Sopivat varusteet retkeilyyn

Jaa artikkeliLähetä vinkki
retki_web
Luonnossa patikointi virkistää ja ylläpitää toimintakykyä.

retki_web

Mitä jos lähtisit erämaavaellukselle vaikka lastenlasten kanssa. Nykyaikaiset varusteet auttavat nauttimaan yhdessä tekemisestä, virkistävästä liikunnasta ja upeista maisemista turvallisesti.

Koti-insinöörin nuoruuden vaellusretkillä kasteli joko sade tai hiki – hengittämättömien sadevarusteiden takia. Nykyajan vaeltaja pysyy kuivempana, sillä Gore-tex-materiaali läpäisee vesihöyryä eli hikeä mutta ei vettä. Monipäiväisen vaellusretken varusteiden pitää olla kevyitä ja tarkoituksenmukaisia.

Jalkineiden on hyvä olla varsinkin patikoidessa hyvät ja hiertämättömät. Kevyet Gore-tex-vaelluskengät pitävät vettä, tukevat nilkkaa ja pitävät hyvin erilaisilla pinnoilla. Crocsit ovat hyviä leirikenkiä, ja suojaavat teräviltä kiviltä jokien ylityksissä. Kalastaja tarvitsee kahluusaappaansa.

Kävelysauva auttaa pitämään tasapainon jyrkissä nousuissa ja laskuissa ja jokien ylityksissä.

Rinkan on hyvä olla kevyt ja tilava. Se jakaa painon sopivasti harteille ja lantiolle. Kokeile kaupassa, että rinkka tuntuu mukavalta ja säädöt ovat sopivat. Riittääkö rinkan taskusta vedettävä sateensuoja vai haluatko retkeilijän ja rinkan yli vedettävän ”kyttyräsadeviitan”?

Vyölaukku on epämuodikas mutta käytännöllinen. Sen voi korvata vaellushousujen isoilla reisitaskuilla, joihin mahtuvat tarpeelliset tavarat.

Kerrospukeutuminen on fiksua varautumista sään äkki- muutoksiin etenkin syysretkellä.

Untuvamakuupussi on lämmin ja kevyt, ja puristuu pieneen tilaan. Huomaa, että pakkasiin suunniteltu pussi voi olla epämukava kesällä. Testaa makuualustan pehmeys liikkeessä.

Pehmeää alle

alusta_web

Hyvä makuualusta eristää maan kylmyydestä. Kevyt ja kätevä Exped Downmat 7M -ilmapatja täytetään yhtä nurkkaa painelemalla. Pumppua ei tarvita eikä sisälle mene hengityksen kosteutta. 90 e.

Vilukissa tykkää

makuupussi_web

Pieneen tilaan mahtuva Haglöfs Goga 2s on erinomainen makuupussi tavikselle ja vilukissalle kesän ja syksyn vaelluksille. Täysuntuva. Lisäeristetty jalkopää. Painaa vain 1 kg. 470 e.

Kevyt ja tilava

teltta_web

Koti-insinöörin suosikkiteltta painaa alle 2 kg, mutta silti tilaa on kolmelle. Eteisessä voi keitellä ruoat. Helppo koota ja purkaa. Noin 800 e verkkokaupassa xxl.fi.

Vedenpitävät

sievi_web

Kotimaiset Sievi FlexStep GT57 -GoreTex-kengät havaittiin nelipäiväisellä vaelluksella kevyiksi, miellyttäviksi ja käytännöllisiksi. Noin 220 e.

Varavirtaa

varavirta_web-1

Tyhjentyneen  älypuhelimen akun voi ladata kaksi kertaa Clas Ohlsonin Exibel 38-5588 -varavirtalähteellä. Laitteessa on lisäksi retkellä hyödyllinen taskulamppu. Noin 40 e.

Hyvät säädöt

rinkka_web-1

Kotimainen Halti Kontti 80 -rinkka asettuu luonnikkaasti selkään. Hyvät säädöt ja taskut. Pienempi 60-malli sopii erityisesti naisille. Soljissa pikasäädöt. 229 e verkkokaupassa xxl.fi.

Viva 4/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X