(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Hyvällä välineellä vaate siliää melkein itsestään. Lue Vivan vinkit, ja valitse juuri sinulle sopiva silitysrauta.

Silitysraudat testissä

Onko silittäminen hidasta, työlästä tai ikävää? Onko tuloksissa varaa parantaa? Hoitaako vaimoväki yksin silityshommat? Jos vastaus yhteenkin kysymykseen on myöntävä, harkitse uuden silitysraudan hankintaa.

Halvimmat höyrysilitysraudat maksavat noin 20 euroa. Tunnetuilla valmistajilla on kullakin kuusi–kymmenen eri hintaista rautamallia, joten valinnanvaraa riittää. Millainen kannattaisi hankkia? Sen selvittämiseksi Vivan raati testasi viisi höyrysilitysrautaa hintaluokasta 65–120 euroa. Raati kokeili myös 300 euron hintaista höyrysilityskeskusta.

Turvallisuus on perusvaatimus

Unohtuiko silitysrauta päälle? Ei kun palataan kotiin ja tarkistetaan… Asetimme perusvaatimukseksi automaattisen virrankatkaisun, joka on kaikissa testin raudoissa. Turvallinen rauta sammuu automaattisesti, jos se unohtuu vaakasuoraan tai kyljelleen 30 sekunniksi tai pystyyn 8–10 minuutiksi.

Edullisin löytämämme rauta, jossa on hyvä Höyryllä sileää jälkeä automaattisammutus, maksaa noin 50 euroa. Electrolux EDB5110PB 4 Safety ei valitettavasti ehtinyt testiin.

Mieti käyttötarve

Mitä useammin ja mitä isompia määriä silität, sitä enemmän silitysrautaan kannattaa panostaa, sillä silittäminen on välinelaji. Muutaman kymmenen euron perusrauta voi tulla kysymykseen, jos sitä tarvitsee harvoin. Perusraudalla silittäminen kysyy kärsivällisyyttä eikä tulos ole paras mahdollinen. Monta kertaa hinkkaamalla rypyt oikenevat, mutta vaatteeseen jää herkästi rumia vekkejä.

Kaikissa testimme raudoissa on tippalukko. Se puuttuu monista halvemmista raudoista, jotka saattavat omia aikojaan lirauttaa vaatteelle vesiläikän. Halvan raudan pohja takkuilee. Alumiininen pohja naarmuuntuu herkästi, ja rikkoutunut pohja repii pahimmassa tapauksessa vaatteen rikki. Halvimmat raudat käyvät kuitenkin hyvin kaupaksi. Ei ole ihme, että niin moni inhoaa silittämistä!

Valitse omaan käteesi sopiva silitysrauta

Kokeile rautaa kädessäsi liikkeessä. Saatko mukavan otteen? Onko paino sopiva? Johdon pitää juosta takkuilematta rautaa liikuttaessa, eikä johto saa hiertää kättä. Johdon pitää olla tarpeeksi pitkä. Kokeile säätimiä. Saahan merkinnöistä hyvin selvää?

Veden lisäyksen ja poistamisen pitäisi olla helppoa, vaikka kädet vähän tutisivatkin. Täyttöaukon pitää olla tarpeeksi suuri. Hyvästä täyttökannusta on hyötyä. Vesisäiliön pitää olla sitä suurempi mitä isompia eriä silität. Näkyykö säiliön vesiraja selvästi?

Raudan nopeasta kuumenemisesta ja jäähtymisestä on hyötyä. Kuumaan rautaan ei voi lisätä vettä. Kokeile rautaa kuumana höyryn kera, jos mahdollista. Miten herkästi rauta liukuu? Päällystetty teräspohja liukuu paremmin kuin ruostumaton teräspohja ja alumiini. Syntyykö kertavedolla sileää? Tehokas kalkinpoisto pidentää raudan käyttöikää.

Höyry oikaisee rypyt

Ryppyiset tekstiilit oikenevat parhaiten höyryllä. Parempi – ja yleensä kalliimpi – rauta tuottaa enemmän ja laadukkaampaa höyryä, ja sen pohja on liukkaampi. Tekniikan Maailman (19/2012) höyrysilityskeskusten testaajat toteavat: ”Vesihöyryn tulee olla hienojakoista, jotta se tunkeutuu kuitujen sisälle ja sitten avaa ja oikaisee kuidut. Silitysraudan pohjan lämpö viimeistelee oikomistyön ja kuivattaa tekstiilin.”

TM:n testivoittaja, 300 euroa maksava Philips GC9245, teki Vivan raadin kokeissa sileää jälkeä erittäin vaivattomasti. Laite sopii todella paljon silittävälle, sillä vesisäiliökin on suuri. Kodinhoitohuoneessa pitää tosin olla paljon tilaa, jotta rautaa ja sen kookasta keskusyksikköä ei tarvitse nostaa kaapista pois ja kaappiin joka silityskerralla.

Laadusta kannattaa maksaa

Silitysrauta on pitkäikäinen hankinta. Vivan raati suosittelee ostamaan saman tien kunnollisen, jos kukkaro suinkin kestää. Raatimme yksimielinen suosikki on Bosch TDS1210. Se liukuu kevyesti ja kangas siliää kuin itsestään. ”Tällä raudalla mieskin silittää”, raati uskoo. Bosch ei häviä helppoudessa ja tuloksen laadussa paljoakaan höyrysilityskeskukselle.

Testin kakkoseksi kiilaa kohtuuhintainen Philips GC3593. Silitetty tekstiili näyttää hyvältä, eikä se likaannu yhtä nopeasti kuin silittämätön, raati muistuttaa.

Höyrysilitysraudat testissä

Bosch TDS1210 – Tehokkain ja toimivin

Bosch TDS1210

Testin voittaja Bosch TDS1210 liukuu kevyesti, eikä sitä uskoisi testin painavimmaksi. Bosch puhisee nappia painamalla tehokasta höyryä selvästi muita enemmän. Kankaan rypyt ”kulkevat edellä” eikä vekkejä jää. Johto on sopivan pitkä, ja reilun kokoinen vesisäiliö on helppo täyttää. Rauta maksaa 120 euroa, mutta se on raadin mielestä hintansa väärti.

Bosch TDA2650 – Keskitasoa nahkeampi

Bosch TDA2650

Yksi testaaja mieltyi noin 65 euroa maksavaan Bosch TDA2650 -höyryrautaan. Enemmistön mielestä kädensijassa on parannettavaa, ja pohja tuntuu keskitasoa nahkeammalta. Johto hankasi häiritsevästi pienikokoisten koehenkilöiden rannetta. Johto voisi olla pitempi.

Höyrysilityskeskus

Höyrysilityskeskus

Rauta on kätevän kokoinen, mutta keskusyksikkö vie tilaa, 300 euroa.

Electrolux EDB8040 5 SAFETY – Ei heikkonäppiselle

Electrolux EDB8040 5SAFETY

Electrolux EDB8040 5SAFETY -höyryraudalla syntyy siistiä jälkeä. Höyryn määrä on helppo säätää sopivaksi. Johto kuitenkin hankasi useiden koehenkilöiden kättä, ja rauta tuntuu pienikokoisen silittäjän käteen painavalta. Vesisäiliön turhan tiukan luukun avaamiseen tarvitaan hyvät näppivoimat. Raudan suositushinta on 79 euroa.

OBH Nordica Formula 400iRS – Kaunis, mutta nahkea

OBH Nordica Formula 400iRS

Testin kaunein rauta on raadin mielestä punainen OBH Nordica Formula 400iRS. Testiin toimitettuun pakettiin sisältyi hyvä vesikannu. Vesisäiliöön ei kuitenkaan näe, paljonko siellä on vettä. Silittäminen tuntui raskaalta, koska luisto ei ole kovin hyvä. Lisäksi johto törröttää häiritsevästi silityskäteen. Johto on useiden testaajien mielestä turhan pitkä. Suositushinta on noin 80 euroa.

Philips GC3593/02 – Hyvä hintalaatusuhde

Philips GC3593/02 on raadin mielestä hyvä perusrauta. Testin kakkonen maksaa noin 70 euroa, ja se tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Philipsillä on helppo ja mukava silittää, ja tulos on hyvä. Reilun kokoisen täyttöaukon ansiosta vettä on helppo lisätä tutisevallakin kädellä. Johto on sopivan pituinen, eikä se hierrä kättä.

Lue lisää Vivasta 2/2013!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Colourbox, valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X