Syöpätutkimus löytää uusia hoitokeinoja – Toisinaan tarvitaan myös vahvoja esitaistelijoita, jollainen oli Jyrki Kasvi

Suolistosyöpäseulontaa laajennetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana koskemaan kaikkia yli 56-vuotiaita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Suolistosyöpäseulontaa laajennetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana koskemaan kaikkia yli 56-vuotiaita.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Erilaiset suolistosyövät ovat yleistyneet sen verran paljon, että niitä voisi kutsua jo yhdeksi suomalaisten kansansairauksista. Tautitapaukset lisääntyvät tietenkin myös tehokkaamman seulonnan vuoksi.

Ensi vuoden alusta suolistosyöpäseulonta laajenee kaikkiin Suomen kuntiin 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulontaa lisätään ikäryhmittäin siten, että vuonna 2031 kaikki 56–74-vuotiaat ovat mukana.

Hyvä niin. Suolistosyövät voivat oireilla salakavalasti, eikä niitä välttämättä tunnisteta riittävän ajoissa. Positiivisia uutisia kuuluu myös tutkimuksen puolelta.

Syövän syntymekanismeja tutkiva ryhmä Helsingin yliopistossa kertoi Science Advances -lehdessä uusia tutkimustuloksia suolistosyövän esiasteista, erityisesti syövän kantasoluista. Syövän kantasolut ylläpitävät kasvaimen kasvua, ja ne sijaitsevat erityisessä mikroympäristössä, kantasolulokerossa, joka säätelee niiden määrää ja aktiivisuutta.

Tutkijat ovat nyt osoittaneet, että Lef1-nimellä tunnettu geeni vaimentaa syöpäkasvaimen kehittymistä ja kasvua. Vaikutus perustuu sen kykyyn estää syövän kantasolulokeroiden muodostumista.

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa

Jotta tieteen tarjoamat uudet hoitokeinot ja lääkkeet tulisivat mahdollisimman nopeasti tavallisen potilaan saataville, tarvitaan toisinaan myös vahvoja esitaistelijoita.

Sellainen oli viime viikolla 57-vuotiaana menehtynyt Jyrki Kasvi. Hän kertoi sairaudestaan avoimesti ja etsi apua tulevaisuudessa vastaavaan tilanteeseen joutuvien hyväksi. Tukijoukkojensa kanssa hän keräsi adressin, joka nopeutti uroteelisyöpien hoitoon sopivien lääkkeiden prosessia Euroopan lääkevirastossa.

”Vaikka lääke ei auttaisi minua, on tärkeää, että siitä pääsee hyötymään joku muu”, Jyrki Kasvi sanoi Seuran haastattelussa viime keväänä.

Bettina Sågbom kertoo Seuran jutussa kokemuksistaan hyvänlaatuisen kasvaimen ja sen leikkauksen kanssa. Se on pysäyttävä kuvaus arjesta toipilaana.

Julkisuuteen kerrotut erilaiset kokemukset toimivat vertaistukena samojen asioiden kanssa kamppaileville ja heidän läheisilleen. Ne tuovat helpotusta ja toivoa. Sairauksia hoitavien ja tutkivien lisäksi myös kokemuksistaan kertovat ansaitsevat kiitoksen rohkeudesta.

Lue myös: Vaikuttaja viimeiseen asti – Jyrki Kasvi oli tietoyhteiskunnan edelläkävijä tutkijana, kansanedustajana ja toimittajana

X