Seuraa nyt olympialaisia – Olympia-Hollo ruotii päivän kisatapahtumat, rehellisesti

Seuran olympiakommentaattori Lauri Hollo seuraa kisoja Kangasalan työhuoneeltaan, 60-tuumaisesta televisiosta. Ja lupaa kehua silloin, kun kaikki osuu nappiin ja kertoa rehellisesti päivän suomalaissuorituksista silloinkin kun suksi ei luista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Urheilijat kestävät kritiikkiä silloin, kun se on hyvin perusteltua", toteaa Seuran olympiablogisti Lauri Hollo.

Seuran olympiakommentaattori Lauri Hollo seuraa kisoja Kangasalan työhuoneeltaan, 60-tuumaisesta televisiosta. Ja lupaa kehua silloin, kun kaikki osuu nappiin ja kertoa rehellisesti päivän suomalaissuorituksista silloinkin kun suksi ei luista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Televisiota, radiota, nettihommia. Seuran Olympia-Hollo-blogin kirjoittaja Lauri Hollo on paitsi 23 vuoden kokemuksella pitkän linjan urheilutoimittaja, myös urheiluvalmentaja.

Perjantaina alkavia Pyenongchangin talviolympialaisia pika- ja kestävyysjuoksijoita valmentava Hollo seuraa työhuoneellaan Kangasalla. Harmaita hiuksia ei tuota edes se, että osa lajeista starttaa Etelä-Koreassa Suomen aikaa jo aamuyöllä.

”Sikäli aikataulu on onneksi suomalaisnäkökulmasta armollinen, että erittäin harva suomalaislaji alkaa aamuyöllä. Pääosin parhaat suomalaislajit nähdään kello kahdeksan ja kuudentoista välillä.”

Entä miten ne aamuyöllä alkavat lajit saadaan hoidettua? Ne tallennetaan kovalevylle ja herätään katsomaan aikaisin ennen muita.

Mitä Olympia-Hollo tulee urheilufaneille tarjoamaan?

Ainakin vahvaa suomalaisnäkökulmaa. Reilun kahden viikon olympiapyrähdyksen aikana lähes joka päivä kisa-areenalle astelee joku suomalaisurheilija.

Kisapäivää edeltävä iltana annetaan tärpit seuraavan päivän urheiluhetkiin ja päivän päätteeksi pohditaan ja julkaistaan analyysit. Sen Hollo lupaa tehdä tyylilleen uskollisesti: Olympia-Hollossa asioita ei kaunistella.

”Jos meni hyvin, kehutaan ja jos meni persiilleen, niin sekin sanotaan suoraan ääneen. Urheilijat kestävät kritiikkiä silloin, kun se on hyvin perusteltua. Puun takaa huutelu on ilkeää, mutta hyvin perusteltu ja rakentava kritiikki on arvokasta.”

Montako mitallia kisoista tulee kotiin tuotavaksi?

”Ampumahiihto on tällä hetkellä varmaankin paras urheilun tv-laji”, toteaa Seuran olympiablogin kirjoittaja Lauri Hollo. © OTAVAMEDIA

”Kyllä itse odotan seitsemää, kahdeksaa mitalia. Jos nyt nimiä mainitsee, niin Kaisa Mäkäräinen voi ottaa useammankin mitalin. Sitten Iivo Niskanen 50 kilometrin hiihdossa. Odotan myös nuorelta yhdistetyn joukkueelta joko yhtä tai kahta mitalia”, Hollo tiivistää mitaliodotuksensa.

Suomen olympiakomitean virallinen mitalitavoite on yhteensä kymmenen mitalia seuraavista talvi- ja kesäolympialaisista. Odotuksista huolimatta pomminvarmoja mitalilajeja ei Hollon mukaan juuri ole. Ellei naisten jääkiekko. Toiveita voi kuitenkin esittää.

”Toivon itse suuresti, että Mika Poutala ottaisi mitalin. Hän on löytänyt uransa parhaan vauhdin ja jäi jo viimeksi olympialaisissa ihan sadasosilla ulos mitaleilta. Se oli todella katkera paikka. Hän on sympaattinen ja esikuvallinen urheilija, jolle todella soisi mitalin.”

Mitä Hollo itse kisoista jännittää?

Vaikka kokeneen urheilumiehen on vaikea arvottaa kisoja toistensa edelle tai nostaa jalustalle yhtä olympiamuistoa ylitse muiden, Hollo tietää, mitkä lajit nostattavat omaa sykettä. Sellaisia ovat muun muassa hiihdon väliaikakilpailut ja ampumahiihto.

”Yhteislähtökilpailut, joiden määrää on huomattavasti lisätty, ovat vähän sellaista tylsää perässä hiihtelyä, joka ratkaistaan loppukirissä. Mutta väliaikalähtö, siinä on jotain alkuperäistä ja alkuvoimaista hiihtämisen perusideologiaa.”

”Ampumahiihto on tällä hetkellä varmaankin paras urheilun tv-laji. Siinä tapahtuu niin paljon koko ajan. Tulee isoja onnistumisia ja isoja pettymyksiä. Tilanteet vaihtelevat lukemattomia kertoja kilpailun sisällä.”

Penkkiurheilijalle jännitystä lisää entisestään se, että potentiaalisia mitalilajeja on monta. Hollon mukaan 15, ellei jopa 20. Koska esimerkiksi jokainen matka jolle Kaisa Mäkäräinen osallistuu, on potentiaalinen mitalilaji.

”Se tuo katsojalle värinää, jännitystä ja tunnekirjoa. Meni sitten hyvin tai huonosti, niin herättää varmasti tunteita.”

Lauri Hollon analyyseja ja ennakkojuttuja pääset lukemaan täältä.

X