Selvitä taksin hinta etukäteen – aina: ”Ennen taksiuudistusta mittariin ja kuljettajaan pystyi luottamaan täydellisesti”

”Moni ikävöi Suomen vanhaa taksijärjestelmää: mielenrauhaa siitä, että kyytiin uskalsi istua ilman pelkoa ylihinnasta”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Moni ikävöi Suomen vanhaa taksijärjestelmää: mielenrauhaa siitä, että kyytiin uskalsi istua ilman pelkoa ylihinnasta", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Tallinnassa matkaillut suomalaisperhe otti kaksi polkupyörätaksia eli riksaa satamasta vanhaankaupunkiin. He eivät olleet katsoneet hintoja etukäteen vaan istuivat suoraan kyytiin. Taksaa noin kilometrin matkasta kertyi lopulta 15 euroa henkilöä kohden ja sen päälle ”vanhankaupungin lisä” eli 25 euroa henkilöltä. Maksettavaa koko porukalta kertyi yhteensä peräti 160 euroa. Tällainen riistohinnoittelu ymmärrettävästi toi pahan mielen loman ajaksi ja muista menoista piti lopulta karsia. Seura kertoo asiasta numeron 29/19 sivulla 17.

Viime vuosikymmenen alussa istuin itsekin Tallinnan taksissa Mustamäen torilta Viru-hotellille. Muistan taksamittarin rullanneen ihan asiallisissa lukemissa. Katsoin keskustaan saapuessa ikkunasta hetkeksi toisaalle ja yhtäkkiä mittarin summa olikin hypännyt reilusti ylöspäin. Kiistely ei auttanut, vaan lopulta piti kaivaa kuvetta koko summan edestä.

Toinen kokemus on Tunisian-reissulta vuodelta 2006. Meitä turisteja oli opastettu, että kannattaa aina vaatia kuskia ajamaan mittari päällä. Eräällä kerralla kyyti hotellilta keskustaan osuikin varsinaisen turbotaksamittarin kyytiin. Lukemat vilisivät ylöspäin jopa kolme kertaa nopeammin kuin muissa käyttämissämme takseissa. Näistä reissuista oppineena olen kysynyt hinnan ulkomaan takseilla ajaessa aina etukäteen.

Suomalaisella taksilla ajaessa hintaa ei ennen taksiuudistusta tarvinnut etukäteen kysellä. Mittariin ja kuljettajaan pystyi luottamaan täydellisesti.

Samaan aikaan saimme lukea kauhukertomuksia länsinaapuristamme. Ruotsissa taksien hintoja ei säädelty ja pahimmillaan lyhyestä matkasta veloitettiin jopa tuhat euroa. Vuoden 2015 lakiuudistuksella ryöstöhintoja yritettiin suitsia siten, että kuljettaja joutuu kertomaan asiakkaalle kirjallisesti etukäteen, jos taksin vertailuhinta ylittää 500 kruunua.

Taksiuudistuksen jälkeen myös Suomessa on pitänyt siirtyä malliin, jossa kyydin hinta kannattaa varmistaa etukäteen hinnastosta tai kysymällä kuskilta – ainakin, jos taksifirma ei ole etukäteen tuttu ja hyväksi havaittu. Tilastot ovat osoittaneet taksihintojen nousseen uudistuksen jälkeen, mutta Tilastokeskus ei saa tietoonsa kaikkia kyytejä. Esimerkiksi Überin kyydissä voi päästä halvemmalla.

Moni ymmärrettävästi ikävöi Suomen vanhaa taksijärjestelmää: mielenrauhaa siitä, että kyytiin uskalsi istua ilman pelkoa ylihinnasta tai muista yllätyksistä.

X