SPR joutuu verolle vastaanottokeskuksistaan

Verottaja linjasi: pakolaisten auttaminen on elinkeino. Tämä tietää mätkyjä SPR:lle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Verottaja linjasi: pakolaisten auttaminen on elinkeino. Tämä tietää mätkyjä SPR:lle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Viime maaliskuussa Seura uutisoi epäselvyyksistä, jotka liittyivät SPR:n verotukseen koskien sen toimintaa vastaanottokeskusten pyörittäjänä.

Sanomalehti Pohjalainen uutisoi tänään verottajan tuoreesta linjauksesta, joka merkitsee kovia mätkyjä Suomen Punaisen Ristille. Verottajan mukaan SPR:n harjoittama vastaanottokeskustoiminta  on rinnastettavissa elinkeinon harjoittamiseen.

Tähän asti SPR:n on katsottu olevan yleishyödyllinen toimija, jonka ei ole tarvinnut maksaa vastaanottotoiminnasta arvonlisäveroa tai tuloveroa. Päätöksellään verottaja on halunnut asettaa kaikki toimijat samalle viivalle. Vok-toiminnassa on ollut viime syksystä lähtien mukana yksityisiä yrityksiä, jotka maksavat toiminnastaan sekä alvin että normaalit tuloverot.

”Päätöksellä on oma logiikkansa. Tämä tekee meidän toimintamme jatkossa hankalammaksi”, SPR:n talous- ja henkilöstöjohtaja Tapani Väisäsen sanoi Pohjalaisen haastattelussa.

Verottajan päätös merkitsee, että SPR:n vok-toiminta on tuloveron alaista vuodesta 2016 alkaen. Arvonlisävero tulee SPR:n maksettavaksi vuoden 2017 alusta lähtien. Kyse on suurista summista. Vastaanottokeskusten ympärillä on arvioitu liikkuvan tänä vuonna 500 miljoonaa euroa. Suomen Punainen Risti on suurin yksittäinen toimija, joka pyörittää yli 50 prosenttia keskuksista.

Toistaiseksi on epäselvyyttä siitä, kuka miljoonamätkyt maksaa. SPR on solminut maahanmuuttoviraston kanssa sopimuksen, jonka mukaan Migri korvaa SPR:lle määrätyt veroluonteiset maksut korkoineen ja veronkorotuksineen. Maahanmuuttoviraston mukaan sopimus koskee ainoastaan arvonlisäveroa, eikä siis tuloveroja.

SPR on jo kertonut valmistelevansa tuloveropäätöstä koskevaa oikaisuvaatimusta.

”Mahdollinen ylijäämä on käytetty ja käytetään järjestön valmiuden ja varautumisen vahvistamiseen, muun muassa vapaaehtoistoiminnan vahvistamiseen”, Tapani Väisänen perusteli Pohjalaisen haastattelussa.

Väisänen ei halunnut kertoa Seuralle, kuinka paljon ylijäämää SPR:lle jäi vuoden 2015 vok-toiminnasta.

X