”Miksi ihmiskunta ei ole onnistunut kehittämään joulukonvehtirasiaa, jossa kaikki suklaat olisivat niitä hyvänmakuisia?”

Jaa artikkeli
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi/Otavamedia
"Aina se zabaglione, ananas tai liköörikonvehti jostain yllättää", tunnustaa Erkki Meriluoto joulukonvehtirasian antimista.

Koronakriisiin liittyvät jutut tulevat jo korvista, joten jouluaikana sitä mielellään rauhoittuu aivan toisenlaisten puheenaiheiden parissa. Sitä paitsi koronarokotteitakin on jo keksitty. Ja kvanttitietokoneitakin tutkitaan. Mutta miksi vieläkään ihmiskunta ei ole onnistunut kehittämään joulukonvehtirasiaa, jossa kaikki suklaat olisivat niitä hyvänmakuisia?

Aina se zabaglione, ananas tai liköörikonvehti jostain yllättää. Mikä nyt ketäkin öklöttää. Joissakin konvehtirasioissa kerroksia erotteleva pehmeä välipahvi vaikuttaa jopa kaikkein herkullisimmalta vaihtoehdolta.

Suklaat suuhun ja seurapelin pariin

Herkuttelun jälkeen erinomainen ajanviettotapa on myös ns. Urjala-peli (Urjalan voi korvata oman kotikuntasi nimellä). Se on hauska seurapeli, jonka aluksi jokainen osallistuja kirjoittaa pienelle paperilapulle kaikille tutun paikallisen henkilön nimen. Älä kerro tai näytä nimeä muille. Sitten lappuja vaihdetaan ja katsomatta nimeä se kostutetaan ja liimataan omaan otsaan nimipuoli näkyviin. Jokainen yrittää vuorollaan arvata, kenestä henkilöstä omassa otsassa on kyse. Kysyä saa mitä haluaa, mutta vastauksena muut voivat kuitata vain ”kyllä” tai ”ei”. Kyllä-vastauksella pääsee jatkamaan, ei-vastauksella vuoro siirtyy seuraavalle.

Peli on kuin salapoliisityötä, jossa mahdollisten oikeiden vastausten määrää rajataan koko ajan pienemmäksi joukoksi kysymällä sukupuolesta, ikähaarukasta ja niin edelleen. Jossain vaiheessa kysymykset siirtyvät mielikuvituksellisen hullunkuriselle tasolle. Lopulta rohkea voi arvata suoraan, että onkohan tämä nyt se Kolehmaisen Jorma.

Kyllä! Ensimmäisenä otsanimensä oikein arvannut voittaa. Riippuen jouluviinin määrästä myöhäisillan versiossa lappuja ei tarvitse välttämättä edes vaihtaa.

Nimiin liittyy myös pohdinta kaikkien meidän nimi-iästä. Minkä ikäiseksi juuri Sinua luullaan pelkän nimen perusteella, jos ulkonäköä ei tiedetä eikä ääntäkään kuule lisävihjeenä? Oletko ikääsi nuorempi tai vanhempi vai osuuko arvio usein oikeaan?

Itsehän saavutin juuri ennen joulua keski-iän rajapyykin. Ei tarvitse pysyä hengissä enää kuin toiset 40 vuotta, niin olen sen ikäinen, miksi minua pelkän nimen perusteella luullaan.

Rauhallista mutta myös riemullista joulunaikaa kaikille!

Keskimmäinen suklaasydän on eurooppalais­tyyppinen ganache, täyteläinen ja tumma.

Keskimmäinen suklaasydän on eurooppalais­tyyppinen ganache, täyteläinen ja tumma. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Muokattu 27.12.2020 klo 13.08: Osa tekstistä oli jäänyt verkkoversiosta pois.

Lue myös: Kuinka paljon tiedät suklaasta? Tee testi ja näet, oletko oikea suklaamestari!

X