Sokerideittailua vai puhdasta prostituutiota – entä onko maksaja hyväksikäyttäjä vai ei? Sugardaddy-Seppo, 70: ”Rahalla saan viereeni kauniita ja seksikkäitä tyttöjä – eikä kondomia tarvitse käyttää”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Onko sokerideittailu hyväksikäyttöä vai ei – ja kenen? Suomalaismiehet ja -naiset ovat asiasta eri mieltä.
Onko sokerideittailu hyväksikäyttöä vai ei – ja kenen? Suomalaismiehet ja -naiset ovat asiasta hieman eri mieltä. © iStock
Miehet pitävät seksistä maksamista hyväksyttävämpänä kuin naiset. Raja sokerideittailun ja prostituution välillä on kuitenkin häilyvä. Seksuaaliterapeutti Satu Söderströmin mukaan sugargirlin pitäminen on yksi tapa pitää maksullista rakastajatarta – tällöin myös sokerideittailu on prostituutiota.

Jos seksistä ja seurasta maksetaan rahaa, onko kyse hyväksikäytöstä – entä onko maksaja hyväksikäyttäjä? Rajat sokerideittailun ja perinteisen prostituution välillä ovat häilyvät. Tämä selviää Huippukiva.fi:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon vastasi yli 1 000 suomalaista.

Sokerideittailussa yleensä nuorempi nainen tapailee vanhempaa miestä rahasta.

Kyselyssä selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat siitä, kuka sokerideittailusta hyötyy ja kuka on hyväksikäyttäjä. Kyselyssä eroteltiin miesten ja naisten mielipiteet.

Erot miesten ja naisten välillä olivat suuret suhtautumisessa siihen, onko prostituutiosta maksaja hyväksikäyttäjä vai ei. 28 prosenttia miehistä sanoo ei, naisista peräti 47 prosenttia sanoo kyllä.

Naisista 37 prosenttia pitää myös sokerideittailusta maksavaa hyväksikäyttäjänä.

Sokerideittailu vs. prostituutio – tätä mieltä suomalaiset ovat

Sokerideittailu eli sugardatingiksi kutsuttu järjestely on houkutellut etenkin nuoria hankkimaan lisätienestejä.  © Huippukiva.fi

  • 33 prosenttia oli sitä mieltä, että sokerideittailusta maksaja on hyväksikäyttäjä.
    Tätä mieltä oli miehistä 28 %, naisista 37 %.
  • 44 prosenttia oli sitä mieltä, että sokerideittailu hyödyttää tasaveroisesti kumpaankin osapuolta. Tätä mieltä oli miehistä 47 %, naisista 42 %.
  • 7 prosenttia oli sitä mieltä, että sokerideittailusta maksun saaja on hyväksikäyttäjä. Tätä mieltä oli miehistä 8 %, naisista 6 %.
  • En osaa sanoa, vastasi 16 prosenttia.
Sokerideittailusta maksajaa piti hyväksikäyttäjänä 18–24-vuotiaissa 10 prosenttia. Vastaava luku 65–79-vuotiaissa oli 55 prosenttia.

Sokerideittailusta maksajaa piti hyväksikäyttäjänä 18–24-vuotiaissa 10 prosenttia. Vastaava luku 65–79-vuotiaissa oli 55 prosenttia.  © Huippukiva.fi

Mikä seuraavista kuvaa parhaiten käsitystäsi perinteisestä prostituutiosta?

  • 39 prosenttia oli sitä mieltä, että prostituutiosta maksaja on hyväksikäyttäjä. Tätä mieltä oli miehistä 28 %,  naisista 47 %.
  • 42 prosenttia oli sitä mieltä, että prostituutio hyödyttää tasaveroisesti kumpaankin osapuolta. Tätä mieltä miehistä oli 51 %, naisista 33 %.
  • 4 prosenttia oli sitä mieltä, että maksun saaja on hyväksikäyttäjä. Tätä mieltä oli miehistä 5 %, naisista 3 %.

Suomalainen sugargirl: ”Tienaan tonnin yöstä”

Huippukiva.fi kertoo haastatelleensa kahta suomalaista, nimettöminä pysyvää sokerideittailijaa sekä seksuaaliterapeutti Satu Söderströmia.

Kolmisen vuotta alalla ollut, pääkaupunkiseudulla asuva Kirsikka, 23, (nimi muutettu), etsii asiakkaita nettisivustoilta. Hän ei itse koe olevansa prostituoitu.

”Tutkin asiakkaiden taustat mahdollisimman hyvin. Tapaan vain varakkaita ja siistejä miehiä. Jos olisin prostituoitu, joutuisin tapaamaan kaiken maailman resupekkoja ja silloin riskit kasvaisivat huomattavasti.”

Miesten seuralaisena hän toiminut muun muassa Dubaissa ja New Yorkissa. Ulkomaille matkataan usein varattujen miesten kanssa.

Sugargirl saa rahaa seurastaan.

Sugargirl eli sokerityttö saa rahaa tarjoamalla seuraansa – yleensä tilanteeseen liittyy myös seksiä. Kyseessä on pimeä bisnes.

Kirsikan kerrotaan tienaavan päivätaksanaan tuhat euroa. Lyhyemmistä tapaamisista hän veloittaa muutaman satasen. Hän kertoo, että lähes aina miehet haluavat myös seksiä.

”Mutta yllättävän paljon he haluavat ennen kaikkea läheisyyttä ja hellyyttä, jota he eivät ilmeisesti kotona saa tarpeeksi.”

Sugargirl’inä toimiva Kirsikka itse kokee, että kyseessä on kahden kauppa – hän antaa aikaansa ja saa siitä kelpo korvauksen.

Seksuaaliterapeutti Satu Söderström pitää Kirsikan sokerideittailua prostituutiona.

”Hänellä on useita eri asiakkaita, joiden lisäksi hän hankkii koko ajan uusia asiakkaita. Asiakkaitaan hän tapaa kenties vain kerran ja osaa vain lyhyen tapaamisen merkeissä. Näin toimii myös prostituoitu. Siinä missä Kirsikka valitsee itse asiakkaansa, tekee näin myös itseään kunnioittava ja omat rajansa tunteva prostituoitu, joka ei ole parituksen tai taloudellisen painostuksen uhri.”

Sugadaddy Seppo: ”Rahalla saa ostettua kondomin pois”

70-vuotias Seppo (nimi muutettu), on harrastanut sokerideittailua lähes kymmenen vuotta, tiedotteessa kerrotaan.

”Tämä järjestely sopii minulle, koska rahalla saan viereeni kauniita ja seksikkäitä tyttöjä, jotka ovat hyvällä tuulella koko ajan. Esimerkiksi matkoilla kaverit ja muut turistit ovat minulle selvästi kateellisia, kun vanhempana miehenä liikun parikymppisen seksipommin kanssa”, mies kuvailee Huippukivan tiedotteessa.

Hän kertoo, että yhteen Dubain reissuun saattaa upota kaikkine kustannuksineen  10 000–15 000 euroa. Mies toteaa, ettei hän koe käyttävänsä hyväkseen seuralaisiaan, sillä ”kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen”.

”Moni nainen tekee tätä muutaman vuoden, kunnes onnistuu saamaan itselleen vakituisemman parisuhteen.”

Kondomi voi jäädä pois sokerideittailussa.

”Ongelma on usein siinä, että kun tottuu seurusteluun rikkaiden miesten kanssa, niin peruspalkkaisen kaverin kanssa elämä ei tunnukaan niin hohdokkaalta”, sugardaddy Seppo väittää. © iStock

Seppo paljastaa myös, että rahalla saa ostettua kondomin käytön pois.

”Rahalla saa ostettua luottamusta. Kun ollaan Karibialla ja seuralainen tienaa tonnin päivässä, niin kyllä viimeistään loppuviikosta kondomi jätetään pois, vaikka testeissä ei olla käytykään. Näin käy yhdeksän naisen kohdalla kymmenestä.”

Seksuaaliterapeutti Satu Söderströmin mukaan Seppo on tyypillinen seksinostaja. Hänelle on myös tärkeää ulkopuolelta tuleva nähdyksi tuleminen.

”Lisäksi Sepon käsitys siitä, että itseään myyvät naiset olisivat sinkkuja, on naiivi ja roolisidonnainen käsitys siitä, mitä tytöt hänelle esittävät.”

Sokerideittailu on prostituutiota – miksi miehet pitävät seksistä maksamista hyväksyttävänä?

Miksi kyselyn mukaan miehet pitävät seksistä maksamista hyväksyttävämpänä kuin naiset?

Seksuaaliterapeutti Satu Söderströmin mukaan miehet haluavat, että seksipalveluja on saatavilla ja että heillä olisi myös mahdollisuus käyttää niitä.

”Eivätkä he silloin pidä itseään hyväksikäyttäjinä, vaan enemmänkin auttajina. Sellaisina, jotka klassiseen suomifilmityyliin pelastavat tytön pulasta, kunnes hän pääsee rikkaisiin naimisiin, jos nyt joku hänet sattuu huolimaan”, Söderström pohtii tiedotteessa.

Söderströmin mukaan naisille taas seksipalveluja myyvä henkilö on useimmiten uhka, joka ”tulee eliminoida keinolla millä hyvänsä, edes ymmärtämättä mistä tässä kaikessa oikeastaan on kyse”.

Satu Söderströmin mukaan miehelle sugargirlin pitäminen on vain yksi tapa pitää maksullista rakastajatarta – jolloin myös sokerideittailu on prostituutiota.

”Prostituutiota harjoittavien alalle ei ole asetettu Suomessa minkäänlaista minimipalkkiota, jota laki säätelisi. Osassa Euroopan maista näin on tehty ja lakia myös niissä maissa valvotaan. Alalla toimijoita ei suojaa minkäänlainen laki, esimerkiksi työn tekemisen turvallisuuden takaamiseksi”, Söderström muistuttaa.

”Suomessa myöskään prostituoidun raiskaamiseen ei suhtauduta yhtä vakavasti kuin esimerkiksi maissa, joissa kyseinen ammatti on laillistettu, sille on asetettu minimipalkka ja josta myös maksetaan verot.”

Lähde: Huippukiva.fin tiedote, YLE, Helsinginuutiset.fi

Lue myös: Seksipalveluita myyvä sivusto nappasi oululaisen yrittäjänaisen kasvokuvan: ”Profiili löytyy edelleen, vaikka olen tehnyt jo viikko sitten ilmiannon – kuvaani käytetään luvatta”

Mikä näistä vaihtoehdoista kuvaa parhaiten käsitystäsi sokerideittailusta?

X