Onko työpaikallasi vallankahvassa keski-iän ylittäneitä jääriä? Setäkuiskaaja Jenni Karjalainen neuvoo, miten käsittelet heitä oikein

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vallan kahvassa työpaikoilla on yleensä keski-iän ylittäneitä miehiä.
Moni kouluttautunut nuori nainen kokee, että ei pääse työelämässä eteenpäin, koska joka paikassa on vastassa setiä. © iStock
Mies etenee työurallaan ja saa parempaa palkkaa, kun naisen ura jumittaa. Työelämässä naisilla olisi paljon opittavaa miehiltä. Kannattaakin lukea, miten sedästä voi saada uskollisen tukijan ja yhteistyökumppanin.

Setäkuiskaaja Jenni Karjalainen, 36, on töissä Insinööriliitossa johtavana asiantuntijana. Hänen työpaikkansa on todellinen setälinnake ja sitä on myös hänen työkenttänsä edunvalvonta- ja työmarkkinamaailma. Siis oivallinen näköalapaikka setäkuiskaajalle.

Sedällä Karjalainen tarkoittaa valta-asemassa olevaa, useimmiten jo keski-iän paremmalle puolelle ehtinyttä mieshenkilöä. Setä on tottunut käyttämään valtaa, keskittymään työelämässä itsensä kannalta oleelliseen tekemiseen. Setyys ei välttämättä liity ikään tai edes sukupuoleen, Karjalainen lieventää.

”Setyys on itseensä ja asiaansa uskovan ihmisen asenne.”

Karjalaisesta tuli setäkuiskaaja vähän vahingossa.

Setäkuiskaajuus lähti kahdesta huomiosta.

Siinä missä naiset yrittävät todistaa pätevyytensä paiskimalla töitä kahden edestä, miehet ottavat rennommin – ja etenevät urallaan.

Moni kouluttautunut nuori nainen myös kokee, että ei pääse työelämässä eteenpäin, koska joka paikassa on vastassa setiä, käsittämättömiä jääriä.

Karjalainen itse sai entiseltä esimieheltään, eliittiä edustavalta sedältä, kullanarvoisen neuvon. Pomosetä katseli aikansa Karjalaisen tapaa tehdä töitä ja sanoi sitten: ”Vähempikin riittää. Sinä pärjäät kyllä.”

Tappeletko vastaan vai yritätkö myötäkarvaan?

Jenni Karjalainen pitää itseään setäaivoisena henkilönä, koska on halki poikki pinoon -tyylinen toimija.

”Oma isäni oli hyvä harjoituskohde setäkuiskaajaksi kehittymisessä. Hän on aika tyypillinen setämies ja hänen kanssaan olen joutunut pohtimaan, että tappelenko vastaan vai yritänkö myötäkarvaan. Jälkimmäinen metodi näyttää toimivan paremmin.”

Karjalainen oivalsi, että setien asenteesta kannattaa ottaa oppia. Setä ei ole vihollinen vaan hänestä voi saada uskollisen tukijan ja yhteistyökumppanin.

Se on yksi syy, miksi hän on päätynyt tulkiksi nuorten naisten ja setien välillä. Ensimmäinen setäkuiskaustyöpaja oli helmikuussa 2018 ja uusia on luvassa.

”Tämä voi olla pieni askel kohti tasa-arvoa.”

Siinä missä naiset yrittävät todistaa pätevyytensä paiskimalla töitä kahden edestä, miehet ottavat rennommin – ja etenevät urallaan.

Siinä missä naiset yrittävät todistaa pätevyytensä paiskimalla töitä kahden edestä, miehet ottavat rennommin – ja etenevät urallaan.

Tarvitseeko johtajaksi nousevan naisen siis muuttua sedäksi pärjätäkseen?

Jenni Karjalaisen mielestä ei tarvitse.

”Johtajanaiselle tosin on tarjolla kaksi liian ahdasta roolia työelämässä.”

Toinen on huolestujatyyppi, joka hoitaa omat ja alaistenkin työt, stressaantuu ja tulee setien ylikävelemäksi. Toinen on kyynärpäitä käyttävä kovisnainen.

”Naisen on tärkeää tiedostaa nämä tarjolla olevat roolit, jotta ei valu sellaiseen. Jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on, kunhan kohtelee muita kunnioittavasti. Eikä unohda kunnioittaa myös itseään.”

X