Seksikohtaukset ovat näyttelijöille herkkää aluetta – Moni miesnäyttelijä jännittää erektion saamista intiimikohtausten kuvauksissa

Seksikohtaukset voivat aiheuttaa näyttelijöille ikävän olon. Näyttelijä Saara Kotkaniemen kirjoittama ohjeistus auttaa intiimikohtausten toteuttamisessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Saara Kotkaniemi laati ohjeistuksen intiimikohtauksiin kameratyöskentelyssä. Ohjeistuksen julkaisi Suomen elokuvasäätiö.

Seksikohtaukset voivat aiheuttaa näyttelijöille ikävän olon. Näyttelijä Saara Kotkaniemen kirjoittama ohjeistus auttaa intiimikohtausten toteuttamisessa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Kun #MeToo-keskustelu käynnistyi elokuva- ja tv-alalla, näyttelijä Saara Kotkaniemi ryhtyi käymään läpi omaa uraansa. Aina kuvausten seksikohtaukset eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla.

”Tajusin, että omat negatiiviset kokemukset kameratyöskentelyssä liittyvät nimenomaan intiimikohtauksiin. Samalla ymmärsin, että intiimikohtaukset ovat alue, jolla mahdollistetaan ikävien tilanteiden syntyminen”, Saara Kotkaniemi kertoo.

Hänen mukaan väärinkäytön ja vääränlaisten toimintamallien mahdollisuus on intiimikohtauksissa huomattavasti korkeampi kuin tavallisissa dialogikohtauksissa.

”Intiimikohtausten tekeminen ei silti missään tapauksessa ole rakettitiedettä. Hirveän pitkälle päästään jo sillä, että puhutaan asioista riittävästi ja kaikki tietävät, mitä ollaan tekemässä.”

Oman uran läpikäyminen sai Kotkaniemen tekemään selvityksen, jonka pohjalta Suomen elokuvasäätiö julkaisi 5. lokakuuta Ohjeistuksen intiimikohtausten tekemiseen kameratyöskentelyssä. Ohjeistus perustuu 40 näyttelijän ja 20 ohjaajan haastattelujen pohjalta tehtyyn selvitykseen.

Monet selvitykseen haastatelluista ovat alan tunnetuimpia nimiä Samuli Edelmannista Krista Kososeen ja Laura Birnistä Tommi Korpelaan. Vastukset he ovat antaneet nimettöminä.

Kotkaniemen määrittelyssä intiimikohtaus tarkoittaa kohtausta, joka sisältää yhden tai useamman henkilön seksuaalista toimintaa tai jonkin asteista alastomuutta. Se tarkoittaa varsinaisen alastomuuden lisäksi myös vähäpukeisuutta kuten esimerkiksi uima-asussa, yöpuvussa tai alusvaatteissa esiintymistä.

Kehu työtä, älä kroppaa

Saara Kotkaniemi, 34, on urallaan nähty useissa elokuvissa kuten Jättiläisessä ja Täydellisessä joulussa ja tv-sarjoissa kuten Aallonmurtajassa ja Ratamossa.

Kotkaniemen mukaan näyttelijän omien rajojen määrittely voi uran alkuvaiheessa olla haastavaa, kun ei ole aikaisemmin joutunut vastaaviin tilanteisiin.

”Usein ihmiset ovat uran alussa vähän vapaampia omien rajojen suhteen, ja ikävä kyllä usein huonojen kokemusten vuoksi alkavat tehdä tarkempia rajojen määrittelyjä.”

Seksikohtaukset vaativat onnistuakseen avointa keskustelua ja yhteisiä toimintasääntöjä. Se, mikä toimii yhden elokuvan tai tv-sarjan kuvauksissa, ei välttämättä toimi toisissa kuvauksissa.

”Jokainen projekti on tapaus-, tuotanto- ja aikakohtainen. Jossain toisessa voi tuntua perustellulta näyttää kaikki, kun taas jossain toisessa on perusteltua pitää kaikki piilossa. Aina se [intiimikohtausten tekeminen] on itsensä kuuntelua ja itsensä kanssa neuvottelua. Näyttelijän pitää itsekin olla valppaana”, Kotkaniemi sanoo.

Tuoreessa ohjeistuksessa neuvotaan kuvauspaikalla työskenteleviä, että on parempi olla kommentoimatta näyttelijöiden kehoja millään lailla, edes hyvää tarkoittaen tai huumorilla. Selvityksessä tuli vastaan useita kokemuksia siitä, miten näyttelijöiden vartaloita on kommentoitu kuvauspaikoilla.

Kotkaniemi kertoo myös oman kokemuksensa siitä, kun äänimies mikrofonia laittaessaan kehui korsettiin puettua näyttelijän vartaloa.

”Hän varmasti tarkoitti hyvää, eikä halunnut loukata. Kommentointi voi silti tuntua ällöttävältä ja kiusalliselta. Helposti voi tulla fiilis, että apua, nyt haluan vain laittaa kaikki vaatteet päälle.”

Kun näyttelijä on töissä, hän haluaa keskittyä vain siihen, miten työnsä hoitaa, eikä siihen miltä näyttää.

”Varsinkin silloin kun on vähissä pukeissa, niin hyväkin palaute ulkonäöstä korostaa tilanteen erityislaatuisuutta ja sitä, että sinua katsotaan ja katse on vieläpä arvosteleva.”

Erektio jännittää miesnäyttelijöitä

Selvitystä varten Saara Kotkaniemi haastatteli kaikkiaan 40 näyttelijää. Seksikohtaukset mietityttävät niin naisia kuin miehiäkin. Kävi ilmi, että moni miesnäyttelijä jännittää erektion saamista intiimikohtausten kuvauksissa.

”On hyvä, että siitä asiasta puhutaan. Ei ole kyse siitä, että miesnäyttelijät olisivat kohtauksissa kiihottuneita, vaan se on luonnollinen fyysinen reaktio, jonka kroppa simuloidusta seksin harrastamisesta saattaa saada.”

Myös suutelemiseen liittyvät vastaukset yllättivät.

”Puolet haastatelluista näyttelijöistä oli sitä mieltä, että kielisuudelmat eivät kuulu näyttelemiseen.”

Kotkaniemen mukaan moni kielisuudelmiin kielteisesti suhtautunut ajatteli, että asiasta on jokin kirjoittamaton sääntö.

”Tämäkin asia osoittaa, että luullaan, että alallamme on jotain kirjoittamattomia sääntöjä. Tosiasiassa, kun sääntöä ei ole ääneen sanottu, niin kaikki eivät sitä tiedä. Silloin osa saattaa käyttää suudellessa kieltä tarkoittamatta sillä mitään hyväksikäyttöä.”

Juuri edellä mainittujen kaltaisten tapausten vuoksi näyttelijöiden, ohjaajan ja muiden intiimikohtaukseen liittyvien henkilöiden tulisi ennen kohtausta keskustella hyvin auki se, mitä kohtauksessa tehdään ja mitä ei tehdä.

”Kuulostaa ihan itsestäänselvyydellä, että asiat keskusteltaisiin läpi etukäteen, mutta selvitystyöni valossa asia ei ikävä kyllä aina niin ole”, Saara Kotkaniemi toteaa.

Lue myös: Anna-Lehti: Anna-Leena Härkönen teini-iässä ahdistelun kohteeksi: ”Koskettelua ilman lupaa tapahtui nuoruudessani todella paljon”

Lue myös: Selvitys paljastaa: Tirkistelyä, mielivaltaa ja alaikäisten hyväksikäyttöä – Pelko maineen menettämisestä sulkee suut elokuva- ja teatterialalla

X