Sinilevä kasvaa kahdessa viikossa aurinkoisella säällä ja yli 15-asteisessa vedessä - ”Selkämerellä sinilevätilanne on pahentunut vuosi vuodelta”

Kesäkuu on käynnistynyt varsin lämpimänä, mikä kaiken mukavan ohella merkitsee myös sinileväkauden lähestymistä. Kuumat ilmat lisäävät sinileviä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinilevää voi olla vaikea erottaa vedenpinnalla kelluvasta siitepölystä.

Kesäkuu on käynnistynyt varsin lämpimänä, mikä kaiken mukavan ohella merkitsee myös sinileväkauden lähestymistä. Kuumat ilmat lisäävät sinileviä.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Missä sinilevä kasvaa ja kukoistaa kesällä 2021? Suomen ympäristökeskuksen johtavan tutkijan Harri Kuosan mukaan tulevan kesän levätilannetta voidaan ennustaa jo jonkin verran. Sinilevätilanteen ennustamisessa pitää huomioida kaksi asiaa.

Ensinnäkin levät muodostuvat yleensä samoihin paikkoihin, kuin edellisinäkin vuosina. Tämän perusteella voidaan arvioida noin puolet tulevan kesän sinilevätilanteesta.

”Selkämeri eli Pohjanlahden eteläosa osa on kuitenkin poikkeus. Sinilevätilanteen on havaittu pahentuneen siellä vuosi vuodelta”, Harri Kuosa kertoo.

Sinilevän muodostumiseen vaikuttava tekijä on myös lämpötila, joka määrittää toisen puolen levän kokonaismäärästä.

”Levä on kuin suomalainen kesälomalainen, kunhan on lämmintä ja kaunista kaksi viikkoa, se nauttii olostaan”, Kuosa sanoo.

Harri Kousan mukaan sinilevä tarvitsee kasvaakseen aurinkoa ja yli 15-asteisen veden noin kahden viikon ajan. Sen jälkeen sen lisääntyminen onkin räjähdysmäistä, sillä se kukkii eksponentiaalisesti lisääntyen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteen mukaan Itämeri on tänä kesänä 0,5-1,0 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Tämä saattaa tarjota sinilevälle otollisen kasvumahdollisuuden rannikoilla.

Heinä-elokuun helteet lopulta ratkaisevat, kuinka suureksi ongelmaksi sinilevä muodostuu.

Vaikeinta on ennustaa sattuvatko helteet yhtäjaksoisiin pätkiin vai ripottautuvatko ne pitkin kesää. Sinilevän itäminen keskeytyy kylminä jaksoina.

Sinilevän kanssa kannattaa aina olla tarkkana

Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, vatsaoireita, kuten pahoinvointia, mahakipua, ripulia ja oksentelua tai flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja kuumetta. Tämän takia vedessä, jossa on sinilevää, ei kannata uida eikä sitä pitäisi käyttää esimerkiksi löyly- tai pesuvetenäkään.

Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa, vaikkei se aina vaarallista olekaan.

Kaupunki tai kunta vastaa yleisten uimarantojen veden laadun seuraamisesta. Sinilevätilanne julkaistaan yleensä kunnan nettisivuilla. Ympäristöhallinto seuraa koko maan levätilannetta ja julkaisee viikoittaisen tilannepäivityksen sivuillaan.

Sekä Suomen ympäristökeskuksen Harri Kuosa että Helsingin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen muistuttavat, että tiedotteita kannattaa seurata.

”Luonto on aina oikukas ja ennustaminen hankalaa. Viestimme läpi kesän, missä on turvallista uida”, Jari-Pekka Pääkkönen sanoo.

Lue myös: Tunnista sinilevä! Näin sinilevälle altistuminen oireilee – Lue ihotautilääkärin ohjeet

Lue myös: Uimavesi voi ärsyttää ihoa eri tavoin – Tnnista järvisyyhy ja lue ihotautilääkärin ohjeet

X