SenioriPC – helposti ja turvallisesti nettiin ja sähköpostiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

SenioriPCSenioriPC ei ole vain tietokone, vaan kolmesta osasta muodostuva palvelu: helppokäyttötietokone, asennuspalvelu ja huolenpitopalvelu. Palveluista voi valita omien tarpeidensa mukaisen kokonaisuuden.

SenioriPC-ohjelmiston voi asentaa jo olemassa olevalle tietokoneelle tai hankkia koneen, jolla ohjelmisto on jo valmiiksi esiasennettuna. Käyttöönotto on helppoa, sillä ruutunäkymä on yksinkertainen. Ohjelmiston perusnäkymässä näet vain muutaman kuvakkeen, jotka ohjaavat sinua käyttämään konetta juuri niihin tarkoituksiin, joihin itse haluat. Sinun ei tarvitse tietää, mitä selainta käytät, saati selaimesi versiotunnusta.

SenioriPC:n on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät tunne oloaan kovin kotoisaksi tietokoneen äärellä. Usein tuntuu, että tietokoneessa on ”liikaa” ominaisuuksia, ja vähän pelottaakin, että tulee klikanneeksi väärää kuvaketta ja kone menee mahdollisesti juntturaan. Vaikka seniori-nimike viittaakin varttuneisiin käyttäjiin, laite sopii yhtä hyvin kenelle vain!

Koneen ruutunäkymä on pelkistetty. Siinä on viisi kuvaketta, jotka ohjaavat selkeästi internetiin, sähköpostiin, nettipuheluihin, tekstien ja kuvien käsittelyyn sekä peleihin. Ruudun kuudes kuvake johtaa palveluvalikkoon, josta löytyvät kaikki ohjeet, mikäli käytön kanssa herää kysymyksiä. Koneen tietoturvan ja ohjelmien päivittyminen sekä varmuuskopiointi tapahtuvat automaattisesti, kun on mukana huolenpitopalvelussa.

Nettiselain aukeaa yhdellä hiiren klikkauksella. Aloitusnäytöllä on tarjolla eräitä suosittuja sivustoja, joille voit halutessasi siirtyä. Yhtä hyvin voit kirjoittaa tarjottuun hakukenttään oma suosikkisivustosi nimen. Suosikkeja voi toki myös muokata.

Valmis sähköposti osoitteineen

Sähköposti on heti valmis käytettäväksi. Saat oman sähköpostiosoitteen, jos sinulle ei sellaista vielä ole. Juuri helpommaksi ei sähköpostin käyttöönotto voine muuttua. Sen kun vain kirjoittelemaan! Tai puhumaan netin välityksellä. Nettipuhelu-painike vie Skype-ohjelmistoon, jonne voit lisätä omia kontaktejasi ja rupatella näiden kanssa vaikka maailman ääriin maksutta ja vielä kuvan kera. Jos siis lapset ja heidän lapsensa asuvat maailmalla, ei sinun tarvitse maksaa itseäsi kipeäksi vaihtaessasi kuulumisia näiden kanssa.

Jos hiiren käyttö ei ole vielä ihan hallinnassa, pelien avulla harjoittelu on helpointa. Siinä kuluu aika ja paranee sorminäppäryys. Varoa täytyy vain sitä, ettei ihan jää koukkuun! Pelejä on valmiiksi asennettuna kuusi pasianssista ristinollaan ja eri vaikeustasoisiin sudokuihin.

Koneelle voi viedä valokuvia suoraan digikamerasta tai muistitikulta. Niiden käsittelyä varten esiasennettuna on yksinkertainen kuvankäsittelyohjelmisto, joka tarjoaa meille useimmille riittävän monipuoliset ominaisuudet. Samoin tekstinkäsittely on esiasennettuna. Ennen tekstien kirjoittamista voit tehdä näppäriä näppäinharjoituksia vaikka aikasi kuluksi!

SenioriPC:n esiasennetut ohjelmistot

Käyttäjien kokemuksia

Minkälaisia ovat sitten käyttäjien kokemukset? Kyselimme asiaa kahdelta jo eläkkeellä olevalta käyttäjältä. Toinen haastateltavistamme on tietokoneiden kanssa enemmänkin tekemisissä ollut mies, kun taas toinen ensimmäisen tietokoneensa – juuri SenioriPC – tämän vuoden tammikuussa saanut nainen.

– Hankin muutama vuosi sitten ensimmäisen SenioriPC-läppärini siksi, että sen käyttöjärjestelmänä on Linux, joka on huomattavan tietoturvallinen esimerkiksi Windows-koneisiin nähden. Mitään eroa en sinänsä varsinaisten käyttöjärjestelmien suhteen näe. Viime keväänä hankin pöytäkoneeksikin SenioriPC:n.

– Vedän atk-kerhoa ikäihmisille, joten koneen kanssa olen jatkuvasti tekemisissä. Muutama kerholainenkin on muuten hankkinut tämän laitteen. Itse käytän paljon nettiä ja ylläpidänkin muutamaa sivustoa.

Ei siis välttämättä tarvitse olla tietokoneiden kanssa noviisi, kun haluaa yksinkertaisen ja turvallisen koneen. SenioriPC tarjoaa aivan yhtäläiset mahdollisuudet muokata sisältöä haluamakseen, vaikka pakkoa siihen ei olekaan. Lisäksi koneeseen liittyvän tietoturvan jatkuva ja automaattinen päivittyminen on haastateltavan mukaan suuri etu.

Kun koneen hankinta tuli toiselle haastateltavallemme ajankohtaiseksi, oli hänen poikansa suositellut nimenomaan SenioriPC:tä. Poika oli hienoiseksi harmikseen joutunut olemaan useammankin henkilön Windows-tukena, eikä oikein enää ollut sellaiseen halukas.

– Aluksi tuntui vähän hankalalta, mutta pikku hiljaa pääsin koneen kanssa sinuiksi. Sähköposti ohjelmistoineen oli koneessa valmiiksi, ja sitä ryhdyinkin heti käyttämään. Nyt pidän ystäviini jatkuvasti yhteyttä sähköpostitse. Eräs huonokuuloinen ystävättäreni erityisesti toivoi, että hankkisin koneen ja sähköpostin, jotta voisimme vaihtaa kuulumisia. Kirjoittelemme viikoittain. Nettipuheluita puhun lähinnä poikani kanssa.

– Käytän konetta nykyään hyvin moniin asioihin. Pankkiasioiden hoitaminen sekä uutisten ja sään katsominen ovat sähköpostin ohella ensi sijaisia. Käsittelen myös valokuviani, joita sitten lähetän sähköpostin liitetiedostoina muillekin. Karttoja katson Google Mapsissa.

Minulla on huolenpitopalvelu, joka toimii loistavasti, kun kysymyksiä on tullut. Avun olen saanut nopeasti ja palvelu on ollut ystävällistä.

Molemmat haastateltavamme olivat erilaisista lähtökohdistaan huolimatta erittäin tyytyväisiä kokemuksiinsa. Käyttötarkoitus määrittelee, kuinka paljon haluaa konetta itselleen räätälöidä. Apua saa helposti myös tukipalvelun välityksellä.

Toimitus testasi

Itse en aiemmin tuntenut SenioriPC:tä lainkaan. Kokeiluun lähdin puhtaalta pöydältä. Vaikka käytän työssäni päivittäin tietokonetta moniin eri tarkoituksiin, yritin asettua ensikertalaisen saappaisiin, siksi testasin ilman ohjekirjaa.

Alkuun ruudulla näkyvien kuvakkeiden määrä hämmensi. Niitä oli vain muutama hassu. Nettiin pääsin kuitenkin vähintään yhtä helposti kuin normaalisti, samoin kuin sähköpostiin. Tekstinkäsittely on minulle niin tuttua, että kokeilin mieluummin näppäinharjoituksia. Selvisin hyvin!

Selailin tarjolla olevat palvelut läpi ja katsoin tukivideoita. Jotkut niistä tuntuivat turhan syvälle meneviltä, mutta sellaisiahan ei tarvitse katsoa, jos ei halua. SenioriPC:n mukana tuleva ohjekirjanen auttaa pitkälle. Ohjeet ovat varsin yksityiskohtaisia. Jos kuitenkin haluaa vielä syvällisempää apua, sitä on saatavilla Palvelut-kuvakkeen takaa löytyvästä Palvelukeskus-ikonista. Palvelukeskukseen voi ottaa koneeltaan suoraan yhteyttä.

Ainoa asia, joka minua hiukan vaivasi, oli käyttöliittymän ulkoasu. Se vaikutti minun silmiini vanhanaikaiselta. Ulkoasu on kuitenkin niin henkilökohtainen asia, että sen suhteen mielipiteitä lienee yhtä monta kuin arvioijia.

Mistä ja miten tutustua?

Kuten jo aluksi totesin, SenioriPC ei ole oikeastaan tietokone vaan ohjelmisto ja käyttöliittymä, joka on Suomessa kehitetty ja suomen kielellä toimiva sovellus. Sen voi ladata olemassa olevallekin tietokoneelle. Toinen mahdollisuus on hankkia tietokone, jossa on jo valmiina SenioriPC. Koneita ei saa ihan mistä vain, joten kannattaa katsoa ohjetta koneen tai ohjelmiston hankkimiseksi. Tällä hetkellä yrityksen verkkosivulla on tarjolla useampia mallivaihtoehtoja. Hinnat lähtevät alle viidestä sadasta ja näyttävät varsin kilpailukykyisiltä.

Koneen lisäksi tarvitaan tietysti nettiyhteys. Monien kaupunkien taloyhtiöissä on jo kiinteä laajakaista, ja jos ei ole, sellaisen saa hankittua vaikkapa samalta operaattorilta kuin kännykkäliittymän.

SenioriPC:hen pääset tutustumaan esittelysivulta, jossa on tarkat tiedot ohjelmistoista sekä demoesitys.

Kirsi Saukonsaari

X