(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Periaatteessa kimppamökki on mitä fiksuin ajatus. Etenkin, jos kesällä haluaa tehdä muutakin kuin mökkeillä. Käytännössä järjestely on riskialtis.

Omistan vaimoni kanssa yhdessä kesämökin, jossa olemme tänäkin kesänä viettäneet mukavia hetkeä. Ikä kuitenkin tekee tehtävänsä sekä meille että mökille. Siivous, kunnostus ja korjaus vievät vuosi vuodelta enemmän aikaa ja käyvät voimille. Siksi olemme jopa harkinneet mökistä luopumista.Eräs ystäväpariskuntamme otti puheeksi mökkikimpan. Olemme tunteneet heidät pitkään ja viettäneet yhteisiä lomia. Heitä kiinnostaisi ostaa mökistä puolet ja ottaa vastuulleen myös puolet siihen liittyvistä töistä ja kuluista. Onko tällainen järjestely tuhoon tuomittu?
Kysyy nimim. Ystävät omistajiksi

Periaatteessa kimppamökki on mitä fiksuin ajatus. Etenkin, jos kesällä haluaa tehdä muutakin kuin mökkeillä. Käytännössä järjestely on riskialtis. Pahimmillaan menetätte sekä ystävät että kesänviettopaikan. Siksi kannattaa harkita muitakin tapoja jakaa mökkitöitä ja kuluja.

Yksi vaihtoehto voisi olla mökin vuokraaminen ystävillenne osaksi kesää. Kannattaa muistaa sekin, että apua voi myös ostaa. Monenlaisesta kesäasunnolla tehdystä työstä saa kotitalousvähennyksen. Jos pidätte omistajuuden itsellänne, päätösvalta säilyy kokonaan teillä. Voitte vaikka myydä mökin, mikäli joskus tarvitsisitte käyttörahaa. Toki puolikkaankin voi myydä, mutta mahdollisia ostajia on vähemmän ja hinta on luultavasti huonompi.

Omistin itse pitkään kesämökin puoliksi sisareni kanssa. Koska meillä oli varsin samanlainen käsitys siitä, millaiset järjestelyt ovat reiluja ottaen huomioon kummankin edut ja tarpeet, onnistuimme sekä käyttämään mökkiä että purkamaan yhteisomistuksen sulassa sovussa. Kirjallista sopimusta meillä ei mökistä tai sen käytöstä ollut. Moista uhkapeliä en kuitenkaan suosittele, koska väärinymmärrysten ja riitelyn riski on järkyttävän iso.

On viisaampaa ottaa mallia eräästä kolmen perheen pitkäaikaisesta mökkikimpasta. Perheillä on kattava sopimus, jossa kuvataan yhteisomistajuuden ja mökin käytön periaatteet ja käytännöt tarkkaan. Siinä selostetaan muun muassa rullaava kalenterisysteemi, jonka avulla juhlapyhät jyvitetään perheille. Jos yksi perhe käyttää mökkiä pääsiäisenä, toinen saa sen käyttöönsä juhannuksena ja kolmas jouluna. Seuraavana vuonna osat vaihtuvat.

Yhtä tarkasti on sovittu kulujen jakamisesta. Kaikelta napinalta sopimus ei kolmikkoa pelasta, mutta perheet pitävät etuna myös sitä, että sopimuksen teko opetti puhumaan mökkiasioista suoraan: niin siivouksen tasosta kuin siitäkin, jos joku jättää tavaroitaan mökkiin tai tuo sinne huonekaluja kysymättä muilta.

Niinpä kehotan ensimmäiseksi miettimään, mitkä seikat ovat teille mökkeilyssä tärkeitä, voisiko kumppanuus vaarantaa ne ja mihin kaikkeen kumppanuus vaikuttaisi.Pohtikaa näitä asioita ja tulevaisuuden toiveita myös ystävienne kanssa. Kuinka paljon ja milloin he haluaisivat mökkiä käyttää? Mitä heistä mökillä pitäisi kunnostaa ja korjata? Usein kimpat puretaan, kun huomataan, että toiveet ovat kovin erilaisia.

Tehkää laskelma mökin kuluista, jotta ystävänne saavat niistä realistisen käsityksen ja pääsette puhumaan niiden jakamisesta.On hyvä miettiä sitäkin, miten toimitaan, jos kimppa syystä tai toisesta puretaan. Vaikka yhteiskäyttö sujuisi, kunkin elämäntilanne voi äkkiä muuttua.

Puolikkaan hinnastakin kannattaa puhua hyvissä ajoin, jotta selviää, kannattaako keskustelua jatkaa. Yksi tapa päästä tässä alkuun on pyytää hinta-arvio alueen hyvin tuntevalta kiinteistövälittäjältä.Tehkää kaikesta edellä mainitusta kirjallinen yhteenveto ja antakaa siitä kopio ystävillenne. Siten teidän on helppo yhdessä ja erikseen miettiä, onko kaikki tärkeä otettu huomioon ja oletteko ymmärtäneet käsitellyt asiat samalla tavalla.Yhteenvedosta on iso apu, jos päätätte ryhtyä kimppaan ja alatte laatia varsinaista sopimusta. Siinä vaiheessa mukaan kannattaa ottaa kokenut juristi.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Lue lisää Vivasta 7/2013!

 Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X