Shoppailu vie kuin viina – Pakonomainen ostelu hävettää joskus enemmän kuin syömis- tai alkoholiriippuvuus

Osteluriippuvuus kehittyy samaa reittiä kuin alkoholismi. Ensin se tuntuu hyvältä ja helpottaa oloa, sitten houkutus vie mukanaan, sanoo professori Terhi-Anna Wilska.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Osteluholismin alkuvaiheessa sekä naiset että miehet perustelevat hankintojaan järkevyydellä: vaatteille keksitään käyttötarpeita ja elektroniikan päivittäminen ”hyödyttää koko kotia”.

Osteluriippuvuus kehittyy samaa reittiä kuin alkoholismi. Ensin se tuntuu hyvältä ja helpottaa oloa, sitten houkutus vie mukanaan, sanoo professori Terhi-Anna Wilska.
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Lähtikö tammikuun alennusmyynneissä shoppailu niin sanotusti lapasesta? Ei ihme, sillä ostelun viettelys on yhtä koukuttavaa kuin alkoholikin. Kun onnistuneen ostoksen tuomaan ensinautintoon turtuu, samaa huuman tunnetta tarvitsee vähitellen yhä enemmän.

Mutta kun ostelu ei enää tuota iloa, siitä ei pääsekään irti, kuvailee Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Kulutuskäyttäytymistä tutkineen Wilskan mukaan osteluriippuvuus tarttuu useimmiten ihmisiin, joilla on elämässä tyhjyyden tunteita.

”Riskiryhmään kuuluvat myös ihmiset, jotka ovat pitkään kärsineet rahan puutteesta. Sitten kun rahaa yhtäkkiä jostain syystä taas on, sen käyttöä voi olla vaikea hallita”, Wilska sanoo.

Toinen syy tulee A-Klinikan johtavan ylilääkärin ja päihdelääketieteen työelämäprofessorin Kaarlo Simojoen mielestä yhteiskunnasta: mainokset lupaavat tavaroiden ja ostamisen tekevan elämästä onnellisempaa.

Tarpeellista tavaraa

Osteluriippuvuudessa on toteutuseroja. Joku ostaa tolkuttoman kalliita tavaroita, toinen taas paljon pientä krääsää. Wilskan mukaan miehille on yleisempää halu päivittää tekniikkalaitteensa uudempiin, naiset saattavat koukuttua esimerkiksi muotiin.

Ostoja perustellaan aluksi joko todellisilla tai keksityillä tarpeilla, kohta riittää pelkkä tunne siitä että ”olen ansainnut tämän”.

Kun riippuvuus on päässyt pahenemaan, voi ostamisen perusteeksi riittää se, että kyseinen tuote miellyttää silmää sillä hetkellä.

”Kotona ihminen voikin tajuta, että hänellä on jo kyseinen esine, eikä hän tee sillä mitään”, Simojoki kertoo.

Mies elektoniikkaostoksilla

© ISTOCKPHOTO

Myönnä edes itsellesi

Hänen mielestään tavallinen ihminen tunnistaa addiktionsa, kun se on johtanut ensimmäisiin talousvaikeuksiin. Tässä vaiheessa kierre pysyy yleensä vielä hallussa muista nautinnoista tinkimällä.

”Ihminen ostaa jotakin kallista ja syö sen seurauksena pari viikkoa kaurapuuroa.”

Harvalla talous kaatuu pysyvästi. Mutta samoin kuin alkoholismiin taipuvaisilla, vakavia vaikeuksia voi tulla mikäli taipumustaan ei tunnusta rehellisesti ja ajoissa.

Jotkut myöntävät ongelmansa vasta siinä vaiheessa, kun laskut alkavat kasaantua ja mennä perintään tai jopa ulosottoon.

Luottotietojen menetys toimii viimeisenä herätyksenä, kun ostaminen ei enää yksinkertaisesti onnistu.

Muut eivät huomaa

Läheistenkään ei ole aina helppo tunnistaa tilannetta.

”Usein asuinkumppanikin huomaa sen vasta kun tavaraa on ehtinyt kertyä jo silmiinpistävän paljon”, Kaarlo Simojoki sanoo.

Olemme – ihan ilman addiktioitakin – myös mestareita piilottamaan heräteostoksiamme muilta.

Häpeä on iso

Pakonomainen ostelu hävettää joskus enemmän kuin vaikka syömis- tai alkoholiriippuvuus. Kynnys avun hakemiseen päihdeklinikoilta tai psykiatrian poliklinikoilta on korkea.
Terapiasta voi kuitenkin olla paljon apua.

Osteluriippuvaisen on tärkeä tunnistaa, mihin tarpeisiin ostaminen hänelle vastaa.

”Minulla on paha mieli, joten ostan jotakin -ajatus on sellainen signaali, johon kannattaa reagoida jo hyvissä ajoin”, Kaarlo Simojoki sanoo.

Nainen selaa verkkokauppaa

Nettimyynti koukuttaa mielikuvilla: luonnossa sama tavara ei ehkä innostaisi niin paljon. © ISTOCKPHOTO

Irti pääsee kyllä

Terhi-Anna Wilskan mukaan riippuvuudesta eroon pääseminen edellyttää sitä, että tilalle löytyy muita keinoja hallita ahdistuksen, pahan olon tai tyhjyyden tunteita.

Tähän ei tarvita aina edes ammattiapua.

Pienetkin elämäntilanteiden muutokset, kuten uudet ihmissuhteet, harrastukset tai mielenkiintoisessa työssä aloittaminen voivat tuoda elämään uutta sisältöä. Näin ongelma voi helpottua itsestään.

”Monestihan riippuvaiset kuvittelevat, että uusilla tavaroilla itsetunto nousee ja heistä tulee tietyllä lailla parempia ihmisiä. Jos he sitten muiden onnistumisten kautta ymmärtävät olevansa hyviä ihmisiä muutenkin, shoppailun merkitys vähenee”, Wilska kuvailee.

X