Seuran pääkirjoitus: Syyspimeällä harmaahuppuinen kännykän räplääjä ilman heijastinta riskeeraa turvallisuutensa

Jaa kaverilleTilaa Seura
LAPSET LIIKENTEESSä © KOSTI HEISKANEN/SKOY

Syyspimeys laskeutuu taas yllemme. Uuden tieliikennelain valoa odotellessa pari havaintoa turvallisuudesta. Lakien täydennykseksi tarvitaan maalaisjärkeä ja itsesuojeluvaistoa, vaikkei niiden puutteesta aina sakotetakaan.

Hankitaanpa siis heijastimia. Ei vain kyläteillä kulkiessa vaan myös taajamissa ja kaupungissakin. Kovin huonosti nimittäin näkyy ratin taakse suomalaisten lempiväriin, harmaan eri sävyihin pukeutunut kävelijä, vaikka katuvalot palaisivatkin.

Suojatie on autoilijalle merkki siitä, että on syytä valpastua tarkkailemaan kävelijöitä. Kunpa suojatie valpastuttaisi myös jalankulkijat. Nykyäänhän on tyylinä, että jalankulkija astuu suojatielle kuin zombi sivuilleen vilkuilematta ja kännykkää räpläten. Maalaisjärkinen varoisi isompaansa, vaikka tietää, että autoilija on syyllinen, jos auto ei pysähdy ajoissa.

Autoilijaa vahditaan ja sakotetaan ylinopeudesta, turvavyöttömyydestä, kännykkään tarttumisesta. Entä pyöräilijän turvallisuusajattelu? Pelottavan lujaa nuo usein viilettävät. Kännykkä kädessä pyöräileväkin ansaitsee sakot. Kypäränkäytön hyötyjä ei voine kiistää sillä perusteella, että kypärä nostaa pyöräilyn aloituskynnystä. Nostaako turvavyö autoilun aloituskynnystä?

Liikenteen megatrendi on pudottaa nopeudet mahdollisimman alas. Yksi näkökulma tulee harvemmin esiin: Mitä hitaammin autot kulkevat, sitä pitempään ne pöräyttävät ilmaan pienhiukkasia ja sitä kauemmin viipyvät matkallaan, jolloin kaupunkiliikenteessä yhtä aikaa pyörivien autojen määrä kasvaa. Eikö siis myös onnettomuuksien todennäköisyys?

Peltipoliisi saa säntilliset kuskit entistä säntillisemmiksi. Myös ajamaan alinopeutta suoralla, kuivalla tiellä valoisaan aikaan. Pistäkääpä oikea tutka vaikka Hanko–Hyvinkää-tielle parin valvontapöntön välimaastoon. Arvattavasti haaviin jää iso joukko silmänpalvojia. He aiheuttavat jonoon vaarallista haitariliikettä, kun painavat kaasu pohjassa normivauhtia etenevien ohi – kunnes jarruttavat napakasti peltipoliisin kohdalla.

X