Seuran pääkirjoitus: Onko kotihoito aina vanhuksen parhaaksi? Ikääntyvät, työssäkäyvät omaishoitajat uupuvat.

Jaa artikkeliTilaa Seura
© COLOURBOX

Monitoimihalleihin ja muihin kasvun maamerkkeihin tuntuu löytyvän rahaa suhdanteista riippumatta. Yksi arvo ei kirkastu: vanhusten elämänlaatu. Siihen ei liikene säällistä siivua satavuotiaan Suomen menestyskakusta. Näissä mietteissä olen seurattuani pitkään kuusikymppisen työkaverin loputonta taistelua vanhan äitinsä hoidon puolesta. Eikä hän ole ainoa.

Äiti asuu tyttärensä ja tämän miehen taloudessa. Mies on jo eläkkeellä pahan selkäsairauden vuoksi, mutta käytännössä pakotettu anoppinsa omaishoitajaksi. Hänhän on päivät kotona, perustelee terveysviranomainen.

Mies ei pysty nostamaan anoppia ylös, kun tämä kaatuu. Sitä tapahtuu usein. Mies juoksuttaa virtsavaivaista vähän päästä vessaan ja myös vaihtaa vaipat. Vanhan rouvan kunto on romahtanut, muisti pätkii ja hän on masentunut. Niin on myös mahdottomaan omaishoitajarooliin joutunut vävy. Työssäkäyvä, ylikuormitettu tytär on huolissaan myös miehestään ja parisuhteestaan, hoitaa äitiä vapaa-ajat ja yrittää saada hänet turvaan ympärivuorokautiseen hoitoon, mikä olisi inhimillisintä.

Hoitokokouksissa terveysväki todistaa, että koti on vanhuksen paras vaihtoehto. Tarjottu kotihoitoapu ei ole ollut sitä, mitä vanhus olisi eri vaiheissa tarvinnut. Esimerkiksi ulkoilutusta ei järjestetty, koska se ei ole hoitava toimenpide. Viime vaiheessa kodinhoitaja on käynyt helpottamassa vessarumbaa. Kun mummo vielä oppisi pissaamaan kello 12 ja 16.

Vävy ei henno jättää anopin hetimärkää vaippaa odottamaan kodinhoitajan seuraavaa käyntiä, vaikka niin todellisuus paljastuisi ja kotihoidon toivottomuus vähitellen ehkä ymmärrettäisiin.

Vanhusten hoidon ratkaiseminen ikääntyvien työssäkäyvien tai itsekin sairaiden läheisten avulla on väärää säästämistä, jossa unohdetaan seurannaisvaikutukset. Se vie sairaalta omaishoitajalta loputkin voimat, uuvuttaa työssäolijan ja aiheuttaa jopa ennenaikaista työkyvyttömyyttä.

Päättäjät ovat totaalisen vieraantuneita tavallisten ihmisten arjesta, jos uskovat kotihoidon olevan aina paras vaihtoehto.

X