Isojen kaupunkien ulkopuolella on ilmeisesti aikaa odotella postia, poliisia, palveluja.
Teksti:
Ari Korvola

Paljon käytetty esimerkki mukautumisesta on sammakko, joka istuu vesikattilassa. Kun lämpötilaa nostetaan hitaasti, sammakko ei itse huomaakaan, kun se heittää henkensä tulikuumassa vedessä.

Suomalainen maaseutu on kattilan sammakko. Pari viime viikon uutista oli taas merkki kuumuuden lisääntymisestä: Sisäministeriö on lakkauttamassa 16 poliisiasemaa, esimerkiksi Outokummussa, Juvalla, Eurassa tai Huittisissa.

Posti ilmoitti uudesta irtisanomissuunnitelmastaan – mahdollisesti lähes 900 saa potkut – vaikka postinjakelu on jo nyt kriisissä. Nyt alkuvuonna posti ei väkipulansa vuoksi ole kyennyt hoitamaan palvelulupaustaan, ja tuhannet asiakkaat ovat saaneet postinsa miten sattuu.

Meillä maalaislapsilla on usein omakohtainen kokemus vanhan kotikunnan uudesta ilmeestä. Kun lähes 50 vuotta sitten lähdin koulutielle Muoniosta, kuntaan jäivät verotoimisto, posti, sairaala, poliisi, TVH, tulli ja sivukylien koulut. Nyt niistä on päästy eroon, ja paikalliset valtuutetut saavat pohtia, rakennetaanko homeisen terveyskeskuksen tilalle enää vain terveyskioski.

Eriskummallista kehityksessä on se, että maan hallituksessa istuu parhaillaan kaksikin puoluetta, jotka kertovat nimenomaan puolustavansa maaseudun etuja. Muistelen, että 30 vuotta sitten maahan syntyi hallitus, jonka iskulauseena oli ”hallittu rakennemuutos”. Lopputulos oli hallitsematon muutos ja syöksy lamaan. Maan nykyisen hallituksen tavoite on ilmeisesti pyrkimys kiihdytettyyn rakennemuutokseen. Vai mitä pitäisi sanoa – jo maaseudun junavuoroja vainonneen – ministeri Anne Bernerin (kesk) tarjoamasta lääkkeestä postin ongelmiin: Tingitään jakeluvelvoitteesta. Järkeily menee ilmeisesti niin, että isojen kaupunkien ulkopuolella on aikaa odotella postia, poliisia, palveluja.

Kattilan sammakon kohtalo tiedetään, eikä maaseutua kannata alistaa uuteen kokeeseen. Muutoksen hillintä olisi kiihdytyksen sijasta järkevämpää.

X