Seuran kysely: Venäläisten viisumit halutaan tarkempaan seulaan – Turistiviisumin myöntäisi ”vain painavista syistä” 65 prosenttia suomalaisista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Julkisuudessa esillä ollut viisumipolitiikka on saattanut vaikuttaa suomalaisten asenteisiin, vaikka tiukennuksia viisumeihin tehtiinkin vasta Seuran kyselyn jälkeen. © Hannu Häyhä
Kolme viidestä suomalaisesta rajoittaisi venäläisten turistiviisumeja. Seuran kyselyn mukaan viidenneksellä suhtautuminen on kielteinen kaikkiin venäläisten viisumeihin niiden myöntämissyistä riippumatta.

Seura teetti Venäjän hyökättyä Ukrainaan Taloustutkimuksella asennetutkimuksen, jolla selvitettiin maaliskuussa suomalaisten suhtautumista Venäjään, suomenvenäläisiin ja samalla kartoitettiin, millaisia ajatuksia Baltian maiden puolustaminen sotilaallisesti suomalaisissa herätti.

Tutkimus teetettiin uudelleen elokuussa. Taloustutkimuksen tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset ovat aiempaa valmiimpia puolustamaan Baltian maita tarvittaessa myös sotilaallisesti. Seitsemän kymmenestä on sitä mieltä, että tankkausmatkat Venäjälle ovat moraaliton ja väärä teko.

Viisumipolitiikka on ollut Suomessa nyt esillä, ja se saattaa Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Juho Rahkosen mukaan näkyä myös suhtautumisessa venäläisille myönnettäviin viisumeihin. Näin siitä huolimatta, että päätökset viisumitiukennuksista tehtiinkin vasta tämän Seuran kyselyn toteuttamisen jälkeen.

Venäläisten viisumit tarkempaan seulaan – Turistiviisumin myöntäisi enää 65 prosenttia vain painavista syistä

Liki viidennes (18 %) suomalaisista on sitä mieltä, että kaikenlaisten viisumien myöntäminen venäläisille tulisi lopettaa kokonaan.

Hieman yli kolme viidesosaa (65 %) suomalaisista katsoo, että turistiviisumien myöntäminen tulisi lopettaa tyystin, mutta perhesyistä tai muista painavista syistä viisumin voisi yhä saada.

Vain joka kymmenes suomalainen on sitä mieltä, ettei viisumien myöntämistä venäläisille tulisi lainkaan rajoittaa.

”Tässä viisumikysymyksessä näkee sen, että aikaisemmin haluttiin erotella Venäjän valtion ja tavallisten venäläisen vastuuta. Nyt halutaan tavallaan kollektiivisesti tuomita venäläiset tästä sodasta”, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo.

Venäläisten viisumit eivät olleet ajankohtainen kysymys vielä maaliskuussa, jolloin Seura teetti edellisen kerran asennekyselyn Taloustutkimuksella. Keväällä itäraja oli pääasiassa suljettu koronarajoitusten vuoksi Suomen ja Venäjän omilla päätöksillä. Suomi avasi rajan osaltaan heinäkuun alussa, Venäjä heinäkuun puolivälissä.

Kaikkea vähänkin venäläisyyteen liittyvää boikotoisi 25 prosenttia suomalaisista

Maaliskuussa selvitettiin, oliko suomalaisten mielestä Ukrainan hyökkäyksen takia tarpeen boikotoida kaikkea, mikä liittyy vähänkin venäläisiin. Tuolloin täysin samaa mieltä kertoi olevansa 29 prosenttia suomalaisista, ja jokseenkin samaa mieltä 39 prosenttia.

Nyt jyrkimmin asiasta ajattelevien määrä on laskenut mutta lievemmin tuomitsevia on maaliskuuta enemmän. Kaikkea vähänkin venäläisyyteen liittyvää boikotoisi nyt 25 prosenttia suomalaisista. Jokseenkin samaa mieltä boikotointiajatuksesta kertoo olevansa 44 prosenttia suomalaisista.

Myönteisesti tai lähes myönteisesti kaiken venäläisen boikotoinnista ajattelevien osuus on siis kokonaisuutena noussut prosenttiyksikön, mutta jyrkkää ”nollatoleranssia” tukevien määrä on laskenut neljä prosenttiyksikköä.

Lue myös: Seuran kysely: Vihan määrä on ”käsin kosketeltava” – Näin Venäjän hyökkäyssota on muuttanut suomalaisten asenteita

© Otavamedia

Seuran asennekysely tutkii suomalaisten asenteita venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista

Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta 2022 © LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

Lue myös: Seuran kysely: Venäjällä tankkaavat tuomitaan laajasti – Suomalaisista 69 prosenttia kokee teon nyt ”vääränä ja moraalittomana”

Lue myös: Seuran kysely: Suomalaisista 68 prosenttia tukisi Baltian maita sotilaallisesti tarvittaessa – Vahvimman tuen Baltian puolustus saa 18–24-vuotiailta

X