Seuran uutinen levisi maailmalle – ”Nyt maailmalla tiedetään, mitä mieltä suomalaiset ovat Helsingissä käyneistä Trumpista ja Putinista”

”Jos ennen vanhaan halusi saada äänensä kuuluviin, täytyi pitää pitkiä puheita seurojentalolla ja toivoa, että joku kuuntelee ja välittää viestiäsi eteenpäin. Nettiaikana lähes koko maailma on yhden napinpainalluksen takana”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Jos ennen vanhaan halusi saada äänensä kuuluviin, täytyi pitää pitkiä puheita seurojentalolla ja toivoa, että joku kuuntelee ja välittää viestiäsi eteenpäin. Nettiaikana lähes koko maailma on yhden napinpainalluksen takana", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Internet on hieno keksintö. Jos ennen vanhaan halusi saada äänensä kuuluviin, täytyi pitää pitkiä puheita seurojentalolla ja toivoa, että joku kuuntelee ja välittää viestiäsi eteenpäin. Nettiaikana lähes koko maailma on yhden napinpainalluksen takana.

Erilaisten sosiaalisten median kanavien kautta voit tavoittaa kenet haluat. Twitterissä näet heti, mitä esimerkiksi Donald Trumpilla on mielessään. Hänellä on siellä yli 53 miljoonaa seuraajaa. Eivät mahtuisi isommallekaan seurojentalolle.

Päätimme kokeilla verkon voimaa. Teetimme Taloustutkimuksella mielenkiintoisen kyselyn. Selvitimme, millainen mielikuva suomalaisilla on Trumpista ja Vladimir Putinista ja mitä suomalaiset toivovat heidän Helsingin tapaamisensa aihelistalle.

Vastaajista peräti 83 prosentilla oli kielteinen käsitys Trumpista – Putiniin suhtautui negatiivisesti 76 prosenttia vastaajista. Aihelistalle toivottiin eniten Syyrian sodan lopettamista.

Pohdimme, että maailman katseiden kääntyessä Helsinkiin myös nämä suomalaisten ajatukset Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteistä saattaisivat kiinnostaa ulkomailla asti. Niinpä käänsimme jutun sekä tulokset englanniksi ja julkaisimme ne Seuran verkkosivuilla.

Aluksi juttu kiinnosti lähinnä Suomessa asuvia englanninkielisiä lukijoita. Tapaamisen lähentyessä myös kansainvälistä huomiota alkoi tulla. Arvostettu Politico-lehti siteerasi tutkimustamme Helsingin tapaamisen ennakkojutussaan perjantaina 13.7. Myös venäläinen Inosmi-sivusto julkaisi jutun.

Viikonloppuna selvitin, keitä toimittajiaan isot ulkomaiset mediat ovat Helsinkiin lähettäneet. Tviittasin englanninkielisen juttumme linkin suoraan heille. Se kannatti. Seuran uutinen alkoi levitä maailmanlaajuisesti.

BBC:n Lyse Doucet välitti jutun 143 000 seuraajalleen. Myös amerikkalaisen CNN:n ja saksalaisen Bildin toimittajat levittivät artikkelia eteenpäin kymmenille tuhansille seuraajilleen. Sitä jaettiin myös erilaisissa Yhdysvaltain politiikkaa käsittelevissä Facebook-ryhmissä. Kirsikoiksi kakun päälle The Atlantic ja The New York Times siteerasivat Seuraa.

Meillä suomalaisilla on joskus tapana miettiä, että mitäköhän meistä ajatellaan muualla. Nyt maailmalla tiedetään, mitä mieltä suomalaiset ovat Helsingissä käyneistä Trumpista ja Putinista.

X