Suojelupoliisi mukaan Airiston Helmen rikostutkintaan – Takavarikoituja tietokoneita ja materiaalia on kilokaupalla

Jaa artikkeli
© Otavamedia
Airiston Helmi-yrityksen tiloista viikonloppuna takavarikoitu tietotekninen aineisto menee nyt Supon analysoitavaksi. Vielä ei tiedetä, miten kauan salausten murtaminen kestää.

Viikonloppuna Paraisilla tehdyissä talousrikosratsioissa on takavarikoitu niin paljon sähköistä materiaalia, että sen penkomisessa tarvitaan Suojelupoliisin apua.

Keskusrikospoliisi iski Airiston Helmi -yrityksen lomakiinteistöihin näyttävästi 400:n viranomaisen voimin. Pelkästään löytöjen fyysinen määrä on Seuran haastattelemien poliisin edustajien mukaan ”odotetunlainen eli valtava”.

Käteistä rahaa on löytynyt kolmen miljoonan euron verran. Tietokoneita, kovalevyjä ja muita tallennusvälineitä on niin paljon, että niiden sisältämän datan avaamiseen ja läpikäyntiin ei pelkkä KRP:n käytössä oleva tekoälykapasiteetti riittäisi.

Suojelupoliisi arvioi, että tietoteknisen aineiston määrä on 100-200 teratavua. Käytännössä se tarkoittaa, että tutkittavaa on liki sadan tuhannen tavallisen muistitikun verran.

Supo on luvannut nyt lainata työntekijöitään ja tekniikkaansa suman purkamiseen.

Samalla Supo tutkii, onko materiaalissa jotain sellaista, mikä liittyisi Suojelupoliisin toimialaan. Supon tehtävähän on torjua valtion turvallisuutta vaarantavia rikoksia kuten vakoilua ja terrorismia.

Tekninen tutkinta kestää helposti useita kuukausia. Viranomaiset eivät vielä tiedä, miten vahvasti aineisto on salattu, ja kuinka kauan salasanojen ja muiden suojausten murtamiseen kuluu aikaa.

Kaksi tutkintavankeudessa

Poliisin ratsiassa pidättämistä ihmisistä kaksi, virolainen ja venäläinen mies on yhä vangittuina. Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi heidät tutkintavankeuteen, joka päättyy lokakuun alussa ellei poliisi esitä lisätodisteita epäilyilleen.

Kumpikin mies on kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin talousrikoksiin.

X