Sukupuolen moninaisuus ei ole mikään trendi-ilmiö - Sukupuolena ihminen -kirjan tekijät haluavat auttaa ihmisiä kohtaamaan erilaisuutta

Sukupuolen moninaisuus ei ole mikään trendi-ilmiö - Sukupuolena ihminen -kirjan tekijät haluavat auttaa ihmisiä kohtaamaan erilaisuutta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa Tyni(vas.), Nina Suni ja Maiju Ristkari haluavat olla mukana tekemässä muutosta maailmassa.

Sukupuolen moninaisuus ei ole mikään trendi-ilmiö - Sukupuolena ihminen -kirjan tekijät haluavat auttaa ihmisiä kohtaamaan erilaisuutta
Teksti:
Katariina Taleva

Sukupuolena Ihminen –kirja (Tammi) kertoo henkilöiden ja tiedon kautta monta erilaista tarinaa transsukupuolisuudesta ja sukupuolenmoninaisuudesta. Tietokirjan sisällä kulkevat henkilökohtaiset tarinat ja valokuvat antavat kirjalle oman persoonallisen lähestymistavan.

Maiju Ristkari ja Vesa Tyni aloittivat projektin jo vuonna 2015 kiertäen ympäri Suomea keräämässä transihmisten kokemuksia valokuvanäyttelyksi. Mukaan tuli vuotta myöhemmin Nina Suni. Nyt kirjastoissa kiertävä valokuvanäyttely on tulossa tiensä päähän tämän vuoden lopussa.

Transihminen on yleiskäsite, jolla kuvataan ihmisiä, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät on syntymässä määritelty.

”Ihmiset luulevat, että tämä on joku uusi trendi-ilmiö”

Kirja aloittaa kertomalla, että sukupuolen rajoja on ylitetty aina historiassa. Kivikautinen kalliomaalaus Kristiinan Astuvansalmessa voidaan tulkita Suomen ensimmäiseksi kuvaukseksi sukupuolen moninaisuudesta.

”Ihmiset luulevat, että tämä on joku uusi trendi-ilmiö, mutta ei se niin ole. Transsukupuoliset ihmiset ehkä ovat viime aikoina uskaltaneet olla enemmän näkyvillä, mutta sukupuolen moninaisuutta on aina ollut yhteiskunnassamme” sanoo tietokirjailija Maiju Ristkari.

1900-luvulta on myös lääketieteellisiä dokumentteja sekä lehtijuttuja transsukupuolisista ihmisistä. Suomessa transsukupuoliset olivat mediassa jo 1950-luvulla. Vuonna 1953 Seura julkaisi tiettävästi ensimmäisenä Suomessa artikkelin transsukupuolisesta Christine Jorgensenista.

”Ihmiset usein sanovat, että tämä on höpöhöpöä, että biologisesti on vain miehiä ja naisia. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa ja kromosomivariaatioita on aina esiintynyt lääketieteessä. Maailmassa on ihmisiä, joita ei voi lokeroida mieheksi tai naiseksi pelkästään genitaalien tai kromosomien perusteella” Ristkari jatkaa.

© Tammi

Erilaisuus pelottaa?

Vaikka keskustelu sukupuolen moninaisuudesta on Suomessakin vilkastunut viimeisimpinä vuosina ja ymmärrys ehkä lisääntynyt, kirjan tekijät ovat kohdanneet rankkaakin palautetta ympäri Suomea kiertävästä valokuvanäyttelystä.

Huomattavia eroja näyttelyn vastaanotossa oli isojen kaupunkien ja pikkukaupunkien välillä.

”Erityisen ihanaa on ollut lukea, kuinka jollain tosi pienellä paikkakunnalla on tullut nimettömiä kiitoksia siitä, että puhumme asiasta. On tullut fiilis, että olemme tehneet jotain hyvää jollekin” Maiju Ristkari toteaa.

Nina Suni myös arvioi, että ihmisten erilaisuuden pelko haittaa kaksinapaisen sukupuolijaottelun murtamista.

” Jos on itse tyytyväinen siihen sukupuoleen, mikä on syntymässä määrätty, niin täytyy vain päästä yli siitä käsityksestä, että se olisi jotenkin erityisen normaalia. Ehkä lokerointi tuo ihmisille jonkinlaista hallittavuuden tunnetta tähän maailmaan, mutta erilaisuuden pelko täytyy voittaa”

”Ennenkin se maapallo oli litteä ja yhtäkkiä se onkin pyöreä”

Kirjan tekijät haluavat korostaa, että jokainen voi oppia sukupuolen moninaisuutta. Se ei vaadi ihmisiltä yliopistotutkintoa tai ylipäätään akateemisen tiedon ymmärtämistä.

Riittää, kun oppii kohtaamaan kaikki ihmiset inhimillisesti.

” Sukupuolen moninaisuus todellista yhteiskunnassamme, joten sen ymmärtäminen kuuluu meille kaikille. Jos ei ihan tiedä tai ymmärrä mistä on kyse, niin asiasta on hyvä ottaa selvää ennen kuin tyrmää tai antaa jonkun leiman ihmiselle. ” Maiju Riskari tiivistää.

”Ennenkin se maapallo oli litteä ja yhtäkkiä se onkin pyöreä” Nina Suni lisää.

Seuraavana tavoitteena koulukiertue

Tekijät kertovat saavuttaneensa tavoitteensa, mutta miettivänsä jo seuraavaa askelta. Sukupuolena Ihminen voitti Tammen ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta!- tietokirjakilpailun nuorten sarjan. Kirja onkin suunnattu erityisesti nuorille, mutta yhtä paljon siitä saa irti kaikenikäiset.

Seuraavaksi tekijät haluavat kirjan jokaisen yhdeksänluokkalaisen käsiin.

”Saa nähdä mitä kirja poikii, mutta olisi kiva päästä kiertämään kouluja ja puhumaan tunneille. Valokuvanäyttelyn materiaaleja on jo käytetty esimerkiksi terveystiedon ja elämänkatsomuksen tunneilla, toivottavasti on vasta alkua” toteaa Maiju Ristkari.

Miten toimia, kun kohtaat toisen ihmisen

  • Käytä toisesta sitä nimeä tai niitä nimiä, joita hän pyytää käyttämään. Tämä koskee myös lempinimiä.
  • Käytä vain niitä sukupuolittavia sanoja, jotka vastaavat toisen sukupuolta. Jos et tiedä toisen sukupuolta tai sitä, mitkä sukupuolittavat sanat hänelle käyvät, puhu hänestä sukupuolineutraalisti
  • Kun puhut kieltä, jossa on sukupuolitetut pronominit (esim. she/he/they), kysy aina, mitä pronominia toisesta tulee käyttää, ja toimi sen mukaan.
  • Älä oleta tietäväsi toisen sukupuolta esimerkiksi ulkonäön, äänen tai pukeutumisen perusteella.
  • Älä puhu niin kuin sukupuolia olisi vain kaksi tai kolme.
  • Ihminen, jonka sukupuoli vastaa syntymässä määritettyä sukupuolta, on cissukupuolinen. Käytä heistä sanaa cissukupuolinen, eikä esimerkiksi ”normaali” tai ”tavallinen”
  • Kunnioita toista ihmistä ja hänen oikeutta yksityisyyteen. Jokaisella on oikeus pitää sukupuolensa, transsukupuolisuutensa, kehonsa piirteet ja läpikäymänsä muutokset omana tietonaan

Sukupuolena ihminen

X