prosenttisen yhteensopiva Halla-ahon kanssa. Yksituumaisuutta löytyi esimerkiksi ilmastokysymyksissä.

Autto kiinnitti vaalikonevastauksissaan huomiota myös suomalaisten turvallisuuden tunteen järkkymiseen: ”Erityisen ongelmalliseksi on koettu täältä suojelua hakemaan tulleiden turvapaikahakijoiden tekemät rikokset. Turvallisuuden tunteen järkkymiseen on puututtava jämäköillä ja määrätietoisilla toimilla”, Autto kirjoitti.

Autto kannatti Ylen vaalikoneessa poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen resurssien lisäämistä. Autto oli myös sitä mieltä, että laittomasti Suomessa oleskelevat henkilöt tulisi palauttaa lähtömaahansa.

Vaasasta kokoomuksen uudeksi edustajaksi nousee Janne Sankelo 3 000 äänellä. Hän oli HS:n vaalikoneessa 80-prosenttisen yhteensopiva Halla-ahon kanssa. Ilmastokysymyksissä Halla-aho ja Sankelo olivat peräti 96-prosenttisesti samoilla linjoilla.

Myös ehdokkaiden linja maahanmuuttoa kohtaan oli saman suuntainen. Sankelo kirjoitti vaalikonevastauksessaan maahanmuutosta: ”Maahanmuutto EU:n alueelle lähi-idästä ja Afrikasta on eräänlainen menetyksen tarina kaikille. Kotoaan lähtevä menettää tutut ympyränsä ja kohdemaan turvallisuus järkkyy … Lähi-idän ja Afrikan monisyiset ongelmat eivät ratkea väestönsiirroilla Eurooppaan, vaan ongelmat tulevat mukana.

Keskustan kova ydin

Poliittisen ilmaston koventuminen näkyi näissä vaaleissa myös keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kotikonnuilla. Oulun vaalipiirissä keskusta menetti yhdeksästä paikasta peräti kolme.

Yksi kuudesta läpimenneestä on Hanna-Leena Mattila. Hän aloitti kansanedustajan uransa viime kesänä noustuaan varapaikalta eduskuntaan. Mattila on HS:n vaalikoneen perusteella 77-prosenttisen yhteensopiva Jussi Halla-ahon kanssa. Ilmastokysymyksissä, arvoissa ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä Mattila ja Halla-aho sopivat noin 90-prosenttisesti yhteen.

Sen sijaan suhtautumisessa monikulttuurisuuteen on eroja. Halla-aho ei näe mitään hyvää siinä, että Suomi muuttuu aiempaa monikulttuurisemmaksi. Hanna-Leena Mattila näkee asiassa jotain hyvää, esimerkiksi ravintolat.

Kun ulkomaalaisten kotouttaminen on onnistunutta, on monikulttuurisuus (ravintolat jne.) hyvä asia. Suomessa tulee kuitenkin elää lakien ja sääntöjen mukaisesti, eikä meidän tarvitse muuttaa omia tapojamme muiden vuoksi. Meidän ei tarvitse luopua suomalaiselle kulttuurille ominaisista asioista vaan meidän saamme ylpeänä ilmentää meille tärkeitä asioita”, Mattila kirjoittaa vaalikoneessa.

Toinen uusi keskustan ”halla-aholainen” kansanedustaja tulee Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hanna Huttunen keräsi itärajan pinnasta yli 4000 ääntä.

Ylen vaalikoneessa Huttunen on arvoiltaan 90-prosenttisesti yhteensopiva Halla-ahon kanssa. Kokonaisuudessa Huttusen vastaukset vastasivat 75-prosenttisesti Halla-ahon näkemyksiä.

Yksi iso näkemysero koski suhtautumista työperäiseen maahanmuuttoon. Halla-ahon mielestä sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittaminen ei vaadi työperäisen maahanmuuton merkittävää lisäämistä. Huttusen mielestä työperäistä maahanmuuttoa voisi lisätä.

Varamiehet

Istuvien edustajien lisäksi eduskunnan varapaikoissa on kiinni seitsemän ”halla-aholaista” porvaripoliitikkoa.

Lapissa keskustan varapaikan sai kahden kauden kansanedustaja Eeva-Maria Maijala. HS:n vaalikoneessa hänen vastauksensa kävivät 77-prosenttisesti yksiin Jussi Halla-ahon kanssa. Ehdokkaiden arvomaailmat kohtasivat peräti 94-prosentin tarkkuudella.

Maijalaa ja Halla-ahoa yhdistävät eurokriittisyys ja kriittinen suhtautuminen joitain ilmastonmuutosta hillitseviä toimenpiteitä (lihansyönnin ja metsänhakkuiden rajoittaminen) kohtaan. Myös suhtautuminen monikulttuurisuutta kohtaan on samankaltainen.

Näin Maijala kirjoittaa HS:n vaalikoneessa: ”Ei ole itsearvo saada lisää monikulttuurisuutta. Jos yhteiskunnassa on paljon hyvin erilaisia yhteisöjä, joilla on kovin erilainen arvomaailma, niin se lisää jännitteitä ja konflikteja.

Keski-Suomessa keskustan varapaikan nappasi Eino Nissinen, jonka vastaukset ovat 75-prosenttisesti yhteensopivat perusuomalaisten puheenjohtajan kanssa.

Myös Satakunnassa keskustan ”halla-aholaiset” saivat mukavasti ääniä. Sekä Martin Ylikännö että Vesa Jalonen olivat Ylen vaalikoneessa yli 75-prosenttisen yhteensopivia Jussi Halla-ahon kanssa. Kumpikin sai vaaleissa yli 2000 ääntä, mutta se ei riittänyt eduskuntapaikkaan.

Kokoomukselta varapaikoille jäi neljä ehdokasta, joiden vaalikonevastaukset mätsäsivät  hyvin Halla-ahon kanssa. Helsingistä varapaikalle ylsi Atte Kaleva (75%). Pirkanmaalta varasijalla on Jari Kinnunen (78%), Savo-Karjalasta Timo Elo (78%) ja Kaakkois-Suomesta Oskari Valtola (76%).

Vaasan vaalipiirissä kristillisdemokraattien varapaikalle nousi Aki Ruotsala, joka toimi aiemmin Pori Jazzin toimitusjohtajana. Ruotsala joutui vuosi sitten homolausunnoillaan valtavan somekohun keskelle. Hän sanoi, ettei homoja ole olemassa, on vain homoutta. Vaaleissa Ruotsala keräsi yli 4000 ääntä.

X