Maskisuositus aiheuttaa ison loven pienituloisten kukkaroihin – Asiantuntija: katastrofi köyhimmille

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vähävaraiset eivät välttämättä pysty noudattamaan maskisuositusta.
Maskisuositus lisäisi vähävaraisten kuluja huomattavan paljon. © iStockPhoto
THL:n uusi maskisuositus annetaan ensi viikolla. Jos yhteiskunta ei tue vähävaraisten maskihankintoja, suositus voi pakottaa heitä rajoittamaan liikkumistaan muita enemmän.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelee parhaillaan uutta koronasuositusta hengityssuojainten käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi torstaina 6. elokuuta ministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa, että tarkempaa tietoa suosituksesta on luvassa ensi viikolla.

Kangasmaskien hinta vaihtelee käytetyn materiaalin mukaan, ja kertakäyttömaskit maksavat noin euron kappale useamman maskin paketeissa myytynä.

Kangasmaskeja joutuu pesemään aina käytön jälkeen, minkä vuoksi niitä on ostettava myös useampia. Toimeentulotuen perusosan pitäisi kattaa vähävaraisen jokapäiväisen elämän välttämättömät menot, kuten vähäiset terveydenhuoltomenot. Maskit kasvattaisivat kuluja huomattavasti.

SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry:n erityisasiantuntijan Erja Saarisen mielestä maskisuositukset vaikuttaisivat vähävaraisten talouteen huomattavan paljon. Saarinen on mukana Suomen köyhyyden vastaisessa verkostossa EAPN-Fin:ssä.

”Toimeentulotuella elävän on käytännössä mahdotonta hankkia tarvittavaa määrää maskeja. Se on katastrofi heidän taloudelleen”, Saarinen sanoo.

Ruoka- ja terveyshankinnat ovat kasvattaneet kuluja

Vähävaraisilla perheillä on ollut taloudellisesti tiukkaa jo pidempään, sillä esimerkiksi ruokamenot ovat kasvaneet koronarajoitusten aikana. Maskisuositus nostaisi menojen määrää, etenkin nyt kun koulujen alkaessa joudutaan tekemään lapsille paljon hankintoja.

”Käsidesit, lääkkeet ja ruokaostokset ovat pienissä varoissa isoja menoja. Toimeentulotuella elävät eivät voi hankkia varastoon ruokaa tai tarvittavia tarvikkeita, sillä pienituloisilla ei ole isompien kasvomaski- tai ruokamäärien hankinnan mahdollistavia puskurirahastoja”, Saarinen sanoo.

Hallitus on tehnyt esityksen Kelan tilapäisestä epidemiakorvauksesta perustoimeentulotuen saajille. Esitystä käsitellään eduskunnassa syyskuussa.

”Käsittely on ikävän myöhään. Ihmiset eivät pysty hankkimaan maskeja ennen sitä, jos maskisuositus tulee nopeasti voimaan”, Saarinen sanoo.

Vähävaraisten on pakko liikkua

Toimeentulotuella elävillä ei välttämättä ole älypuhelimia tai skannereita. Siksi he joutuvat liikkumaan enemmän pakollisten asioiden, kuten Kelan liitteiden skannaamisen vuoksi.

Jos suositukset tiukkenevat, heidän pitää käyttää liikkuessaan maskeja.

”Ihmiset, joiden kanssa keskustelin maskisuosituksesta, olivat ahdistuneita, vaikka he eivät suositusta vastustakaan. Maskihankinnat ovat heille melkoinen kustannus.”

EAPN-verkostossa köyhyyttä kokeneet ihmiset ovat esittäneet toiveen siitä, että käsidesiä ja maskeja voitaisiin jakaa ruoka-apukasseissa.

Saarisen mukaan vaikeammassa tilanteessa ovat asunnottomat. Hänestä heille pitäisi jakaa maksuttomia maskeja.

Saarisen mielestä maskien ilmainen jakelu olisi tarpeellista esimerkiksi julkisen liikenteen asemilla tai Kelan kaltaisissa virastoissa, joissa monien on pakko asioida.

Maskisuositus voi eriarvoistaa ihmisiä

Tällä hetkellä vähävaraisten vaihtoehdot toimia ovat olemattomat. Yksi keino olisi hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea, mutta se ei välttämättä auttaisi.

Päivittäiset hygieniatuotteet kuuluvat tuen perusosalla tehtäviin hankintoihin eli maskisuositus kasvattaisi kuluja.

”Yksi nainen kertoi selvitelleensä kangasmaskien ompelua halvalla itse. Toinen vaihtoehto on olla käyttämättä maskeja ja luottaa muiden maskienkäytön luomaan turvaan.”

Eräs vaihtoehto vähävaraisille on rajoittaa liikkumistaan ja lastensa liikkumista. Se ei Saarisen mielestä ole oikein.

”Ei voi olla niin, että osallistuminen yhteiskuntaan tai lapsen harrastukset jäävät pois vähävaraisuuden vuoksi. Se on järkyttävän eriarvoistavaa.”

Lue myös: Kommentti: THL:n maskisuosituksen tulee vastata selkeästi näihin neljään kysymykseen, muuten kouluissa ajaudutaan tarpeettomaan kaaokseen

X