Seura analysoi presidenttiehdokkaiden tyylin: ”Ei pitäisi sortua vilautteluun”, ”Tehdäänkö verkkareilla vaikutus?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Old antique stylish carved and guilded wall mirror with original old mirror glass 18 - 19th century
Presidentinvaalien alla on suurennuslasilla tarkasteltu ehdokkaiden poliittisia ajatuksia, mutta heidän tyyliinsä ei ole kajottu. Korjataan asia.

Presidentti ei ole kansan kuva vaan sen johtaja, ja sen pitäisi näkyä myös presidentin pukeutumisesta. On tärkeää, mitä presidenttiehdokkaan suusta tulee ja kuinka hän ajattelee, mutta vaaleissa eivät riitä yksin faktat ja retoriikat. Kansaa liikuttavat myös tunteet, ja niihin ehdokas voi vedota olemuksellaan.

Millaisen presidentin Suomi tarvitsee ja ansaitsee? Tietenkin sellaisen, jonka näkemysten ja ajatusten lisäksi tyylikin hehkuu sitä, että juuri presidentti kulkee muuta kansaa edellä ja näkee pidemmälle.

Niinistön ylivoima on tainnut hiukan latistaa presidenttiehdokkaiden nälkää, sillä vaatekaapillakin heille on riittänyt rutiinisuoritus. Aika arkityylillä näissä vaaleissa on menty.

Seura esittelee ehdokkaat vaalinumerojärjestyksessä.

2. Merja Kyllönen

©LEHTIKUVA

Merja Kyllösen (vas) vaatevalinnat ovat harmillisen ryhdittömiä ja puhdittomia. Eikä pukeutuminen edes taida vastata Kyllösen luonnetta, sillä tiettävästi hänestä löytyy kunnianhimoa ja päättäväisyyttä.

Kyllösen tukijoukoissa ylistetään ehdokkaan lähestyttävyyttä, kun Kyllönen käy kaupassa verkkareissa. Mutta tehdäänkö verkkarityylillä vaikutus presidentinvaaleissa? Ja kannattaako vaalitenttiin tulla reppu selässä?

Kampanjan aikana Kyllönen on nostanut rimaa. Hänen kampauksensa on napakampi, vaatteiden värivalinnat harkitumpia. Mutta kun presidenttiehdokas ilmestyi itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnaan sinivalkoisessa raitaluomuksessa, siinä oli yritystä vaan ei näkemystä.

©OM-ARKISTO

3. Pekka Haavisto

Kun katsoo Pekka Haaviston (vihr) esiintymisiä vaalikampanjan aikana, hän näyttää, poseeraa ja pukeutuu kuin tuleva presidentti. Haavistossa ja hänen puvuissaan on luontaista tyyliä. Haaviston pukeutuminen on toki poliittisesti hyvin korrektia, kuten on hänen politikointinsakin. Hän on vihreän liikkeen liituraitaehdokas.

Haavistoa on vaikea uskoa 59-vuotiaaksi, niin nuorelta hän näyttää. Mutta jos hän haluaa saada nuorten tunteet ja äänet puolelleen, pieni särmä ehkä auttaisi – pukeutumisessa ja esiintymisessä. Vai onko se rooli tietoisesti jätetty puolison, Antonio Floreksen harteille?

4. Matti Vanhanen

©LEHTIKUVA

Entisenä pääministerinä Matti Vanhanen (kesk) hallitsee ulkopolitiikan sekä ulkonäköpolitiikan. Hän on elokuvatähtimäisen komea hahmo, joka näyttää presidentiltä, vaikka yllä on pelkkä neule ja kauluspaita. Silti: kunpa Vanhanen pukeutuisi edes vähän kuin Gary Grant, niin moni äänestäisi jo ulkoisista syistä.

Näissä kisoissa Vanhanen jäi pronssille vuonna 2006. Näkyykö tällä kertaa ulkoasussa se, että ehdokas on ottanut tappiosta opikseen ja pistää nyt peliin kaiken? Eipä näy.

Esimerkiksi uudenvuoden puheen Vanhanen piti verstaallaan kotikutoisen oloinen nuttu yllään. Onneksi hän on sentään esiintynyt myös trendikkäässä untuvatakissa, mikä herätti heti ehdokasta kohtaan elävää kiinnostusta.

5. Laura Huhtasaari

©LEHTIKUVA

Laura Huhtasaari (ps) on presidenttiehdokkaista konservatiivisin ajattelija mutta liberaalein pukeutuja. Mustavalkoiset mielipiteet eivät näy vaatteista. Suomi takaisin -kampanjaansa vetävä Huhtasaari elää vaatteiden perustella tällä vuosikymmenellä, mitä ei voi sanoa kaikista muista ehdokkaasta. Miksi he antavat vapaaehtoisesti Huhtasaarelle tyylissä tasoitusta?

Huhtasaaren puheissa on populismia ja pukeutumisessa symbolismia. Esimerkiksi uudenvuoden puheensa Huhtasaari piti verhoutuneena suomenlipun siniseen. Vähemmälläkin alleviivaamisella olisi tullut selväksi, että isänmaan asiaa tässä nyt ajetaan.

6. Tuula Haatainen

©LEHTIKUVA

Tuula Haataisella (sd) on kokemusta kovista tehtävistä ja korkeista asemista. Hän on toiminut ministerinä ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Silti Haataista on kuvailtu värittömäksi ja säntilliseksi sosiaalitädiksi, mistä voi syyttää myös pukeutumista.

Vaatteet istuvat, mutta hohtoa puuttuu. Haatainen kuuluu Angela Merkelin edustamiin varman päälle pukeutujiin, vaikka hänellä olisi kaikki mahdollisuudet suorastaan säteillä näissä kisoissa. Hänet tiedetään lujatahtoiseksi ihmiseksi, ja sen soisi näkyvän myös vaatevalinnoissa. Potentiaalia on! Kun kampaus on kohdillaan ja asun leikkaus ja väri mallillaan, Haatainen näyttää upealta, vaikutusvaltaiselta poliitikolta.

7. Paavo Väyrynen

©LEHTIKUVA

Paavo Väyrynen tuo mihin tahansa vaaleihin väriä, vaikka onkin puuduttava pukeutuja. Väyrysen poliittiset oivallukset, temput ja tempaukset tunnetaan. Näkyisipä samaa luovuutta ja mielikuvituksellisuutta myös vaatevalinnoissa.

Kyllä hän osaisi. Kun Väyrynen esitti taannoin itse kirjoittamassaan näytelmässä presidentti Urho Kekkosta, hänellä oli hauskat lasit ja kaulassa dandy-huivi. Mutta kun hän taistelee presidentin postista, arki-Paavo ei eroa vaali-Paavosta. Miksi niin vaisu, Väyrynen?

Lisäksi ainakin yhdessä Ylen vaalilähetyksistä Väyrysen nilkat vilkkuivat. Vilautteluun kehäketun ei pitäisi sortua, sillä tokihan neljänsiä presidentinvaalejaan käyvä Väyrynen tietää, millainen vaatetus toimii televisiossa, ja että kaupasta saa myös pitkävartisia sukkia.

©OM-ARKISTO

8. Sauli Niinistö

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hallitsee pukeutumisen, ja nykyisin hän näyttää paitsi valtio-, myös maailmanmieheltä. Presidentti edustaa 24/7, ja Niinistö ymmärtää sen: hän ottaa tehtävän ja pukeutumisen vakavasti.

Niinistö on selkeästi kiinnostunut siitä, millaisen viestin vaatteet lähettävät. Maailman huippujohtajien rinnalla seisovan suomalaisjohtajan tyyli huokuu auktoriteettia ja arvovaltaa.

Niinistön tyyli on niin varma, että kun jalassa oli viime kesänä Uudenkaupungin visiitillä hitusen liian pitkät housut, sitä piti ihan hämmästellä.

9. Nils Torvalds

LEHTIKUVA

Nils Torvalds (r) on entinen kommunisti, jota kehutaan sivistyneeksi ja arvioidaan jääräpäiseksi. Ajattelumaailma näkyy Torvaldsin pukeutumisesta: hiukan rypyssä olevasta solmiosta, kuviosukista ja värikkäistä neuleista.

Torvaldsilla on kroppaa, karismaa ja komeutta, ja jos hän haluaisi loistaa vaalikampanjassa, asia hoituisi vaatteilla tuosta vaan. Kun Torvalds on esimerkiksi esiintynyt raidallisessa merimiespaidassa tai ylänapit auki olevassa mustassa kauluspaidassa, hän on ollut vetävä kuin miesmalli. Niin pukeutumalla hän napsisi useammankin äänen.

Mutta arkisesta ja epätasaisesta pukeutumisesta päätellen Torvalds pyrkii ennemminkin olemaan boheemien ajattelijoiden vaihtoehto – Suomen Bernie Sanders.

Lue myös:

Tulossa tylsimmät presidentinvaalit ikinä? Ei sentään – yhdet olivat vielä tylsemmät, sanoo politiikan tutkija

X