Seuran 10 kiinnostavinta 2018: Palkaton työ, aktiivimalli, Brother Christmasin rahasotkut ja seksuaalirikollisten tuomiot

Kokosimme uudenvuoden kunniaksi yhteen Seuran kiinnostavimmat yhteiskunnalliset jutut. Näistä aiheista Suomi puhui vuonna 2018. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raiskaustuomiot ovat Suomea tiukempia ainakin muissa Pohjoismaissa, Ranskassa, Englannissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä sekä itäisessä Euroopassa.

Kokosimme uudenvuoden kunniaksi yhteen Seuran kiinnostavimmat yhteiskunnalliset jutut. Näistä aiheista Suomi puhui vuonna 2018. 
(Päivitetty: )
Teksti: Koonnut Miikka Järvinen

10. Seura selvitti: Brother Christmasin Joulupotti-rahoista vain alle puolet meni köyhien perheiden avuksi vuonna 2016

Brother Christmas on Ari Koposen luoma hyväntekeväisyyshahmo. Kuvakaappaus Mesenaatti-videosta.

Marraskuun alussa 2016 hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas, suomeksi Jouluveli, kutsui ihmiset taisteluun lasten eriarvoisuutta vastaan.

”Nyt tarvitaan kaikkien teidän apua. Brother Christmas saa päivittäin vähempiosaisten perheiden vanhemmilta viestejä, missä he odottavat joulua pelon sekaisin tuntein”, valkoiseen tekopartaan pukeutunut mies aloitti videoviestinsä.

Helmikuussa 2018 Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa se väitti Brother Christmas ry:n toiminnassa olevan talousepäselvyyksiä. Jutun julkaisun jälkeen Brother Christmas päätti puhdistaa maineensa ja tilasi tilivuotta 2017 koskevan erikoistilintarkastuksen, joka valmistui vuoden 2018 huhtikuussa. Vuonna 2017 yhdistyksen tuotot nousivat jo lähes miljoonan euroon.

Seura selvitti, miten Brother Christmasin yhdistystoiminta käynnistyi 2016 lopussa. – Lue juttu

9. Seuran hankkima aineisto paljastaa: Veikkaus sijoittaa eniten rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimpien asuinalueille

Vanhuksen käsi peliautomaatilla.

© Tommi Tuomi / Otavamedia

Suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Maailmalla rahapelit on keskitetty omiin erillisiin pelisaleihinsa, mutta Suomessa niitä on siroteltu pitkin julkista tilaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin yliopiston ja Peliklinikan tutkijoista koostuvan ryhmän analyysi osoittaa, että peliautomaatteja sijoitetaan eniten alueille, joissa tulotaso ja koulutusaste ovat matalia, mutta työttömyysaste korkea. Vastaavasti varakkaimmilla alueilla peliautomaatteja on olemattoman vähän. – Lue juttu

8. Koulubussin kuljettaja järkyttyi, kun näki mitä yhtiö laskuttaa kyydeistä kunnalta – ja kuinka epäreilusti hänelle maksetaan: ”Taistelen tässä myös muiden kuskien puolesta”

Koulukyytejä ajanut bussikuski kokee tulleensa epäreilusti kohdelluksi.

© Piia Arnoud / Otavamedia

Kuukauden työstä maksettiin 1 769 euroa. Jos hänen provisionsa olisi laskettu siitä summasta, jonka työnantaja laskutti kaupungilta, palkka olisi ollut 2 186 euroa – ja sekin olisi alittanut linja-autoalan työehtosopimuksen mukaisen kokoaikaisen työn minimipalkan yli sadalla eurolla.  Lue juttu

 

 

7. Seura tutki törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettuja tuomioita – Lähes puolet syyllisistä pääsi vapaalle jalalle!

Lapsen hyväksikäyttö

© TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Sukupuoliyhteys 10-vuotiaan kanssa ei ole Suomessa välttämättä raiskaus.

Korkein oikeus ilmoitti toukokuussa, ettei se käsittele valitusta Turun hovioikeuden ratkaisusta, jonka mukaan 22-vuotias mies oli syyllistynyt ainoastaan törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Rangaistukseksi riitti kolmen vuoden vankeustuomio, josta tekijä istuu korkeintaan kaksi.

Näyttöä ei löytynyt siitä, että lapsi olisi vastustanut seksiä. Siispä kyseessä ei ollut raiskaus, päättelivät tuomarit.  Lue juttu

6. Somessa naista etsinyt olikin väkivaltainen vainoaja – Mieti, ennen kuin jaat tuntemattoman julkaisun

Some vainoaja

© JUSSI JÄÄSKELÄINEN

Sosiaalisessa mediassa näkyy usein joukkoistuksia, joissa ihmiset pyytävät etsimään ”entistä koulukaveriaan” tai muita unohtuneita tuttujaan. Joskus viattomalta näyttävän pyynnön takana onkin ruma jahti: hakkaaja hakee piilottelevaa ex-puolisoaan tai vainoaja kohdettaan.

Hanna oli perjantai-iltana palaamassa työvuoron jälkeen kotiinsa, kun hän yllätti huoltomiehen avaamasta kerrostaloasuntonsa ovea piinaajalleen. Mies oli onnistunut jäljittämään Hannan lataamalla hänen kuvansa paikkakunnan Facebook-ryhmään.  Lue juttu

 

5. Työnantajat innostuivat tutkimaan luottotietoja – Maksuhäiriöinen ei kelpaa kohta kassallekaan

Luottotietojen käyttö työnhakutilanteessa on yleistymässä, eikä tarkistaminen rajoitu enää rahoitusalan töihin tai esimiesvirkoihin.

Seuran tietojen mukaan myös kaupan alan yrityksissä on nyt virinnyt halua tutkia työntekijöiden luottotietoja.

Aihe on arka. Eräs S-ryhmän työntekijä myönsi Seuralle, että luottotietojen tarkastamisesta on käyty neuvotteluja, mutta hän ei suostu kommentoimaan niiden kulkua omalla nimellään. Lue juttu

4. Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä

Kolmekymppinen Inkeri aloitti palkattoman työkokeilun ompelimossa huhtikuun alussa 2018. Hän työskenteli ilmaiseksi viitenä päivänä viikossa 6–7 tuntia päivässä. Normaalisti työkokeilu lasketaan työvoimatoimiston palveluksi, joka takaa täyden työttömyystuen aktiivimallin aikana.

Inkerin työttömyystukea leikattiin myös päiviltä, jolloin hän työskenteli ompelimossa. Syynä oli se, että työkokeilupaikka löytyi niin loppupäässä kolmen kuukauden tarkastelujaksoa, että aktiivisuuspäätös oli jo tehty. Inkeriä siis rangaistiin liiasta passiivisuudesta samaan aikaan, kun hän huhki lähes täyttä työviikkoa.  Lue juttu

3. Ministeriö kommentoi hurjia väitteitä ilmaistyöstä: ”Täysi yllätys meille” – Suomensimme sekavan vastauksen

Seura uutisoi kirjeestä, jossa nimettömänä pysyttelevä TE-toimiston virkailija tylyttää päättäjiä. Kirjeen mukaan palkatonta työtä hyväksikäytetään törkeällä tavalla. Työttömät pakotetaan osallistumaan entistä tiiviimmin työllistymistä edistäviin palveluihin, jotka ovat suurimmaksi osaksi ilmaista työtä.

Työ- ja elinkeinoministeriön Alueet ja kasvupalvelut -osaston neuvotteleva virkamies oli kritiikistä hämmentynyt kritiikistä.

”Nämä väitteet tulivat minulle ihan yllätyksenä. En ole aiemmin kuullut tällaisesta.”

Virkamies ei osannut ottaa kantaa väitteeseen siitä, onko palkattoman työn määrä tosiaan lisääntynyt. Vastaus pitäisi purkaa palasiksi, joihin vastaaminen on eri ministeriöiden ja niiden sisäisten osastojen vastuulla. Näin tehtiin.  Lue juttu

2. Miia kieltäytyi palkattomasta työstä – Kunta haki holhouksen alaiseksi: ”Pitääkö kunta ilmaistöistä kieltäytyvää hulluna?”

Miia sai maistraatista kirjeen, jonka mukaan hänestä oli tehty edunvalvontailmoitus. Riihimäen kunta haki Miiaa siis holhouksen alaiseksi.

Syy ilmoitukselle on yllättävä: Miia oli kieltäytynyt TE-toimiston ja sosiaalitoimiston palveluista. Miia on ollut yli kaksi vuotta palkattomassa työkokeilussa eikä suostu enää tekemään palkatonta työtä sosiaalietuuksia vastaan.  Lue juttu

 

1. Aktiivimalli on vain jäävuoren huippu – Pysäyttävä kirje asiantuntijalta: ”Palkattoman työn määrä on räjähtänyt”

TE-toimiston virkailija paljastai Seuralle, kuinka härskisti työnantajat hyväksikäyttävät ilmaista työvoimaa.

Kirjoittaja oli nimettömänä pysyttelevä virkailija, joka oli seurannut jo pitkään palkattoman työvoiman hyväksikäyttöä lähietäisyydeltä. Hän oli saanut tarpeekseen ja halusi kertoa totuuden.

Virkailija oli työskennellyt jo pitkään työ- ja elinkeinotoimistossa asiantuntijana. Hän ei halunnut esiintyä omalla nimellään, koska pelkää työnsä puolesta.  Lue juttu

 

Juttua on muokattu 2.1.2019 klo 9:38 ja täsmennetty Brother Christmasin osuutta.

X