Silmälasien linssit saa pilattua helposti – pesetkö sinäkin silmälasisi väärin?

Jaa kaverilleTilaa Seura
silmälasit
Astianpesuainetta suoraan linssiin ja vettä päälle? Tämä tavallinen pesutapa vaurioittaa silmälaseja. © Colourbox
Silmälasien ohut pinnoite vaurioituu herkästi. Linssien puhdistus vääränlaisin keinoin voi pilata linssit käyttökelvottomiksi.

Silmälasien linssit ovat taas likaiset. Loraus astianpesuainetta linsseille, vettä päälle, kuivaus talouspaperilla ja se on siinä.

Kuulostaako tutulta?

Moni puhdistaa silmälasinsa astianpesuaineella, mutta se ei välttämättä kannattaisi.

”Yksi varmimmista tavoista tuhota silmälasinsa on ruiskuttaa astianpesuainetta suoraan linssien pinnalle ja hieroa sitä sitten sormilla”, Suomen Optinen toimiala ry:n toimitusjohtaja Panu Tast kertoo.

Vaurioituneen linssin tunnistaa epäterävästä kuvasta. Linssin pinnoitus voi myös alkaa hilseillä tai muuttua appelsiinimaiseksi.

Jos haluaa pestä silmälasinsa tiskiaineella, astianpesuaine kannattaa liuottaa veteen.

Kuin kameran linssi

Nykyaikaisten linssien pinnoitteet ovat mikroskooppisen ohuita metallioksidikerroksia, jotka on höyrystetty linssin pinnalle.

”Astianpesuaineissa on mukana pienen pieniä hiovia ainesosia, synteettisiä tensidejä, jotka rikkovat linssin pintarakenteen hyvin nopeasti”, Tast kertoo.

Urbaanin legendan mukaan erityisesti sitruunantuoksuinen astianpesuaine olisi linsseille haitallista, mutta Tast vakuuttaa, ettei astianpesuaineen tuoksulla ole linssien kannalta väliä.

Osa käyttää silmälasiensa puhdistamiseen myös etikkaliuosta. Sopiiko se?

”Jos välttämättä haluaa käyttää jotain kotikonstia, laimea etikkaliuos on ehkä vähiten hankalasta päästä”, Tast sanoo.

”Tosin nykyaikaisten linssien pinnoitustekniikka on samanlainen, jota käytetään esimerkiksi kameroiden linsseissä. Aika harva kameran omistaja lähtee puhdistamaan kameran linssiä kotikutoisella keinolla.”

Turvallisin tapa on puhdistaa silmälasit mikrokuituliinalla, joka poistaa rasvan linssin pinnalta. Markkinoilta löytyy myös linssien puhdistukseen erityisesti suunniteltuja puhdistusnesteitä.

Varo tiskikonetta

Astianpesuaineen lisäksi silmälasinsa voi pilata myös kuumuudella.

”Harva tulee esimerkiksi ajatelleeksi, että jo astianpesukoneen avaaminen suoraan pesun jälkeen voi olla haitallista linsseille”, Panu Tast sanoo.

Kun kuuma höyry kohtaa linssit, silmälasit saavat lämpösokin. Vaurio syntyy, kun linssin pinnoite ja sen alla oleva muovilinssi laajenevat lämmöstä eri tahtia, ja kerrokset irtoavat toisistaan.

”Jo yksi ainoa lämpösokki voi tuhota silmälasit.”

Entä sitten piilolinssit, menevätkö nekin pilalle lämmöstä?

”Siinä vaiheessa, kun kuumuus on sellainen, että se vaurioittaisi piilolinssien pinnan, ihminen jo automaattisesti sulkee silmänsä. Itsesuojeluvaisto pelaa.”

X