Seuran testi yllättää: Suomalaiset ovat selvästi kallellaan pysyvään kesäaikaan – Professori varoittaa vakavista riskeistä

Talviaika on ollut vahvoilla Suomessa tehdyissä kyselyissä. Seura selvittää testin avulla, kumpaa vaihtoehtoa suomalaiset oikeasti suosivat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Talviaika on ollut vahvoilla Suomessa tehdyissä kyselyissä. Seura selvittää testin avulla, kumpaa vaihtoehtoa suomalaiset oikeasti suosivat.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Seuran Parempi aika -testissä voit valita viiden päivämäärän kohdalla itsellesi mieluisamman vaihtoehdon valoisaksi ajaksi.

Testiin vastanneiden tulokset ovat toistaiseksi jakautuneet jopa hämmentävän vahvasti pysyvän kesäajan kannalle.

Väliaikatulokset käydään läpi tämän jutun lopussa. Mutta kerrataan ensin, miksi asia on ajankohtainen – ja mitä tutkimustieto sanoo ihmiselle parhaasta päivärytmistä.

Komissio ajaa yhtä aikaa

Euroopan komissio esitti elokuun lopussa, että EU:ssa luovuttaisiin ensi vuonna kellon siirtämisestä talvi- ja kesäajan välillä. Esitys on myötätuulessa, joskin se menee vielä Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden käsiteltäväksi.

Jos uudistus toteutuu, kukin jäsenmaa saa itse päättää, kumpaan aikaan se siirtyy pysyvästi.

Hallitus on avannut kansalaisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä asiasta Otakantaa-palvelussa.

Aikaratkaisusta ei ole toistaiseksi tehty Suomessa mielipidetutkimusta, joka perustuisi edustavaan otokseen väestöstä.

Mediat ovat kylläkin äänestyttäneet suomalaisia.

Ilta-Sanomien lukijoista talviajan puolesta on tähän mennessä liputtanut 51 prosenttia ja kesäajan puolesta 49 prosenttia. Ylen palveluihin tunnistautuneiden käyttäjien keskuudessa äänet jakautuivat talviajan hyväksi suhteessa 61-39.

Seurakin on kysynyt asiaa lukijapaneeliltaan. Enemmistö oli talviajan puolella.

Epäonnistuneet kesäaikakokeilut korostivat aamuongelmia

Talviaika on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen suosikki. Hän muistuttaa, että kesäaikaa on jo kokeiltu Irlannissa, Britanniassa, Portugalissa ja Venäjältä huonoin tuloksin.

”Ihmiset valittivat kärsivänsä talviaamujen pimeydestä. Ongelmat korostuivat pohjoisessa ja aikavyöhykkeen länsiosassa”, Timo Partonen kertoo.

Kesäaikaa noudatettaessa aurinko nousee myöhään. Partosen mukaan tämä johtaa ihmisten päivärytmin myöhentymiseen ja heikentää unen laatua.

”Pitää muistaa, että pimeänä vuodenaikana suurin osa päivänvalosta sijoittuu iltapäivään myös silloin, kun sovelletaan talviaikaa. Jos pimeän ajan päivänvaloa työnnetään entisestään lisää iltapäivään siirtymällä kesäaikaan, aamujen ongelmat vain pahenevat.”

Partonen pelkää, että pysyvä kesäaika johtaisi ihmisten lihomiseen.

”Jos päivärytmi viivästyy, ihmiset myös syövät myöhemmin illalla eivätkä enää ehdi polttaa kertyneitä liikakaloreita.”

Pohjoissuomalaiset antoivat ymmärrystä talviajalle

Seuran testin on tehnyt toistaiseksi yli 400 suomalaista.

Vastausten perusteellä heistä 59 prosenttia on ”puhtaasti” tai ”enemmän” kesäaikaihmisiä. He siis valitsivat viiden eri vuodenaikoihin sijoittuvan päivämäärän kohdalla viisi tai neljä kertaa kesäajan paremmaksi vaihtoehdoksi.

Talviaikaan oli ”puhtaasti” tai ”enemmän” kallellaan vain 14 prosenttia vastaajista.

Loput 27 prosenttia on luokiteltu ”kellonsiirtelijöiksi”. He suosivat kahta eri vaihtoehtoa joko suhteessa 3–2 tai 2–3. Heille nykyinen järjestelmä, jossa kelloa siirretään kahdesti vuodessa kesä- ja talviajan välillä, saattaisi olla paras vaihtoehto. Tähän tosin ei ole välttämättä tulevaisuudessa mahdollisuutta Euroopan unionissa.

Tarjolla on kaksi eri testiversiota. Toisessa kerrotaan auringon nousu- ja laskuhetket Helsingin, toisessa Oulun leveysasteen mukaisesti.

Kiinnostavasti Oulu-version tehneiden keskuudessa ymmärretään paremmin talviaikaa, jonka kannalla on ”puhtaasti” tai ”enemmän” 22 prosenttia vastaajista. Helsinki-version kohdalla vastaava luku on 12 prosenttia.

Timo Partosen mukaan tämä voi kertoa siitä, että pohjoisessa Suomessa aurinko nousee pimeään aikaan vielä tuntuvasti myöhemmin kuin etelässä, ja osa vastaajista ymmärtää kaihtaa siksi tätä vaihtoehtoa.

Joko sinä testasit, kannatatko kesä- vai talviaikaa?

Valitse testeistä joko ylempi, Helsingin valoisaa aikaa eri vuodenaikoina kertova testi, tai alempi Oulun korkeudelta auringon nousut ja -laskut kertova testi:




X