SUEK:n arvio HJK–FC Inter -ottelun mahdollisesta vilpistä valmistui: ”Manipulaation mahdollisuutta ei voi sulkea kokonaan pois”

HJK:n Joao Klauss De Mello juhli maalia HJK:n kolmatta maalia FC Interiä vastaan pelatussa ottelussa 2. syyskuuta. Interin Abdoulie Mansallyn (nro 6) syöttötyöskentely nostatti epäilyjä mahdollisesta tulosvilpistä. Suomen urheilun eettinen keskus tutki asiaa.
Veikkausliigan otteluun kohdistuva manipulaatioepäily ja Suomen Palloliiton päätös jättää joukkueensa tappiota veikannut pelaaja rangaistuksetta varjostavat kotimaista jalkapalloa.

”Hankala tapaus. Ei voi sanoa 100-prosentin varmuudella manipuloiduksi otteluksi, mutta manipulaation mahdollisuutta ei myöskään voi sulkea kokonaan pois. Riippuu nyt siitä, miten tulkitaan. Yleisesti ottaen 50–50-tilanteessa tuomio menee yleensä epäillyn hyväksi, eli tuomiota ei tule.”

Tämä on Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tutkintapäällikön Jouko Ikosen arvio 2. syyskuuta pelatusta jalkapallon Veikkausliigan ottelusta Helsingin Jalkapalloklubi – FC Inter.

HJK:n 3-0 voittoon päättyneessä ottelussa epäilyksiä herättivät Interin gambialaisen laitapelaajan, Abdoulie Mansallyn lukuisat erikoiset syötöt, joiden seurauksena helsinkiläiset lisäsivät johtoaan.

Palloliitto pyysi SUEK:ia tutkimaan tulosmanipuloinnin mahdollisuutta. Liitto tekee omat ratkaisunsa SUEK:ilta saamansa raportin perusteella.

”Emme vielä kommentoi tapausta vielä mitenkään. Teemme oman arviomme mahdollisimman pian”, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo.

Palloliiton toiminta tyrmistyttää

Palloliiton paineita lisää Futsal-liigassa maaliskuussa 2018 sattunut tapaus. Someron Voiman tähtipelaaja Arber Istrefi löi vetoa oman joukkueensa tappiosta, joka myös toteutui.

Veikkaus teki tapauksesta tutkintapyynnön poliisille, joka esitti syyttäjälle esitutkinnan päättämistä, koska ei uskonut todisteiden riittävän tuomioon. Manipulaatiotapauksista kertyy harvoin oikeudessa pitävää näyttöä. Mahdolliset tuomiot ovat myös niin pieniä, että tuomioistuinten on vaikea kitkeä vetovilppiä.

Palloliitolla on valta langettaa pitkäkin pelikieltoja. Istrefin tapauksessa Palloliiton kurinpitovaliokunta kuitenkin ilmoitti, että pelaaja ei ole rikkonut kilpailumääräyksiä. Ratkaisu tyrmistytti monia.

”Odotin toisenlaista päätöstä”, Jouko Ikonen kommentoi.

Veikkauksen laki- ja hallintojohtaja Pekka Ilmivalta kritisoi päätöstä selvin sanoin:

”Tällaiset tilanteet ovat sietämättömiä. On ilmeistä, että kurinpitosäädöksiä pitäisi tarkentaa.”

Tapaukset nostavat synkkiä pilviä viime vuosina kirkastuneelle jalkapallotaivaalle.

Vuosina 2008–2011 tapahtuneen vetovilppiskandaalien suman jälkeen manipulaatiot ovat pysyneet poissa otsikoista. Vuonna 2016 perustettu SUEK on myös helpottanut vilpin selvittämistä ja siten lisännyt kiinnijäämisen riskiä.

Nyt otettiin vaihteeksi takapakkia.

”Oli laji mikä tahansa, ei ole hyvä, että sarjan rehellisyys ja uskottavuus kyseenalaistetaan”, Jouko Ikonen sanoo.

Juttua muokattu 17.9. klo 16.42: lisätty Marco Casagranden kommentti.