Sipilä lupailee liikoja, kun sanoo sote-uudistuksen ottavan pk-yritykset huomioon

Pääministeri Sipilä lupaa, että sote-uudistus pitää huolen pienten yritysten toimintamahdollisuuksista. Hän lupaa liikaa. Kun pieniä yrityksiä häviää, valinnanvapaus kaventuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pieni yrittäjä joutuu koville sote-markkinoiden uusjaossa. Hänen pitää hallita sote-byrokratia, vaikka ammatin ydin on ihan muuta.

Pääministeri Sipilä lupaa, että sote-uudistus pitää huolen pienten yritysten toimintamahdollisuuksista. Hän lupaa liikaa. Kun pieniä yrityksiä häviää, valinnanvapaus kaventuu.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

1. Lupaus

 Hallitus lupaa, että sote-uudistus turvaa pienten ja keskisuurten terveys- ja hoivayritysten toimintamahdollisuudet. ”Tämä olisi kuntien elinvoiman kannalta äärettömän tärkeää. Asukkaillekin se olisi oleellista. Sote-uudistuksen lupaama valinnanvapaus toteutuu vain, jos on mistä valita”, Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen sanoo.

2. Kynnys

Nyt ei kuitenkaan näytä siltä, että sote-uudistus helpottaisi uusien pienyrittäjien alalle tuloa. Päinvastoin. Kynnys kasvaa. ”Pienenkin yrityksen on liityttävä kansallisiin tietojärjestelmäpalveluihin. Uudistus edellyttää yrittäjältä tietoteknisiä valmiuksia tai niiden ostamista. Yrityksen pyörittämisen hallinnollinen taakka on entistä suurempi.” Soten myötä kasvavat vaatimukset hävittävät myös olemassa olevia yrityksiä, varsinkin jos yrittäjä on itsekin kypsässä aikuisiässä.

3. Vapautus

Ei tarvitse edes arvailla, miten pienet ja keskisuuret yritykset selviävät sote-uudistuksesta. Voi vain katsoa, mitä päivittäistavarakaupalle kävi, kun aukioloajat vapautettiin tämän vuoden alussa. Vapautus iski heti pieniin kauppoihin. Niiden myynti laski välittömästi. Muutamassa kuukaudessa pienistä kaupoista hävisi 2 000 työpaikkaa. Vastaavasti isoihin syntyi hetkellisesti 2 500 työpaikkaa. Lisäys on kuitenkin ohimenevä, sillä alalta hävinneiden yrittäjien määrä johtaa alan työllisyyden laskuun jo ensi vuonna.

4. Ostoksilla

Isot sote-yritykset ovat jo vuosia ostaneet pieniä pois markkinoilta. Esimerkiksi hoivajätti Attendo halusi pari vuotta sitten ostaa kouvolalaisen huostaanotettujen lasten ryhmäkoti Tinttarallan. En myy, yrittäjä Jaana Ström-Hietanen päätti jo silloin. Moni on kuitenkin myynyt. Esimerkiksi Mehiläisen lastensuojelupalveluja tuottava Familar on niellyt 59 entistä itsenäistä yritystä. Ström-Hietasen mielestä jo nykyinenkin laki on isoille sorvattu. ”Se esimerkiksi määrää, että työntekijöitä on oltava vähintään seitsemän, vaikka hoidossa olisi yksi lapsi.”

5. Voittajat

Pk-yritysten toimintaedellytykset ovat parhaat suurissa kaupungeissa. Niinpä valinnanvapaus tulee koskemaan lähinnä maksukykyisiä kaupunkilaisia. ”Valinnanvapauden saavat myös työssäkäyvät, joilla on käytössä kaksi kanavaa palveluihin: oma sote-keskus ja työterveyshuolto”, Myllärinen sanoo.

Lue myös:

Neljä väitettä sote-ratkaisun vaikutuksista – Miten asiantuntija vastaa?

Tuoko sote-uudistus tehokkaampaa hoitoa sydänpotilaille? Luvassa nopeutta ja keskittämistä

X