Seuran kysely: Venäjällä tankkaavat tuomitaan laajasti – Suomalaisista 69 prosenttia kokee teon nyt ”vääränä ja moraalittomana”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
venäjällä tankkaavat tuomitaan moraalittoman tekonsa vuoksi
Seitsemän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että halvan polttoaineen perässä Venäjälle matkustaminen on väärin ja moraalitonta. © Otavamedia / Arto Wiikari
Suomalaiset tuomitsevat laajasti halvan polttoaineen perässä Venäjälle tehtävät tankkausmatkat. Seuran Taloustutkimuksella teettämän asennetutkimuksen mukaan itärajan läheisyyskään ei vaikuta juuri mielipiteisiin Venäjällä tankkaavista.

Valtaosa suomalaisista ei katso bensaturismia itärajan yli Venäjälle hyvällä. Seuran Taloustutkimuksella teettämässä asennetutkimuksessa seitsemän kymmenestä (69 %) suomalaisesta kokee, että nyt Venäjällä tankkaavat suomalaiset bensaturistit tekevät ”väärän ja moraalittoman teon”.

Vain kaksi kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, ettei bensan perässä Venäjälle tehdyissä ostosreissuissa ole mitään väärää, vaan kyseessä on jokaisen kansalaisen oikeus.

Yksi kymmenestä suomalaisesta sanoi, ettei omaa asiasta mielipidettä.

Kun Seura selvitti suomalaisten asenteita maaliskuussa Ukrainan sodan juuri alettua, kysymystä polttoainematkoista ei ollut vielä mukana. Tilastollista vertailua maaliskuulle ei voi siis tehdä, mutta tutkimuksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen arvioi, että suomalaiset tuomitsivat moraalisin perustein bensaturismin laajasti jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

”Sitä, että käydään viisumin kanssa rajan takana Venäjällä tankkaamassa on pidetty ehkä jo normaalioloissa vähän halveksittavana toimintana”, Juha Rahkonen sanoo.

Oman lisänsä bensaturismiin kohdistuvaan moraaliseen närkästykseen on Suomessa tuonut se, että usein tankkaajat ovat tankkausmatkoillaan tuoneet Venäjältä Suomeen myös alkoholia ja tupakkaa.

Itärajan läheisyys ei vaikuta mielipiteisiin

Ehkä hieman yllättäen mielipiteet jakautuivat hyvin samankaltaisina niin rajan lähellä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla maassa kauempana rajasta. Itärajan paikkakunnilla, joissa matkailu Venäjälle on muutenkin tavallisempaa, bensaturismi kuitenkin tuomitaan moraalisesti vääränä.

”Se nähdään ehkä vähän opportumismina, kun tiedetään, että Suomen valtiolta jää verot saamatta”, Juha Rahokonen sanoo.

Lue myös: Seuran kysely: Vihan määrä on ”käsin kosketeltava” – Näin Venäjän hyökkäyssota on muuttanut suomalaisten asenteita

© Otavamedia

Seuran asennekysely tutkii suomalaisten asenteita venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista

Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta 2022 © LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

X