Sisäministeriö lupaa: Reservipoliiseilla ei paikata poliisipulaa valtiovierailuiden aikana

Jaa artikkeli
Suurvaltajohtajien vierailut hoidetaan vastedeskin vakipoliiseilla, sanoo sisäministeriö. © Otavamedia / Markus Pentikäinen
Sisäministeriö vastaa epäilyihin uusien reservipoliisi-joukkojen käyttökohteista. Valtiovierailut ja urheilukisat eivät sellaisia ole, ministeriö sanoo.

Seura kertoi jutussaan 13.11., miten hallitus valmistelee uuden reservipoliisi-järjestelmän luomista. Siinä esimerkiksi varusmiehinä sotilaspoliisikoulutuksen saaneita ihmisiä voitaisiin uudelleenkouluttaa nyt poliisin tueksi erilaisiin poikkeusolojen tehtäviin.

Seuran jutussa hanketta arvostelivat sekä reserviläisjärjestöjen että poliisin ammattiliiton asiantuntijat.
Nämä epäilevät, että valtiolle voi tulla kiusaus paikata normaaliolojenkin poliisitarvetta tällaisilla uusilla vapaaehtoisilla apupoliiseilla. Esimerkiksi suurvaltajohtajien valtiovierailuiden aikana poliisin riviväkeä ei ole meinannut riittää kaikkiin tehtäviin.

Sisäministeriö vastaa nyt järjestöjen antamaan kritiikkiin: valtiovierailut eivät ole reservipoliisien käyttöönottamista vaativia poikkeustilanteita.

Ei valtiovierailuiden järjestyksenpidossa

Ministeriön poliisiosaston ylijohtajan Risto Lammin mukaan reservipoliisi voitaisiin vastedes ottaa käyttöön niin poikkeusoloissa kuin normaaliolojen häiriötilanteissakin, mutta vain hallituksen tapauskohtaisesti päättämissä olosuhteissa.

”Reservipoliisia ei ole tarkoitettu poliisin tavanomaisten ja normaaliolojen tehtävien lisäresurssiksi”, Lammi lupaa.

Ministeriön Seuralle lähettämässään vastineessa Lammi kirjoittaa näin:

”Reservipoliisi voitaisiin ottaa käyttöön kun yhteiskunnassa tapahtuu jotain yllättävää ja yhteiskunnan vakautta vaarantavaa. Näissä tilanteissa reservipoliisit vapauttaisivat ammattipoliiseja poliisin ydintehtäviin.

Reservipoliisit eivät toimisi itsenäisesti vaan ammattipoliisin apuna ja välittömässä ohjauksessa. Reservipoliisin käyttöönotosta päättäisi aina valtioneuvosto.

Esimerkiksi yllättävä laajan maahanmuuton tilanne olisi normaaliolojen häiriötilanne, jossa reservipoliisi voitaisiin ottaa käyttöön.

Sen sijaan valtiovierailut, urheilutapahtumat ja muut ennakoitavat poliisin hoidettavaksi tarkoitetut tehtävät hoidetaan jatkossakin poliisin omilla resursseilla.

Jos poliisin resurssit eivät riitä niistä selviytymiseen, asia on ratkaistava muilla keinoin.

Määrärahat on saatu tuhanteen reservipoliisiin ja tämä luku on myös toiminut pohjana taloudellisten vaikutusten arvioinnille.

Reservipoliisiin perustamiseen on tarkoitus myöntää 2,2 miljoonaa euroa. Reservipoliisijärjestelmällä ei ole vaikutusta poliisien määrään.

Ensi vuonna poliisien määrää on tarkoitus kasvattaa nykyisestä 7200 poliisista 7250 poliisiin. Määrä on tarkoitus saada pysymään samalla tasolla tulevina vuosina”, Risto Lammi kirjoittaa.

 

 

X