Seura haastatteli Viking Sally -laivasurmasta epäiltyä 1987 ja nyt lehtilausuntoja puidaan oikeudessa – Toimittaja: ”Ei hän ollut järkyttynyt”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viking Sally -murhamysteeri
Puhelias tanskalaisnuorukainen antoi Seuralle 1987 haastattelun Viking Sallylla tapahtuneesta laivasurmasta. Nyt häntä syytetään teosta. Oikeus joutuu asiaa harkitessaan puimaan myös hänen haastattelulausuntojaan. © Seura
Vuoden 1987 laivasurmaa koskeva oikeudenkäynti sai uuden käänteen, kun syyttäjä muistutti syytettyä hänen Seuralle samana vuonna antamista lausunnoista. Tavoitimme haastattelun tehneen toimittaja Pekka Anttilan, joka muistaa edelleen vuolassanaisen partiolaisen.  

Seuran vanha artikkeli nousi tiistaina 25. toukokuuta tärkeään rooliin Turussa käytävässä oikeudenkäynnissä, jossa tanskalaismiestä syytetään murhasta ja murhan yrityksestä Viking Sally -laivalla kesällä 1987.

Oikeudenkäynnin taustalla on se, että ison osan elämästään vankilassa istunut tanskalaismies on kertonut 2000-luvulla useita kertoja eri henkilöille olevansa laivasurman tekijä. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa hän on kuitenkin kiistänyt syyllisyytensä.

Teon aikaan 18-vuotias tanskalaismies oli matkalla mormonien partioleirille Sauvoon. Alun perin poliisi kuulusteli nuorukaista silminnäkijänä, sillä hän oli yhtenä ensimmäisistä paikalla, kun kaksi pahoin runneltua nuorta saksalaista löydettiin laivan helikopterikannelta.

Miespuolinen uhri kuoli väkivallan seurauksena. Nainen jäi henkiin, mutta vammautui elinikäisesti.

Hätkähdyttävän tarkkoja havaintoja

Syyttäjä nosti tiistaina Turun oikeustalolla esiin sen, että tanskalaismies kuvasi Seuralle vuonna 1987 antamassaan lausunnossa uhreja hätkähdyttävän yksityiskohtaisesti:

”Kasvoja ei oltu lyöty tai potkittu eikä pahoinpitelijä minun mielestäni ollut myöskään käyttänyt veistä. Heidän kasvonsa olivat kuin sohjoa, ikään kuin niitä olisi hakattu jollain vasaran tapaisella.”

Arvio tekovälineestä osuu yksiin sen kanssa, että poliisi katsoo surmaajan käyttäneen kuonavasaraa.

Tapauksen esitutkintamateriaalissa poliisi toteaa 18-vuotiaan kuvailleen vammoja niin yksityiskohtaisesti, ”ettei siihen pysty edes koulutettu henkilöstö”. Poliisin mukaan niin tarkkoihin havaintoihin kykenee lähes varmasti ainoastaan rikoksen tekijä.

Mielenkiintoinen oli myös eräs toinen partiolaisen Seuralle kertoma havainto:

”Tytöltä oli lisäksi veistetty yksi sormi irti.”

Uhreja auttanut pintapelastaja Heikki Maskulin ei havainnut sormessa vammaa. Ilta-Sanomien mukaan sormi oli kuitenkin vammautunut, mutta se amputoitiin vasta myöhemmin sairaalassa.

Kun haastattelulausuntoja luettiin oikeussalissa ensimmäisen kerran, mies hermostui silminnähtävästi ja sanoi, ettei muista, mitä hän oli lausunut toimittajalle. Hieman myöhemmin hän kiisti sanoneensa sen, mitä jutussa luki.

Vuolas selostus Viking Sally -uhreista

Tanskalaismiestä haastatteli Sauvon partioleirillä Seuran kesätoimittaja Pekka Anttila, joka työskenteli lehdessä sittemmin vuosina 1988–1992. Hiljattain eläköitynyt Anttila sanoo muistavansa haastattelutilanteen pääpiirteittäin.

Muistiinpanolehtiöön kertyi odottamattoman paljon merkintöjä.

”Eniten minua hämmästytti se, että hän kertoi tapahtumista vuolaasti ja hirveän avoimesti – toisin kuin nuoret haastateltavat yleensä. Hän myös kuvaili asioita tosi tarkasti”, Pekka Anttila muistelee.

”Minun ei tarvinnut esittää juurikaan kysymyksiä, ja silloin kun jotakin kysyin, hän vastasi tosi napakasti.”

Anttilan mukaan haastattelu tehtiin englanniksi ja se kesti puolisen tuntia. Paikalla olivat myös leirin johtaja ja Seuran valokuvaaja Markku Niskanen.

”En muista, että tanskalaisen kielitaidossa olisi ollut mitään ongelmia. Se näkyy siinäkin, että pystyin kirjoittamaan niin tarkkoja sitaatteja.”

Oliko nuori partiolainen järkyttynyt tapahtuneesta?

”Ei hän ollut järkyttynyt. Muistaisin kyllä, jos olisi ollut.”

Osasitko epäillä, että hän voisi olla surmaaja?

”En.”

Syksyllä 1987 poliisi kuulusteli tanskalaismiestä teoista epäiltynä, mutta riittävää näyttöä hänen syyllisyydestään ei löytynyt. Asia avattiin vuosikymmeniä myöhemmin uudestaan, kun viranomaiset saivat tietää miehen tunnustuksista.

Toimittaja Pekka Anttila

Toimittaja Pekka Anttila haastatteli Viking Sally -laivan murhasta epäiltyä Seuraan vuonna 1987. Kuva Anttilasta on vuodelta 2005.

Lue myös: Ratkeaako Viking Sally -laivan vuoden 1987 murhamysteeri vihdoin? Näin laivasurmaajaksi nyt epäilty tanskalainen kertoi aikoinaan Seuralle veriteosta

X