Seniorikapina Helsingissä: SATO:n bisnesaikeet saivat töölöläistalon iäkkäät asukkaat barrikadeille

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Onko tämä hyväkuntoinen vai saneerausta vaativa kohde, siitä asukkailla ja omistajalla on eri näkemys.
Onko tämä hyväkuntoinen vai saneerausta vaativa kohde, siitä asukkailla ja omistajalla on eri näkemys. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Asuntosijoitusyhtiö SATO halusi muuttaa Helsingissä sijaitsevan senioritalon kovan rahan vuokrataloksi – ja vanhukset nousivat kapinaan uhkaa vastaan. Nyt hankkeessa on otettu aikalisä.

Asuntosijoitusyhtiö SATO:n aikeet muuttaa Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva senioritalo vapaarahoitteiseksi vuokrataloksi  saivat talon asukkaat barrikadeille.

Talon statuksen muuttuessa muutoksen kokisivat myös vanhuksille tärkeät talon vapaa-ajan tilat, joita saneerattaisiin uusiksi asunnoiksi – joista nykyisessä markkinatilanteessa saisi tietysti mainion hinnan.

Asukkaat saivat tiedon asiasta joulukuun alkupuolella, kun Saton tiedote putosi postiluukusta. Tieto tuli täytenä yllätyksenä.

”Koemme, että SATO on menetellyt täysin häikäilemättömästi”, asukas Paavo Hevossaari kertoo.

Asukkaat keräsivät äkkiä kaupungille vetoomuksen hankkeen pysäyttämiseksi, ja puhuivat asiasta aktiivisesti julkisuudessa eri kanavien kautta.

Vanhusten kapinaliikkeen seurauksena SATO ilmoitti nyt, että hanke pannaan toistaiseksi jäihin lisäselvityksiä varten – muutosaikeiden perumista asuntosijoitusyhtiö ei silti vielä lupaa.

Senioritalo on tulkinta, ei tarkasti määritelty asuntotyyppi

Senioritalolle ei ole virallista määritelmää, mutta yleensä sille voidaan asettaa joitain vaatimuksia.

Esimerkiksi asukkaiden on pääsääntöisesti oltava yli 55-vuotiaita ja talossa on oltava asukkaille yhteisiä tiloja.

Eli juuri sellaisia yhdessäolopaikkoja, jotka eivät nykyisiin rakentamisen tehokkuusideoihin sovi ja joista SATO haluaisi luopua.

Nykyisellään Välskärinkatu 4:ssa sijaitsevassa talossa on 88 huoneistoa, joissa asuu noin sata ihmistä.

Yhteistila on luksusta

Senioritalo Sandelsissa nimenomaan yhteiset vapaa-ajan tilat ovat olleet useille asukkaille ratkaiseva syy muuttoon, Hevossaari kuvailee.

Hän kuvaa tilojen, kuten nimenomaan ikääntyneille suunnitellun kuntosalin olevan aktiivisessa käytössä.

SATO:n suunnitelmissa talon vapaa-ajan tilat kuten uima-allas, kuntosali ja kahvila-ravintola joutuisivat jyrän alle.

Yhtiö on perustellut muutostarvetta sillä, että tilat ovat huonossa kunnossa ja kaupallisessa mielessä liian vähäisellä käytöllä.

Uudet tuottotarpeet

Aiemmin vapaa-ajan tilat omisti Kalliolan Setlementti Ry, joka myi vapaa-ajan tilat SATO:lle syksyllä.

Yhdistyksen toiminta päättyi tiloissa vuodenvaihteessa, mutta jatkuu uuden palveluntuottajan voimin toukokuun loppuun asti. SATO omistaa nyt siis koko rakennuksen.

SATO:n markkinointi- ja viestintäjohtajan Miia Elorannan mukaan muutostyöt koetaan rakennuksessa välttämättömiksi, jotta paikalle voitaisiin houkutella myös uusia yrittäjiä.

”On ollut haasteita löytää sinne palveluntarjoajia, ja tähän on arviomme mukaan vaikuttanut palveluiden käyttöaste sekä tilojen kunto,” Eloranta sanoo.

Edellisen vapaa-ajan tilojen omistajan liiketoiminta oli ollut hänen mukaansa jo vuosia tappiollista.

Myös uima-allastilat ovat Elorannan mukaan jo ”teknisen käyttöikänsä päässä”.

”Kahvioyrittäjiä on ollut vuosien varrella useita, ja myös nykyisen kahvilan käyttöaste ei ole riittävä.”

Nopein tapa saada rakennuksen hukkaneliöiksi koetut tilat tuottamaan on muuttaa ne asunnoiksi.

Elorannan mukaan uusien asuntojen rakentaminen toisi taloon kaivatun, nykyistä laajemman asiakaskunnan.

Sato kertoo tekevänsä hankkeen jatkopäätökset sen jälkeen, jos tiloihin löydetään kevään aikana uusi palveluntarjoaja.

Alun perin asuntojen rakennustöiden piti alkaa jo kesällä, joten aloitus ainakin lykkäytyy.

Paavo Hevossaaren mukaan senioriasuntojen viehätys on juuri yhteistiloissa: niissä on helppo tavata naapureita.

Paavo Hevossaaren mukaan senioriasuntojen viehätys on juuri yhteistiloissa: niissä on helppo tavata naapureita. Pekka Nieminen / Otavamedia

Varmaa vuokratuloa

Saton kaavailuissa on ollut noin kymmenen uutta asuntoa talon ensimmäiseen kerrokseen. Vuokra-asunnoista on Helsingissä huutava pula, joten mikä tahansa uusi ydinkeskustan kohde täyttyy nopeasti.

Vuokraovi.com-palvelun laskelmien viime kesän tilastojen perusteella Töölön alueella vanhojen kerrostaloyksiöiden vuokrataso oli yli 30 euroa neliöltä kuukaudessa.

Uudiskohteet ovat oma lukunsa, niistä voi pyytää ihan eri hintoja.

Enää muutama este

SATO on hakenut Helsingin kaupungilta talon julkisille tiloille käyttötarkoituksen muutosta. Tiellä on muutama byrokratiaeste: talon ensimmäisessä kerroksessa, jossa vapaa-ajan tilat sijaitsevat, on tällä hetkellä rakennuskielto.

Ensimmäisen kerroksen tilojen muuttaminen vaatisikin poikkeusluvan, ja vanhusten kapinan herättämät kaupungin virkamiehet ovat suhtautuneet Saton aikeisiin nihkeästi.

Senioritalo Sandelsin asukas Paavo Hevossaaren mukaan nykyiset asukkaat pyrkivät tekemään kaikkensa, jotta muutossuunnitelmat eivät vastedeskään toteudu.

Asukkaiden kaupunkiympäristölautakunnalle osoittamassa ryhmävetoomuksessa onkin mukana addressi, jossa on vankat 98 nimikirjoitusta omistajayhtiön hanketta vastaan.

Asukkaiden mielestä alunperin seniorikäyttöön varattujen ja suunniteltujen rakennusten muuttaminen jälkeenpäin rakennusyhtiöiden rahastuskohteiksi ei ole oikeudenmukaista.

Lue myös: Yhteisöllinen asuintalo – Mitä se tarkoittaa?

X