Simpanssien treffit yllättivät: Elokuvan katsominen yhdessä lisää läheisyyttä myös apinoilla – Näinkö samanlaisia me olemme?

Jaa artikkeli
Simpanssit ovat sosiaalisia katsottuaan yhdessä elokuvan.
Simpanssit ovat sosiaalisia katsottuaan yhdessä elokuvan. © iStock
Elokuvien katselun kaltaista kulttuurista yhdessäoloa on aiemmin pidetty vain ihmislajille kuuluvana ominaispiirteenä. Tuoreen tutkimuksen mukaan simpanssitkin nauttivat yhteisestä leffahetkestä.

Oletko lähentynyt ystäväsi, perheenjäsenesi tai kumppanisi kanssa siten, että olette katsoneet yhdessä elokuvan? Onko yhteinen kokemus saanut teidät istumaan sylikkäin tai keskustelemaan pitkään juuri näkemästänne?

Yhteinen kulttuurinen toiminta, kuten elokuvan katseleminen tai musiikin kuunteleminen yhdessä, ei lähennä ainoastaan ihmisiä. Näitä aktiviteetteja on kuitenkin aiemmin pidetty sen verran kulttuurisina, ettei muissa lajeissa voi tapahtua vastaavaa.

Tuoreessa, Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin osoitettiin, että myös simpanssit nauttivat elokuvien katsomisesta yhdessä.

Simpanssit hakeutuivat toistensa seuraan nopeammin ja pidemmäksi ajaksi

Tutkimuksessa simpanssit istuivat kopissa ja katsoivat pareittain videon, ja sen jälkeen tutkijat mittasivat, miten kauan niillä kesti hakeutua toistensa seuraan ja miten lähekkäin ne olivat. Myös se, miten kauan simpanssit pysyivät lähellä toisiaan, otettiin huomioon.

Samat asiat mitattiin myös siten, että simpanssit katsoivat saman videon yhdessä ihmisen kanssa sekä yksin. Silmänliikkeitä seuraamalla varmistettiin, että eläimet todella katsoivat videota.

Simpanssit, jotka katsoivat videon yhdessä joko lajitoverinsa tai ihmisen kanssa, lähestyivät pariaan nopeammin ja viettivät pidemmän ajan parinsa kanssa kuin ne, jotka katsoivat sen yksin.

Tutkijoiden mukaan tämä tulos osoittaa, että yhteisten kokemusten yhdistävällä voimalla saattaa olla pidempi historia kuin on aiemmin luultu. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, miten videon katsominen yhdessä vaikuttaa lasten seurallisuuteen.

X