Suomalaisamiraali saa taas kehuja Venäjä-mielisiltä

Entinen EU:n sotilastiedustelun johtaja, eläkkeellä oleva suomalainen kontra-amiraali Georgij Alafuzoff on päässyt puheillaan julkisuuteen Venäjällä. Amiraali kävi Moskovassa varoittelemassa idän ja lännen hybridikamppailujen riskeistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaisen tiedusteluveteraanin Georgij Alafuzoffin näkemyksiä tulkitaan nyt Venäjää ymmärtäviksi.

Entinen EU:n sotilastiedustelun johtaja, eläkkeellä oleva suomalainen kontra-amiraali Georgij Alafuzoff on päässyt puheillaan julkisuuteen Venäjällä. Amiraali kävi Moskovassa varoittelemassa idän ja lännen hybridikamppailujen riskeistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Alafuzoff puhui Moskovassa viime tiistaina Venäjän puolustusteollisuutta ja -hallintoa lähellä olevan ajatuspajan CAST’in (Centre for Analysis of Strategies and Technologies) seminaarissa. Esitystä on nyt siteerattu Venäjällä ja erilaisilla Kreml-mielisillä verkkosivustoilla arvostavasti.

Uutistoimisto TASS:n mukaan suomalaisamiraali oli esityksessä kertonut ymmärtävänsä Venäjän näkökulmia, ja miksi maa toimii kuten toimii esimerkiksi kiistassa Britannian kanssa Salisburyn hermokaasuiskusta.

Tarkkaan ottaen Alafuzoff käytti hermokaasuiskua vain yhtenä esimerkkinä siitä, miten erilaisiin hybridioperaatioihin liittyvät epäselvyydet voivat johtaa vakaviin väärinymmärryksiin valtioiden välillä.

Hän arveli esityksessään, että brittien käyttämä tapa puhua Venäjän ”hyvin todennäköisestä syyllisyydestä” tulee yleistymään kansainvälisessä politiikassa.

Vaikka vedenpitäviä todisteita ei olisi, pienempikin epäily riittää oikeuttamaan halutut sotilaspoliittiset päätökset tai torppaamaan muut selitykset tapahtumille.

Suomalaisamiraali varoitti, että perinteinen tiedusteluala alkaa olla hukassa liian monimutkaiseksi muuttuneessa, epäselvien konfliktien maailmassa.

Tiedustelualalta puuttuu Alafuzoffin mielestä kykyä ymmärtää, mitä kaikkea toimintaympäristössä tapahtuu ja mitä muita pelureita siellä mahdollisesti valtiollisten toimijoiden lisäksi liikkuu.

Länsimaisen tiedusteluveteraanin sanomana tämä huomio miellyttänee venäläisiä salaliittoteoreetikkoja.

Venäjällä on viljelty paljon huhuja siitä, että myös Salisburyn hermokaasuiskussa oli muitakin osapuolia kuin lännessä myrkyn kuljettajiksi leimatut Venäjän sotilastiedustelun agentit.

Länsi johtaa kulttuuritaistoa

Uusoikeistolaista ja Kreml-mielistä propagandaa levittävä Southfront-uutissivusto pani paremmaksi: sen mukaan Alafuzoff olisi väittänyt, että lännellä, Yhdysvalloilla ja EU:lla on paljon Venäjää tehokkaampi informaatio- ja hybridivaikuttamisen koneisto.

Alafuzoffin mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen tiedusteluelimet ottavat hybridiuhat vakavasti, koska piilovaikuttamisella pystytään muokkaamaan ihmisten arvoja, asenteita ja jopa valtioiden sisäistä ilmapiiriä.

Southfrontin mukaan Alafuzoff olisi sanonut seminaarissa, että Venäjä on tällaisessa kulttuurisessa vaikuttamisessa pahasti alakynnessä.

Sivusto muistuttaa, että Venäjällä ollaan huolissaan siitä miten läntinen kulttuuri, viihdeteollisuus ja elämäntavat näkyvät etenkin nuorison käytöksessä.

CAST-ajatuspaja on luvannut lähipäivinä julkaista kaikki videoidut seminaariesitykset.

Suomen Venäjä-tiedustelun entinen tähti

Näyttävän sotilasuran tehnyt Georgij Alafuzoff oli Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä vuodet 2007-2013. Tämän jälkeen hän johti EU:n sotilastiedustelua vuosina 2013-2015, yleten reservissä kontra-amiraaliksi.

Emigranttiperheen lapsena Alafuzoff (s. 1953) puhuu sujuvaa venäjää. Tiettävästi hän auttoi aikanaan kieliopinnoissa myös silloista ylipäällikköään, presidentti Tarja Halosta.

Alafuzoff on valmistunut Suomen Maanpuolustuskorkeakoulun lisäksi myös arvostetusta Venäjän yleisesikunta-akatemiasta loisteliain arvosanoin.

Alafuzoff herätti hämmennystä keväällä 2014 analysoidessaan medialle Krimin valtauksen jälkeistä tilannetta. Amiraali arvioi tuolloin, ettei Venäjä halua lisätä jännitystä lännen kanssa.

Hän sanoi muun muassa Yleisradion haastattelussa uskovansa, ettei itäisessä Ukrainassa olisi vielä silloin ollut Venäjän joukkoja.

Myöhemmin hän on kertonut arvioineensa tilannetta väärin sen hetken tiedustelutietojen perusteella.

Venäjä käytti Alafuzoffin lausuntoja pitkään propagandansa tukena.

Eläköidyttyään hän on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan, lähinnä erilaisissa Venäjä-tutkimukseen liittyvissä yliopistollisissa tilaisuuksissa.

 

 

X