Askel askeleelta kohti normaalia – ”Sosiaalinen eristäminen aiheuttaa haittaa, vaikka sitä on vaikea mitata”

”Nelivuotiaan pojan kahden kuukauden poissaolo päiväkodista tuntui paikoin kuin mahtavalta isyysvapaalta. Välillä oli myös konstikkaampaa”, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Nelivuotiaan pojan kahden kuukauden poissaolo päiväkodista tuntui paikoin kuin mahtavalta isyysvapaalta. Välillä oli myös konstikkaampaa", kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Teksti: Erkki Meriluoto

Paikoin se tuntui kuin kaksi kuukautta kestäneeltä isyysvapaalta. Poika jäi pois päiväkodista 13. maaliskuuta. Sinä aikana ehdimme laskea pulkkamäessä, nikkaroida pihaan isomman hiekkalaatikon, opetella ajamaan polkupyörää ilman apupyöriä, istuttaa yhdessä kirsikkapuita ja nähdä kevään ensimmäisen punkin. Välillä taasen arki oli konstikkaampaa: työkokousten hoitamista etäyhteydellä pikkulapsiperheen kirkunan säestämänä, päiväkotikavereiden protestoivaa ikävöimistä ja ihan uusien pelisääntöjen opettelua.

Poika palaa 14. toukokuuta monien muiden tavoin päiväkotiin, ja myös koululaiset rientävät takaisin opinahjoihinsa. Moni vanhempi huokaisee samalla helpotuksesta.

Kuitenkin aavistan, että jälkikäteen aika kultaa muistot ja tätä poikkeusaikaa muistellaan kodeissa vielä kaihoisasti.

Sosiaalinen eristäminen toi sulut Uudenmaan pääväylille.

Sosiaalinen eristäminen toi sulut Uudenmaan pääväylille. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Uudenmaan eristys alkaa olla kaukainen muisto vain. Kirjastoista voi taas lainata luettavaa ja pian ravintolatkin aukeavat. Hallitus toisti mantramaisesti rajoitusten purkua hallitusti pienin askelin.

Jos kesäkuun alkuun pamahtaa hellekelit ja ravintoloiden terassit aukeavat, niin siinä voi monella janoisella ollakin haastetta avata terassikausi rauhallisen hallitusti asteittain tietyin edellytyksin.

Sosiaalinen eristäminen näkyy elämänlaadussa

Osa suomalaisista olisi toivonut nopeampaa rajoitusten purkua. Myös alueellisten erojen huomioiminen olisi voinut olla paikallaan. Tietyissä Suomen kolkissa uusien koronavirustartuntojen määrä on jo erittäin vähäinen, jopa olematon. Silti kaikille yli 70-vuotiaille suositeltiin yhä fyysisten kontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan.

Sosiaalinen eristäminen aiheuttaa haittaa, vaikka sitä on vaikea mitata.

Koronarajoitusten taloudelliset seu­raukset ovat merkittävät. Myös sosiaalinen eristäminen aiheuttaa paljon haittaa, vaikka sitä onkin vaikeampi mitata. Elämänlaatu voi laskea, kun kunnon kontaktia ystäviin ja sukulaisiin ei ole. Samalla muiden sairauksien kuin koronan hoito on siirtynyt eteenpäin, koska sairaaloihin ei välttämättä uskalleta edes mennä.

Tunnelin päässä on jo valoa. Rajoitukset ovat tehneet tehtävänsä ja ainakin taudin ensimmäinen aalto on hiljalleen taittumassa.

Tietyt rutiinit kuten ahkera käsien peseminen ja varautuneisuus kauppareissuilla ovat tulleet jäädäkseen. Samalla ihmisten fyysistä tapaamista edes turvaetäisyyden päästä huomaa arvostavansa enemmän kuin ennen.

Toivotaan parasta ja pysytään terveinä!

Lue myös: Hoitamaton sairaus voi olla koronavirustautia isompi riski – Ylilääkäri listaa: Näistä oireista kärsivän pitää lähteä lääkäriin

Lue myös: Kysely paljastaa uusperheiden karun korona-arjen: Moni uusperhe elää hankalassa tilanteessa – Lasten asioista sopiminen on vaikeaa neljällä viidestä

X