Seuran pääkirjoitus: Tupakoimaton Suomi – Valistus ja konkreettiset apuvälineet apuun

Jaa artikkeliTilaa Seura
tupakoimaton suomi © COLOURBOX

En varmasti ollut poikkeus 60-luvulla: lapsuuden korvatulehduskierre, jopa kuuroutumisen uhka. Leikkauksien kautta viimein paranin, mutta yhtä en muista lääkäreiden tuon ankean matkan aikana kyselleen äidiltä tai isältä: ”Tupakoidaanko teillä kotona?” Vastaus olisi ollut ”kyllä”, eikä siinä silloin ollut mitään kummallista.

Nyt tuntuu oudolta katsella vanhaa mustavalkokuvaa, jossa tuolloin alle kolmikymppiset vanhempani istuvat iltaa työkavereidensa kanssa, ja melkein kaikilla on rööki huulessa. Sellaista ei nykyään näe kodeissa. Eikä paljon muuallakaan. Kukapa haluaisi takaisin menneiden vuosikymmenten ravintolailtojen jälkeistä tupakan katkua hiuksissa ja vaatteissa.

Vasta myöhemmin alettiin puhua passiivisesta tupakoinnista, siitä, mitä moni lapsi minun laillani harjoitti, kun riskejä ei ymmärretty. Ja siitäkin, mikä yhteys passiivisella tupakoinnilla, aktiivisesta puhumattakaan, on infektioherkkyyteen. Jos tupakka keksittäisiin nyt, tuskin tuota myrkkyä saisi kaupasta millään hinnalla. Addiktoivaa, syöpiä ja monia muita tauteja aiheuttavaa, lisääntymistäkin haittaavaa.

Aniharva lienee nykyään tietämätön tupakoinnin riskeistä. Silti tupakka sitoo edelleen yli puolta miljoonaa suomalaista, vaikka määrä toki pienenee. Nuoriso tupakoi onnekseen entistä vähemmän. Se ei ole enää trendikästä tai coolia. Hyvä suunta siis, mutta vielä on matkaa professori Kari Reijulan tavoittelemaan savuttomaan Suomeen.

Tuon vision toteuttaa vain horjumaton valistus sekä se, että addiktio otetaan arkailematta puheeksi terveydenhoitotilanteissa. Hintapolitiikkakin vaikuttaa.

Tupakointi haittoineen on yksi tekijä jakamassa suomalaisia kahden kerroksen väkeen: niihin, jotka pysyvät terveinä ja elävät pitempään. Ja niihin, jotka eivät. Kiellot ja lait eivät kuitenkaan auta ihmistä irti tupakasta. Tarvitaan konkreettisia apuvälineitä. Niitä lääkäreillä onkin tarjota yllin kyllin nikotiinikorvaushoidosta hypnoosiin. Viime kädessä kyse on motivaatiosta, oman elämän arvostamisesta.

X