Seksipalveluita myyvä sivusto nappasi oululaisen yrittäjänaisen kasvokuvan: ”Profiili löytyy edelleen, vaikka olen tehnyt jo viikko sitten ilmiannon – kuvaani käytetään luvatta”

Poliisien kehotuksesta Teija Ruokamo toi asian julkisuuteen julkaisemalla Facebook-, Twitter- ja Instagram-tilillään päivityksen, jossa hän kertoi identiteettivarkaudesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvaa muokkaamalla voidaan vaikeuttaa alkuperäisen lähteen löytymistä. Jos keskustelukumppanin henkilöllisyys epäilyttää, kannattaa etsiä alkuperäinen kuva vaikkapa Googlen käänteisellä kuvahaulla.

Poliisien kehotuksesta Teija Ruokamo toi asian julkisuuteen julkaisemalla Facebook-, Twitter- ja Instagram-tilillään päivityksen, jossa hän kertoi identiteettivarkaudesta.
Teksti:
Alisa Kaukio

Kenen tahansa sosiaaliseen mediaan lataama kuva voi päätyä röyhkeästi vääriin käsiin.

Oululainen kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä, Teija Ruokamo, 42, on törmännyt luvattomasti kopioituihin kuviinsa jo useassa verkkopalvelussa.

Ensin Ruokamo sai Instagramissa yhteydenoton, jossa kysyttiin, onko eräässä Kik-palvelun profiilissa käytetty hänen kuvaansa.

Ruokamo kävi etsimässä @Itsetanja-nimisen profiilin ja huomasi siinä olevan yksi hänen Instagram-kuvistaan käsiteltynä. Kasvoja oli hieman kavennettu ja kuva käännetty peilikuvaksi.

Kuvia muokkaamalla voidaan hankaloittaa muun muassa alkuperäisen kuvan lähteen löytämistä.

Kenen tahansa kuvaa voidaan käyttää luvatta – Estäminen on vaikeaa

Teija Ruokamo teki Kikseuraa-sivustolle ilmoituksen kuvan luvattomasta käytöstä.

”Löytyy edelleen se profiili sieltä, vaikka olen tehnyt sinne jo viikko sitten ilmiannon, että se ei ole minun profiilini ja kuvaani käytetään luvatta”, Teija Ruokamo kertoo.

Samalla Ruokamo soitti ensimmäisen kerran poliisille.

”He sanoivat, että sille ei hirveästi pysty tekemään.”

Poliisien kehotuksesta Ruokamo toi asian julkisuuteen julkaisemalla Facebook-, Twitter- ja Instagram-tilillään päivityksen, jossa hän kertoi identiteettivarkaudesta.

Kik-profiilissa 30-vuotias @Itsetanja kehottaa niin miehiä kuin naisiakin juttelemaan hänelle seuranhakumielessä.

Ruokamo pyysi sosiaalisen median seuraajiaan ilmiantamaan, jos hänen kuviaan tulisi vastaan muissa epämääräisissä yhteyksissä.

Tekaistulla profiililla tarkastelemaan itsestä luotua valeprofiilia

Muutaman päivän kuluttua yksi seuraajista ilmoitti Ruokamon tuoreen vasta pari viikkoa vanhan Facebook-profiilikuvan löytyvän eräästä maksullisia seksipalveluita myyvästä palvelusta.

Teija Ruokamo joutui luomaan valeprofiilin päästäkseen tarkastelemaan hänen kuvallaan varustettua valeprofiilia.

”Kirjauduin siis miehenä sinne palveluun sisälle, koska sinne ei muuten pääse niitä katsomaan.”

Järkytyksekseen Ruokamo huomasi sivuston käyttävän useiden muidenkin hänelle tuttujen oululaisten yrittäjänaisten kuvia markkinoidakseen sivuston palveluita.

Tällä kertaa Ruokamo oli 45-vuotias Lenita Kajaanista.

Hävyttömien kuvien joukossa viattomia lomakuvia

Teija Ruokamon mukaan itävaltalaisen palveluntarjoajan sivuilla ilmoitetaan vaivihkaa, etteivät kuvien ihmiset ole aitoja, vaan niitä käytetään mainostamiseen.

”Mutta eiväthän he saa käyttää luvatta ihmisten kasvoja, jotka on luvatta otettu jostakin Facebookista markkinoimaan heidän seksipalveluitaan, että kyllä tämä on ihan pöyristyttävää.”

Ruokamo kertoo sivustolta löytyvän myös hyvin pornografista materiaalia alapääkuvista muuten alastomiin kehoihin.

Hävyttömien kuvien joukossa on kuitenkin myös asiallisia kuvia, kuten Ruokamon kasvokuva ja muiden naisten tavanomaisia lomakuvia turistikohteissa.

”Oli erään yrittäjänaisen matkakuva, jossa hän on Pariisissa Eiffel-tornin vieressä. Ei siellä tuntunut olevan kauheasti rajaa sillä, minkälaisia kuvia sinne on otettu – hyvinkin monipuolisia”, Teija Ruokamo kertoo.

Hän otti yhteyttä muihin kuvista tunnistettuihin yrittäjänaisiin ja myös he tekivät rikosilmoituksen.

Ruokamolle vinkattiin, että kannattaisi olla yhteydessä suoraan myös tapauksen tutkinnanjohtajaan.

Seksipalveluita myyvän yrityksen toimintaan ei ole pystytty puuttumaan – Myös miehiä huijataan

Teija Ruokamon tietojen mukaan palvelusta on tehty useita kanteluita muun muassa kuluttaja-asiamiehelle. Puuttumisyrityksistä ei ole toistaiseksi ollut hyötyä.

Ruokamo muistuttaa siitä, että myös asiakkaan roolissa olevia miehiä huijataan, koska he maksavat palvelulle kuvitteellisen henkilön kanssa keskustelusta. Oikeasti naisen kuvan ja nimimerkin takaa voi kirjoitella kuka vain.

Aiemminkin hänen kuvansa on poimittu toiselle deittailusivustolle, mutta silloin palveluntarjoaja poisti kuvan pyynnöstä samantien. Silloinen kuva oli vain osa sivuston taustakuvana toimivaa kollaasia, eikä kuvien ihmisiä oltu henkilöity, kuten nyt.

”Nämä ovat olleet hyvin henkilökohtaisia, kun siellä on ihan oikeasti joku henkilö, joka esiintyy minuna ja vastailee viesteihin –  joka voi oikeasti olla, vaikka joku mies.”

Nyt Ruokamo aikoo viedä asian niin pitkälle kuin mahdollista.

”Yritys ei maksa veroja Suomeen, vaikka pitäisi, koska sillä on suomalaisia työntekijöitä. Se jättää maksamatta työeläkemaksut ja kaikki. Minusta on käsittämätöntä, että se vaan jatkaa toimintaansa. Olen niin suuttunut tästä.”

Ruokamosta on kummallista, ettei virkavalta ole pystynyt puuttumaan yrityksen toimintaan.

Identiteettivarkauksien uhreja syyllistetään julkisista kuvista

Vinkkien ja ystävällisten neuvojen antamisen lisäksi Teija Ruokamoa on myös soimattu somessa siitä, että hän on itse laittanut kuvansa muiden saataville, mikä taas on hänestä käsittämätöntä.

”Olen kuitenkin yrittäjä ja päättäjä niin, enhän minä voi olla jollakin maisemakuvalla esillä. Pakkohan minun on tuoda kasvot esille. Ei se saa olla niin, että pitää ihmisten ruveta rikollisten takia muuttamaan käytöstään.”

Syyllistämisessä on Ruokamon mielestä samaa makua kuin siinä, että raiskauksen uhria syyllistetään liian lyhyestä minihameesta.

”Jos olen näyttävä nainen niin, kyllä minun täytyy saada olla oma itseni.”

Sama voisi kuitenkin käydä kenelle tahansa sosiaalisen median käyttäjälle.

”Eihän koskaan tällaiset ole uhrin vikoja.”

Kommentoijilla on kuitenkin käytössä profiilikuva itsestään ristiriidasta huolimatta.

”On tietenkin”, Ruokamo naurahtaa.

Tilanne pelottaa – ”Minun kasvoni on annettu rikolliselle tai huijaavalle toiminnalle”

Teija Ruokamon onneksi hänen miehensä suhtautui asiaan huumorilla eikä epäillyt vaimonsa olevan oikeasti kyseisissä palveluissa.

”Sehän se on, mitä pelkään, että joku tuttu, joka törmäisi tällaiseen ajattelisi oikeasti, että olisin itse jotenkin sekaantunut asiaan. Sehän olisi siinä se kauhea ja kiusallisin asia.”

Jatkossa Ruokamo suunnittelee lisäävänsä kuviinsa jonkinlaisen vesileiman tai ottavansa vain kuvia, joissa on muita henkilöitä, jotta kuvavarkaus hankaloituisi.

Sekään ei huijareita kuitenkaan välttämättä estä.

”Tässä on myös tällaisia pelottavia puolia, että oma yksityisyydensuoja on heikentynyt sillä, että minun kasvoni on annettu jonnekin rikolliselle tai huijaavalle toiminnalle.”

Hän muistuttaakin siitä, ettei saa koskaan uskoa kyseenalaistamatta siihen, mitä näkee netin syövereissä.

”Pahimmillaan voisi käydä niin, että joku pettyy siihen, että häneltä on viety rahoja, sillä minun näköisellä henkilöllä ja hän tulee vihaiseksi ja kohdistaa sen vihan oikeasti minuun, vaikka en liity mitenkään siihen asiaan”, Teija Ruokamo pohtii.

X